06. 10. 2020 - 20:15
U ringu je davao, a u životu primao žestoke udarce: Muhammad...
907
Shares
U ringu je davao, a u životu primao žestoke udarce: Muhammad Ali je imao četiri žene i veliki broj afera

LEGENDA BOKSA I JEDAN OD NAJBOLJIH IKADA

U ringu je davao, a u životu primao žestoke udarce: Muhammad Ali je imao četiri žene i veliki broj afera

06. 10. 2020 - 20:15
0
Shares

Muhammad Ali ostavio je neizbrisiv trag u historiji boksa, ali i sporta općenito. Mnogi ga smatraju ponajboljim sportistom u historiji, a ni četiri godine od njegove smrti ne prođe svako malo da se po nečemu ne spominje.

Iza njega je ostala supruga i devetero djece, a ženio se četiri puta.Tokom posljednjih godina ova bokserska legenda bila je ovisna o svojoj četvrtoj ženi Yolandi Lonnie i njenoj sestri Marilyn Williams koje su brinule o njemu i pomagale mu u svakodnevnim životnim stvarima. Ljeta su provodili u ljetnoj kući u Louisvilleu, a zimu u Scottsdale u Arizoni.

Iz kuće je izlazio i putovao samo kada je išao na dobrotvorne događaje i slavlja, a one su mu pomagale da se kreće. Ali, on nikada nije klonuo duhom niti se sažalijevao. Njegovi bliski prijatelji kazali su kako bi se ponekad iznervirao zbog svog stanja pa bi se pretvarao da je popio šaku tableta koje su mu davane za kontrolisanje Parkinsove bolesti, ali on bi ih samo stavio ispod cvijeća. Nekada nije želio pomoći supruzi da ga obuče, ali to su bili rijetki trenuci.

71joma-j7ul-ac-sl1000

Kada je završio u kolicima i više nije mogao čitati i pisati, provodio je sate gledajući svoje borbe u dnevnom boravku, a najdraže su mu bile "Grmljavina u džungli" i "Uzbuđenje u Manili".

Posljednjih dana najčešće je putem Skypea razgovarao s unukom Jacobom (15), sinom njegove kćerke Khalilah Ali-Wertheimer.

Kao i većina genija i Ali je imao svoju slabu tačku, a to su bile lijepe žene koje su mu nerijetko napravile haos od života zbog kojih mu je ostao duboki ožiljak. Osim devetero djece ima i usvojenog sina, ali širom Amerika ima još osoba koje tvrde da je upravo Muhammad Ali njihov otac. Sva djeca su se snašla i iskoristila slavu i ime svog oca, osim Muhammada Alija Juniora koji sada ima 43 godine.

Ali junior živi sa svojom suprugom i dvije male kćerke i najgorem getu Chicaga gdje su stanovnici pretežno narko-dileri i bande. Rođen je u drugom Alijevom braku sa ženom Belindom Boyd. Kada su se razveli, Ali ga je ostavio s majkom. Junior je često bio zlostavljan i svi su htjeli dokazati kako mogu pretući sina slavnog boksera.

ali3-spxgaie9w16zr28z2p2-t1880

"Na 50. rođendanu tata mi je rekao kako se plaši šta će mu se desiti u životu nakon smrti zbog stvari koje je radio. Rekao sam mu da ga bez obzira na sve i dalje volim, a oči su mu bile pune suza", rekao je Junior koji je kao dječak patio za svojim ocem.

bn-oi391-greena-p-20160605154606

Kada je imao 21 godinu Junior je pokušao izgraditi odnos sa svojim ocem, ali je to branila Alijeva četvrta supruga Lonnie koja je juniora optužila za krađu očevih bokserskih rukavica i njihovu prodaju. Nije imao priliku da se oprosti s ocem, a kada god je zvao na telefon i želio razgovarati s njim rečeno mu je da on spava ili nešto radi.

Lonnie ga je udaljila i od mlađeg brata Rahmana koji je također bio bokser i optužila ga da je krao namještaj iz jedne od njihovih kuća. Nakon smrti Alijeve majke Odesse, Rahman se uselio u njenu kuću, ali ga je Lonnie uz pomoć advokata izbacila iz nje. Ali nije znao ništa o tome.

facebook-linked-image-gettyimages-126253877jpg

I dok jedni brane Lonnie i govore kako je sve radila za Alijevo dobro, drugi je kritikuju i mrze jer smatraju da se udala za njega zbog njegovog bogatstva. Ali je već bio bolestan kada se 1986. godine vjenčao s Lonnie. Sada ima bogatstvo od preko 76 miliona eura, a sada nakon njegove smrti tu će biti i dodatne zarade.

Prije nego je postao slavan Ali se oženio prvi put Snjom Roi, konobaricom iz koktel bara s kojom je proveo jednu burnu godinu nakon koje se sve promijenilo. Prešao je na islam i bio siguran u svoju vjeru, ali je ujedno pokazivao i svoju "divlju stranu" kada god je imao priliku.

gettyimages-3303925

Ubrzo se razveo od Sonje i oženio je Belindu koja je tada imala samo 15 godina i radila je u pekari u Los Angelesu. I ona je prešla na islam i njeno ime je bilo Khalilah Ali. S njom je dobio četvero djece: Maryum koja danas slavna reperka i tekstopisac, blizankinje Jamillah i Rashedu, te Muhammada Alija Juniora.

Potom je na red došla Veronica Porsche, monumentalni model s kojom je započeo aferu dok je bio na pripremama za meč "Grmljavina u džungli" koji je trebao biti karantinski i bez žena. S njome je imao tri kćerke. Jedna od njih Liaila je postala bokser i to vrlo uspješna.

wilma-rudolph-ap-img

S Lonnie je usvojio jednog sina Asaada Amina, a iz vanbračnih veza ima dvije kćerke Miyu i Khaliahu. 

Učitaj još novosti