25. 06. 2020 - 10:33
HISTORIJSKA POBJEDA PROTIV IRANA: Sjećate li se čuvene...
907
Shares
HISTORIJSKA POBJEDA PROTIV IRANA: Sjećate li se čuvene utakmice NAŠIH ZMAJEVA

HISTORIJSKA POBJEDA PROTIV IRANA: Sjećate li se čuvene utakmice NAŠIH ZMAJEVA

25. 06. 2020 - 10:33
0
Shares

Na današnji dan prije šest godina nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je pobijedila Iran 3:1 te ostvarila prvi i za sada jedini trijumf na svjetskim prvenstvima.

Utakmica se odigrala 25. juna 2014. godine na stadionu u Salvadoru pred oko 48.000 gledatelja u okviru trećeg kola grupe F Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Izabranici Safeta Sušića ranijim porazima od Argentine i Nigerije već su se oprostili od nokaut faze Mundijala, dok je Iran imao teoretske šanse za prolazak dalje kao drugoplasirana ekipa grupe.

BiH je povela još u prvom poluvremenu pogotkom Edina Džeke, koji je pucao precizno lijevom nogom nakon dodavanja Miralema Pjanića.

Aktuelni veznjak Juventusa potom je udvostručio vodstvo u nastavku meča nakon asistencije Tina-Svena Sušića, dok je Iran u igri ostavio Reza Ghoochannejhad.

Međutim, Avdija Vršajević je nakon proigravanja Sejada Salihovića postigao treći pogodak za BiH te je tako zapečatio prvi trijumf naše selekcija na svjetskim prvenstvima. Ujedno je potvrdio i eliminaciju Irana, koji tako ni u četvrtom nastupu na Mundijalima nije uspio proći grupnu fazu.

Za BiH su od prve minute na ovoj utakmici igrali Begović, Kolašinac, Spahić, Šunjić, Vršajević, Bešić, Pjanić, Sušić, Hadžić, Ibišević i Džeko. U drugom poluvremenu priliku su dobili Vranješ, Salihović i Višća.

Izvor:Klix

Učitaj još novosti