15. 06. 2020 - 23:50
TITO, DŽEMAL BIJEDIĆ, MILOŠEVIĆ Za koga su navijali bivši i...
907
Shares
TITO, DŽEMAL BIJEDIĆ, MILOŠEVIĆ Za koga su navijali bivši i sadašnji balkanski političari

OVO NISTE ZNALI

TITO, DŽEMAL BIJEDIĆ, MILOŠEVIĆ Za koga su navijali bivši i sadašnji balkanski političari

15. 06. 2020 - 23:50
0
Shares

Državnici sa Balkana, što oni stariji, što ovi mlađi - imaju jednu poveznicu. Fudbal. Igru između dva tima sa po 11 igrača vole apsolutno svi, jedina razlika je u pomnom praćenju. Neki su vatreni navijači, neki utakmice svojih klubova prate sporadično.

Odlučili smo istražiti i ovaj fenomen, te saznati za koga su navijali Tito, Stipe Mesić, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Vojislav Šešelj, Ivica Račan, Zoran Đinđić, Aleksandar Vučić, Bakir Izetbegović Milorad Dodik i ostali političari starijeg i novijeg kova, starog ili novog saziva.

Za dosta njih se na internetu nalaze oprečne informacije, neke od njih su potvrđene, neke ne - a neke su i dalje tajna. No, jedno je jasno: Svi imaju onaj jedan klub koji vole, u kojem su radili, i za kog navijaju (makar i tajno):

1

Najveći državnih s ovih prostora Josip Broz-Tito volio je fudbal, a iako se pretpostavlja da mu je Hajduk iz Splita srcu najdraži, Tito se pak divio crno-belim iz Bograda, Partizanu.

Džemal Bijedić, nesuđeni nasljednik Josipa Broza Tita volio je Velež, dok je Stjepan Mesić jednom iznio jedan interesantan stav: "Za Dinamo sam ako ne igra sa Hajdukom, a za Hajduk sam ako ne igra sa Dinamom". Suštinski - on podjednako voli oba tima. Veležovac je i Dragan Čović, koji je često bio među najvatrenijim navijačima Rođenih. Čović danas Velež više ne bodri Velež (barem javno), niti se nalazi u blizini navijačkog bubnja. Naprotiv, omiljen mu je Zrinjski.

5decb715-906c-4594-8134-1fe70a0a0a64-jovanka-i-tito-previeworg

Bakir Izetbegović iako "naginje" na FK Sarajevo, jednako mu je drago kada Željezničar pobijedi. Za njegovog oca se uvijek provlačilo da je na strani FK Sarajeva, baš kao i Zlatko Lagumdžija i Haris Silajdžić. Željko Komšić najviše voli Želju. 

Milorad Dodik voli Partizan, a crno-beli su u srcu i Borisa Tadića, Tomislava Nikolića, Ivice Dačića, Rasima Ljajića.

Aleksandar Vučić, Čedomir Jovanović, Vuk Drašković, Vojislav Koštunica, Vojislav Šešelj su navijači Crvene zvezde. Šešelj je pak za vrijeme svojih godina u Sarajevu navijao za Željezničar. Radovan Karadžić je mnoštvo puta pristustvovao mečevima Intera u Milanu, ali prije ratnih dejstava - Karadžić je bio uposlenik FK Sarajevo. Slobodan Milošević navijao je za Zvezdu, a Zvezdaš je bio i Zoran Đinđić.

1861811-profimedia0356432792-franjo-tudjman-ff

Zoran Milanović, iako rođen u Zagrebu - navija za splitske 'bile'. Istog opredjeljenja je Ivo Sanader - dok je Milan Bandić na Dinamovoj strani.

Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Hrvatske - fudbal je nekada bio ispred države i brige za nju. Tako je Dinamu promijenio ime u Croatia, ali - prvi klub za koji je bio vezan je beogradski Partizan.

Učitaj još novosti