23. 05. 2020 - 08:16
VJEROVATNO NAJVEĆE IZNENAĐENJE U HISTORIJI BOKSA Dan kada je...
907
Shares
VJEROVATNO NAJVEĆE IZNENAĐENJE U HISTORIJI BOKSA Dan kada je Mike Tyson prebrojao sve zvijezde

DOUGLAS BUSTER JE PRIPREDIO SENZACIJU

VJEROVATNO NAJVEĆE IZNENAĐENJE U HISTORIJI BOKSA Dan kada je Mike Tyson prebrojao sve zvijezde

Sport.ba
23. 05. 2020 - 08:16
0
Shares

Mike Tyson bio je u naponu snage, a Buster Douglas je bio rangiran kao 7. od strane Ring Magazinea. Uprkos smrti svoje majke 27 dana prije meča, teške bolesti svoje sestre i gripe koju je zaradio dan prije meča, Douglas se upisao u povijest kao prvi bokser koji je porazio i nokautirao do tada nedodirljivog "Iron" Mikea Tysona.

Meč je održan 10. februara 1990. u Tokyju. Tyson je bio favorit 42-1. Mnogi u bokserskom svijetu su vidjeli Bustera kao obično Mikeovo zagrijavanje za neporaženog Evandera Holyfielda. No, Douglas nije u meč ušao s bijelom zastavom.

0000000000477542-620-0

Tyson je 10 sekundi prije kraja osme runde bacio Douglasa u knockdown. Buster se uspio ustati nakon što je sudac s odbrojavanjem stao na broju devet.

Mike je u desetoj rundi krenuo prema protivniku, koji ga je s nekoliko direkta udario, a zatim je plasirao razorni aperkat od kojeg je Mikeu glava trznula prema natrag. Douglas je povezao još četiri snažna udarca koja su po prvi puta u Tysonovoj karijeri poslala prvaka na pod.

Mike je bio na koljenima i pokušavao staviti zaštitnu gumu za zube u usta, ali je to uspio napraviti polovično. Jedan kraj gume je bio u ustima, dok je drugi virio van. Tyson se jedva pridigao, no sudac je prekinuo meč, s čime je Douglas postao novi prvak.

xxx-c14-main-tyson-13

Nakon meča na press konferenciji novinari su upitali novog prvaka, koji nije mogao sakriti emocije, zbog čega je pobijedio kad niko nije vjerovao u njega, a on je odgovorio: "Zbog svoje majke, neka Bog blagoslovi njeno srce."

Ovaj meč se smatra jednim od najvećih iznenađenja u povijesti boksa.

Učitaj još novosti