13. 02. 2020 - 12:25
Propust desetljeća: Kako je propao transfer nevjerovatnog...
907
Shares
Propust desetljeća: Kako je propao transfer nevjerovatnog Haalanda zbog pet hiljada eura

HOFFENHEIM JE PROPUSTIO VELIKU ŠANSU

Propust desetljeća: Kako je propao transfer nevjerovatnog Haalanda zbog pet hiljada eura

13. 02. 2020 - 12:25
0
Shares

Erling Braut Haaland definitivno je jedna od najvećih mladih zvijezda u svijetu nogometa.

Ovaj fantastični Norvežanin ove je zime potpisao za BVB, a njemački velikan za njega je izdvojio svega 20 miliona eura. Iako je riječ o velikim novcima za nekoga tko ima tek 19 godina, Haaland je u svojih prvih nekoliko nastupa nagovijestio kako bi to mogla postati „krađa desetljeća“ budući da je u svega četiri utakmice zabio sedam pogodaka te je za jedan asistirao.

Ovaj mladić rođen u engleskom gradu Leedsu karijeru je započeo u norveškom Byarneu, a u februaru 2017. prešao je u Molde za 100 hiljada eura. U januaru 2019. odlazi put Red Bull Salzburga koji je za njega izdvojio osam miliona eura, a samo godinu dana nakon što je otišao u austrijsku Bundesligu seli u onu njemačku gdje od ovog siječnja brani boje već spomenute Borussije.

Ovaj vanserijski egzekutor ove godine ima uistinu nevjerovatne brojke. Naime, u sezoni 19./20., Haaland je odigrao 27 utakmica, a za to je vrijeme uspio doći do 36 pogodaka i osam asistencija. U prijevodu, Haaland zabija svakih 48 minuta. Nevjerovatno!

Još jednu uistinu nevjerovatnu informaciju danas je prenio i njemački Bild. Naime, Haaland je još 2016. godine imao prilike potpisati za jednog njemačkog prvoligaša, a riječ je o Hoffenheimu našeg Ermina Bičakčića.

Tadašnji šef skauting službe, Michael Mutzel, doveo je Haalanda na sedmodnevnu probu. Iako je mladi Norvežanin zadovoljio apetite današnjeg sportskog direktora HSV-a, navodno je njegov potpis zapeo na njegovoj plati. Zastupnici mladog Norvežanina (roditelji i kućni prijatelji, op.a.) tražili su pet hiljada eura mjesečno, ali u tim trenucima u Hoffenheimu su smatrali kako je taj iznos prevelik pa su pregovori propali.

Bild javlja kako su tadašnji igrači u akademiji imali maksimalna primanja od dvije tisuće eura pa je tako Haalandov transfer propao, uprkos činjenici da su ga hvalili njegovi tadašnji suigrači i da je impresionirao trenera U-16 i U-17 momčadi.

Šest mjeseci od odbijenice Nijemaca javio se Molde, a sve što se nakon toga događalo je povijest…

Iako će svaki nepristrani navijač reći kako je BVB savršen klub za njegov igrački napredak, ne treba smetnuti s uma da je tada trener Hoffenheima bio mladi Julian Nagelsmann koji je poznat po tome što prakticira ofenzivan nogomet, a uz to voljan je dati priliku mladi igračima.

Bilo kako bilo, Norvežanin je sada u Bundesligi, a na žalost svih pristaša Hoffenheima, njegov dres će u budućnosti biti žuto crni, a ne plavi kako bi se oni nadali.

Za kraj podsjećamo kako je Haaland sa svojim novim klubom potpisao 4,5 godišnji ugovor, a u njega je ugrađena i otkupna klauzula od 75 miliona eura koju će, ukoliko nastavi s ovakvim igrama, neki od svjetskih velikana veoma brzo aktivirati.

Kakav danak neiskustvu Hoffenheima…

Učitaj još novosti