27. 01. 2020 - 12:20
ONI SU SE ODREKLI SVOJE VJERE I IMENA PA PREŠLI NA ISLAM: Da...
907
Shares
 ONI SU SE ODREKLI SVOJE VJERE I IMENA PA  PREŠLI NA ISLAM: Da i znate koja imena danas nose neke od najvećih sportskih zvijezda današnice?!

ONI SU SE ODREKLI SVOJE VJERE I IMENA PA PREŠLI NA ISLAM: Da i znate koja imena danas nose neke od najvećih sportskih zvijezda današnice?!

27. 01. 2020 - 12:20
0
Shares

Šta su njihovi razlozi, oni vrlo dobro znaju, ali poznati sportisti kako u prošlosti, tako i danas, mijenjali su vjeru. Legendarni bokser Kasijus Klej je daleke 1964. godina promijenio ime u Muhamed Ali, nakon primanja islama. I postao planetarno popularan.

muhamed-ali-450x300
 Takvih primjera imamo dosta i u fudbalu. Predstavićemo vam fudbalere, koji su tokom karijere promijenili vjeru i postali muslimani!

8. Emeka Ezeugo - Ukoliko niste gledali Svjetsko prvenstvo 1994., onda vjerovatno niste čuli za Emeka Ezeugoa. On je bivši nigerijski defanzivac. Ezeugo nikad nije igrao u nekoj od najačih liga Evrope, osim kratkog boravka u Danskoj.

Uprkos svemu, on je uspio da zasluži mjesto u reprezentaciji Nigerije na Svjetskom prvenstvu 1994. godine. On je prešao u islam još 2012. godine.

7. Emanuel Adebajor - Bivši napadač Tottenhama iznenadio je sve kada je snimljen da je učestvovao u Šahadi, na ceremoniji u kojoj se osoba izjašnjava u vjerovanje u jedinog Boga i prihvatanje Muhameda kao Božjeg poslanikaa.

adebayor

Adebajor je inače bio hrišćanin, ali njegov prelazak u islam nije bila posebna novost za njegove bliske prijatelje. Koliko god čudno zvučalo, napadač Togoa je otkrio da ga je Isus vodio u islam.

6. Nikolas Anelka - Bivši francuski reprezentativac prešao je u islam 2004. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uzimajući muslimansko ime Abdul Salam Bilal. On je prešao u islam, nakon što je porazgovarao sa svojim prijateljima iz djetinjstva.

anelka

Anelka je igrač kojeg nije držalo mjesto. Bivši francuski napadač igrao je za brojne klubove tokom karijere. On je otkrio da mu je islam pomogao da korača trnovitim putem kroz život.

anelka

anelka

69443166_anelka_pa
 
5. Deni Blum -  Nekadašnji fudbaler Nurnberga Deni Blum priznao je da je odlučio promijeniti vjeru i istakao da je iz hrišćanstva prešao u islam. Njemački vezista postao je tako još jedan u nizu fudbalera koji su se odlučili na takav korak.

Ovaj 24-godišnjak, koji trenutno igra za Eintracht Frankfurt, otkrio je da mu je islam pružio nadu i snagu, te da mu molitve umiruju dušu. Blum je priznao da je bio eksplozivne naravi, da je lutao i nije imao pojma gdje pripada.

Čini se, da ga je ozbiljna povreda koljena navela na to da razmisli o životu uopšte. Blum je rekao da su njegovi roditelji bili u početku uplašeni i šokirani, ali su se potom pomirili s njegovom odlukom.  

4. Erik Abidal - Bivši defanzivac Barcelone i njezin sadašnji sportski direktor nije samo borac i ratnik, već i filozof. Nakon što mu je dijagnostikovan rak jetre 2011. godine, Abidal je koncentrisao svu svoju snagu da pobijedi opaku bolest.

abidal

Francuski defanzivac kasnije je otkrio da mu je islam pomogao da prođe kroz težak period. Abidal je prešao u islam 2007. godine, nakon što se oženio sa svojom djevojkom, rodom iz  Alžira, Haiet Kabir. On je takođe dodao muslimansko ime Bilal, kao srednje.

3. Frank Riberi - Krilni fudbaler minhenskog Bajerna još jedan je igrač koji je primio islam. Ovaj 32-godišnjak je u posljednje vrijeme imao dosta problema zbog učestalih povreda, a na kraju sezone napustit će Minhen. Riberi je imao iskustvo da "gleda smrti u oči" još tokom 1985. godine, kada je njegova porodica imala saobraćajnu nesreću.

ribery2

Njegovi ožiljci datiraju upravo iz tog udesa. Međutim, Riberi se nikada nije predao. U islam je prešao 2002. godine, pod uticajem svoje supruge Vahibe Belhami. Frank Riberi je postao pravi vjernik i poštuje islamske propise.
 
ribery-wahiba

2. Tijeri Anri - Francuz je možda jedan od najboljih igrača svih vremana. Legendarni napadač proveo je sjajnih osam godina u Arsenalu, gdje je postao najbolji strijelac Premijer lige.

thierry-henry

Tijeri Anri nije zvanično prešao u islam, ali on je otkrio da ima afiniteta prema religiji. On ima mnogo prijatelja muslimana i neće biti iznenađenje da ga vide da postaje i zvanično musliman. Mada, pojedini kažu da je već prešao na islam.

thierry-henry

1. Robin van Persi - Bivši napadač Arsenala i Mančester junajteda još jedan je igrač za kojeg se vjeruje da je prešao na islam. Holandski fudbaler ima suprugu, naturalizovanu Holanđanku rođenu u Maroku, koja je nakon prihvatanja islama uzela muslimansko ime Buhra.
 

Sam Van Persi je rekao da "on nije musliman, ni hrišćanin, ni Jevrejin". Prema islamu, muslimanka ne može da se uda za nekog ko nije musliman. Dakle, mnogi vjeruju da je Van Persi prešao na islam.

vanpersie

(Sport.ba)

Učitaj još novosti