07. 01. 2020 - 15:19
EPOHALNI SNIMAK Evo kako Zlatan Ibrahimović priča na bosanskom...
907
Shares
EPOHALNI SNIMAK Evo kako Zlatan Ibrahimović priča na bosanskom jeziku

SADAŠNJI NAPADAČ MILANA

EPOHALNI SNIMAK Evo kako Zlatan Ibrahimović priča na bosanskom jeziku

Sport.ba
07. 01. 2020 - 15:19
0
Shares

Zlatan Ibrahimović rođen je u Švedskoj i sin je Bošnjaka Šefika Ibrahimovića porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Nakon meča između Švedske i Estonije u kvalifikacijama 2014., na kojem je Ibra postigao 50. gol u dresu ove zemlje, procurio je snimak na kojem Zlatan priča na bosanskom jeziku s ocem Šefikom. Taj snimak možete pogledati OVDJE.

Inače, popularni Ibra je poznat kao čovjek bez dlake na jeziku. Uvijek kaže šta misli, ma kakav stav drugi o tome imali. Nedavno se žestoko okomio na Šveđane.

"Kada nešto radim, to je zato što znam da mediji neće uvijek prihvatiti što kažem", započeo je razgovor za Canal+ Zlatan Ibrahimović pa nastavio: "Na primjer, moja rečenica o Eiffelovom tornju, znao sam da će se na to dići. Namjerno sam to učinio jer sam znao da će ostvariti efekt. Jesam li to mislio ili ne, to je drugo pitanje. Dok sam bio Francuskoj vi ste rekli da sam arogantan, a ja sam rekao da su Francuzi poznati po aroganciji. Dakle, ja sam kao vi. Morate me voljeti, jer savršeno predstavljam Francusku."

skysports-zlatan-ibrahimovic-4882111Nedavno je Ibra izjavio da ga švedska štampa konstantno napada. "Ne prihvataju me kao Ibrahimovića. Ako neko napravi iste greške kao ja, njega će braniti. Mene ne brane. Ali nema veze, zbog toga sam jači. To je poput rasizma, to je sigurno, pa nisam ja kriv što nisam Svensson ili Andersson. Da sam plav, branili bi me i da opljačkam banku."

"Vjerovatno sam najbolji švedski igrač u historiji. Napravio sam nešto što niko nije. Pa prije mene rekorder za Švedsku Zlatnu loptu bio je dva, ja ih imam 11. Najbolji sam."

ibrahimovic2Pojasnio je i odakle taj antagonizam u medijima, koji seže u mnogo ranije doba. "U početku sam bio otvoren prema medijima. Imao sam 15 ili 16 godina kada je Švedska igrala na Euru. Počeo sam tek igrati nogomet na višem nivou i rekao sam da bi sa mnom osvojili EP. U novinama je to bio bum, a kasnije su mi zabili nož u leđa. Ne čitam novine, ali u naslovima je pisalo 'Zlatan nova zvijezda'. Kasnije se to promijenilo, mediji su pisali veoma loše o meni, govorili su da sam arogantan, da sam nebrušeni dijamant, da ne pripadam tamo, da sam samo čovjek i da previše pričam", otkrio je.

Poznato je da je Ibra u djetinjstvu imao brojne probleme, pa se osjećao i odbačenim, ali pobijedila je volja i upornost. Upravo to doveli su ga na sami vrh, do planerarnog statusa, kakav sad zasluženo uživa.

ibrahimovic

"U Malmou (gradu gdje je odrastao) nisam bio prihvaćen kao ostali. Zašto? Zato što sam Ibrahimović. Nisam Andersson, Svensson, sva ta tipična švedska prezimena. Bio sam stranac. Imao sam incident na treningu, igrač je startao na mene i udario sam ga glavom jer sam bio ljutit. Njegov otac je bio policajac, napisao je pismo klubu zahtijevajući da me izbace. Dao je papir svim igračima u timu da potpišu da se slažu s tim. Nisam ništa znao o tome. U to vrijeme sam bio junior, možete li zamisliti kako sam se osjećao kada sam sve saznao? Osjećao sam se kao crna ovca, nisu prihvatali moj stav, mene kao osobu, nisam se osjećao dobrodošlim. Bio sam drugačiji, nisam imao plavu kosu i bijelo lice kao Šveđani. Patio sam, jer mi nije bilo lako kao ostalima. Osjećao sam da moram raditi 10 puta više od ostalih kako bih bio primijećen", iskreno će nekadašnji švedski reprezentativac bh. korijena.

helena-ibrahimovic-zlatan

Otkrio je i kome duguje najveću zahvalnost za uspješnu karijeru. "Moja majka i otac su učinili najbolje za mene što moglo. Išao sam na turnir da igram za svoj klub Malmo. Imao sam 15 godina, morate to platiti. Moj otac nije platio stanarinu jedan mjesec, nego je novac dao meni da idem na turnir. Narednog mjeseca smo morali platiti dvostruku stanarinu".

Ibra je u podugom intervjuu otkrio i da svoju "aroganciju" zapravo smatra odbrambenim mehanizmom koji je razvio zbog loših iskustava u prošlosti.

ibrahimovic6

"Šetao sam ulicom u Štokholmu s psom u prelijepom dijelu grada u kojem žive bogati ljudi, pojavio se momak s djevojkom, prošao je, bio malo šokiran i pitao me šta radim tu. Kako mislite da sam odgovorio? Rekao sam 'šta dovraga ti radiš ovdje?'. Možda momak to nije mislio u smislu da nisam dobrodošao, možda je bio u šoku što me je vidio, ali je to bio moj automatski odbrambeni mehanizam. To nije nešto što biram, automatski se branim. Moj odgovor je bio agresivan, mislio sam da nisam dobrodošao, kao što sam se osjećao tamo odakle dolazim. Morate biti čvrsti. ako je hrana na stolu, ne čekate dok svi uzmu hranu, nego uzimate ako možete", zaključio je sadašnji napadač Milana, za kojeg je jučer odigrao i prvi meč u sezoni.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti