06. 12. 2019 - 08:34
ISPLIVALI NOVI DETALJI O SCHUMACHERU: Ovo otkriće podiglo je...
907
Shares
ISPLIVALI NOVI DETALJI O SCHUMACHERU: Ovo otkriće podiglo je svijet na noge

I DALJE U KOMI

ISPLIVALI NOVI DETALJI O SCHUMACHERU: Ovo otkriće podiglo je svijet na noge

Sport.ba
06. 12. 2019 - 08:34
0
Shares

Fanovi Michaela Schumachera još se nadaju da će doći do oporavka sedmorostrukog svjetskog prvaka u Formuli 1 koji se 29. decembra 2013. teško povrijedio na skijanju.

On je pri padu na skijalištu ozbiljno povrijedio glavu te je nakon niza operacija neko vrijeme bio u induktivnoj komi.

Nakon nekoliko mjeseci provedenih po bolnicama liječenje je nastavio na svom imanju u blizini Ženevskog jezera. O njegovom oporavku brine supruga Corina, a njegovo zdravstveno stanje i dalje se drži u strogoj tajnosti.

U septembru su mediji prenijeli vijest kako je Schumi prevezen u parišku bolnicu zbog ''posebnog tretmana'''. Bio je smješten na odeljenju za kardiohirurgiju, a o njegovom liječenju brinuo se Philippe Menasche, pisao je "Le Parisien".

Vodeći 69-godišnji francuski kardiohirurg pionir je zahvata kojim se uz pomoć matičnih ćelija liječi srce. Schumacheru je to bilo treći put da je bio na tretmanu u bolnici Georges-Pompidou.

Poznata italijanska neurološkinja i direktorka milanskog instituta za neurologiju Matilde Leonardi otkrila je nove detalje oko liječenja slavnog Nijemca i moguće naznake njegovog zdravstvenog stanja.

Leonardi je rekla kako Michael nije bio podvrgnut ''posebnom tretmanu'' ćelija mozga, ali vjeruje kako je to moglo da djeluje pozitivno da se njegovo zdravstveno stanje popravi.

"U javnosti postoji zbrka između vegetativnog stanja i stanja minimalne svijesti. Pacijenti u Schumacherovom stanju otvaraju oči, mogu da okrenu glavi kad ih pozovete, mogu da pomjeraju palčeve kao odgovor na pitanje i na kraju razgovora mogu da zaplaču. Ne postoje objavljeni naučni podaci koji dokazuju postojanje i efikasnost ovog tretmana. Nema traga ovog protokola, niti sličnog eksperimenta na pacijentima u stanju minimalne svijesti", kaže Leonardi, prenose Novosti.rs.

Zdravstveno stanje Michaela Schumachera već je godinama obavijeno velom tajni. Porodica se trudi da nikakve informacije ne procure u javnost. U dom sedmostrukog šampiona Formule 1 može ući samo uži krug prijatelja kojima nije dopušteno da govore o Michaelovom zdravlju.

Učitaj još novosti