08. 10. 2019 - 10:34
SIMBOL RASPADA BIVŠE JUGOSLAVIJE I POČETKA HAOSA KOJI JE...
907
Shares
SIMBOL RASPADA BIVŠE JUGOSLAVIJE I POČETKA HAOSA KOJI JE NAJAVIO KRAJ Njegova životna priča ne ostavlja ravnodušnim: U borbi za potomstvo usvojio je 4 djece sa suprugom koju je upoznao u butiku

ZVONIMIR BOBAN

SIMBOL RASPADA BIVŠE JUGOSLAVIJE I POČETKA HAOSA KOJI JE NAJAVIO KRAJ Njegova životna priča ne ostavlja ravnodušnim: U borbi za potomstvo usvojio je 4 djece sa suprugom koju je upoznao u butiku

Sport.ba
08. 10. 2019 - 10:34
0
Shares

Na današnji dan rođen je Zvonimir Boban, nekadašnji jugoslovenski i hrvatski  fudbaler, koji je u epicentar svjetske javnosti došao kada je nasrnuo na policajca tokom nereda na "Maksimiru" 1990. godine.

Boban je počeo karijeru u Dinamu iz Zagreba. Poznat je i po tome što je na čuvenoj utakmici protiv Crvene zvezde dana 13. maja 1990. godine napao policajca, što ga je koštalo neigranja na Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji.

FK Milan ga je kupio 1991. i odmah je otišao na posudbu u Bari. Poslije jedne sezone vraća se u Milan i bilježi značajne uspjehe s ovom ekipom. Pomogao je pri osvajanju Lige šampiona 1994, i drugog mesta 1995. godine, piše Kurir. Osvojio je četiri šampionske titule.

boban

2001. pozajmljen je Celti iz Viga, gdje je odigrao svega četiri utakmice. Nezadovoljan što je na klupi povukao se iz fudbala oktobra 2001. godine, ranije nego što je to namjeravao da uradi. Zanimljivo je i to da nije prošao zahtjeve Hajdukovih skauta! Nije im kao igrač puno obećavao i „imao je pretanke noge“.

Boban je bio jedan od ključnih igrača kada je Jugoslavija osvojila Svjetsko prvenstvo za mlade 1987. godine u Čileu. Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije odigrao je osam mečeva i postigao jedan gol. Za Hrvatsku je debitovao 1990. godine na utakmici protiv Rumunije, a posljednju utakmicu je odigrao protiv Francuske 1999. godine.

suker-boban

Kao i uvijek, najveću snagu crpio je iz porodice, a njegova životna priča je prosto nevjerovatna. Svoju suprugu Leonardu upoznao je u butiku u kojem je radila. Ona je tada bila manekenka u usponu, a on perspektivan fudbaler. Nekoliko dana je dolazio u butik pod izgovorom da želi kupiti sako sve dok konačno nije skupio hrabrost i pozove je na sastanak.

Vjenčali su se u Milanu 1993. godine, a godinu dana kasnije sklopili su građanski brak u Zagrebu. Suprotno očekivanjima, par nije odmah blagoslovio svoj brak djetetom. Poslije četiri godine bračnog života odlučili su se za usvajanje devojčice Marije. Iako su se i dalje nadali biološkom detetu, par nije posustajao u namjeri da proširi svoju porodicu pa su se pet godina kasnije odlučili na usvajanje dečaka Gabrijela.

boban

Kad se Boban oprostio od profesionalne karijere, više se posvetio porodici. Mnogi su uporno nagovještavali njihov razvod, ali se to nije dogodilo. Glasine o rastanku su demantovali 2007. godine kada su odlučili  da usvoje blizance, djevojčicu Martu i dječaka Rafaela.

Poslije 15 godina teške borbe za potomstvo, bezbroj hormonskih terapjia, Leonarda je ostala trudna, i u 40-oj godini rodila devojčicu kojoj su roditelji već odavno smislili ime - Ruža.

Okršaj navijača Dinama i Crvene zvezde u Zagrebu, smatraju mnogi, predstavljali su najavu kasnijeg rata i raspada SFR Jugoslavije, a Zvonimir Boban se našao u centru pažnje jer je kao fudbaler udario policajca. Dinamo i Crvena zvezda 13. maja 1990. su trebali da odigraju utakmicu koja nije imala rezultatsku važnost jer su crveno-bijeli ranije obezbijedili titulu prvaka Jugoslavije.

Utakmica je od početka "mirisala" na prekid. U Hrvatskoj su desetak dana prije toga održani prvi višestranački izbori na kojima je pobijedio HDZ s Franjom Tuđmanom, a navijači Dinama okupljeni u navijačkoj grupi "Bad Blue Boys" najavljivali su da će prekinuti utakmicu.

Zvonimor-Boban-Maksimir-1990-

U jednom momentu navijači Dinama provalili su na teren i krenuli prema Delijama. Tek tada se uključila policija i počeo je obračun u kom je tada golobradi fudbaler Zagrepčana Zvonimir Boban, na centru, uzeo zalet, skočio i udario, policajca. Bio je to udarac koji je u svijetu odjeknuo više nego i jedan Bobanov volej. U januaru 2011. godine ovaj incident je izabran od strane CNN-a kao jedna od pet utakmica koje su promijenile svijet.

Učitaj još novosti