27. 09. 2019 - 22:59
SINONIM JE ZA ONO NAJLJEPŠE - VJERNOST Njegov DNK je Rim i...
907
Shares
SINONIM JE ZA ONO NAJLJEPŠE - VJERNOST Njegov DNK je Rim i Roma, ako mu to uzmete, dobit ćete ljušturu od čovjeka

FRANCESCO TOTTI

SINONIM JE ZA ONO NAJLJEPŠE - VJERNOST Njegov DNK je Rim i Roma, ako mu to uzmete, dobit ćete ljušturu od čovjeka

MIRZA HADŽIJUSUFOVIĆ
27. 09. 2019 - 22:59
0
Shares

Jedan od najvećih fudbalera svih vremena i jedini pravi rimski imperator Francesco Totti danas slavi svoj 43. rođendan. Donedavno je harao terenima Serije A, bio ponajbolji igrač Vučice, a sada s tribina prati svaki nastup svoje jedine ljubavi. Na našu žalost, jer majstora kao što je on danas je malo.

"Princ Rima" je tokom svoje blistave karijere na terenu fascinirao sjajnim potezima i još spektakularnijim golovima. Ljubav između Rome i njega započela je davno, a debitovao je za bordo tim daleke 1993. godine sa svega 16 godina, kada ga je srbijanski trener Vujadin Boškov ubacio u igru u utakmici s Brescijom 28. marta. Upravo od tog trenutka, ispisane su neke od najljepših fudbalskih bajki.

Totti je postao sinonim svog vremena, sinonim za ono najljepše, vjernost. Čak i kada su stizale nevjerovatne ponude sa "Santiago Bernabeua" nije se dvoumio niti jedne sekunde, niti je pomišljao na odlazak u Madrid. 

totti

"Nemojte napuštati svoje siromašne roditelje da bi živjeli s bogatim strancima", glasio je odgovor koji je Špance razočarao, a bordo dio Rima bacio u trans. Tada je bilo jasno da će ljubav trajati do kraja karijere, ukoliko ga se Vučica slučajno ne odrekne. Mada je bilo i takvih pokušaja, ali razum je prevladao.

S Romom je osvojio titulu prvaka Italije 2001. godine, a s reprezentacijom Italije Svjetsko prvenstvo, gdje je ujedno proglašen i za najboljeg igrača turnira, a dodijeljena mu je i zlatna kopačka. Dva puta je proglašavan za najboljeg fudbalera Italije (2000. i 2003. godine).

Osim ovoga, najstariji je strijelac u historiji Lige prvaka. Naime, postigao je gol protiv Manchester Cityja 30. septembra 2014. godine, tri dana poslije svog 38. rođendana, čime je nadmašio rekord koji je do tada držala još jedna legenda - Ryan Giggs (37 godina i 289 dana).

totti-de-rossi

Totti je postigao preko 250. golova u Seriji A i drži se na sjajnoj drugoj poziciji vječne liste strijelaca. 

Dugo sam razmišljao kako objasniti njegov mentalni sklop, jer ga pratim godinama. Čini mi se da je to najbolje odradio legendarni Carlo Mazzone, koji je rekao: "Njegov DNK je Rim, njegov DNK je Roma. Ako mu to uzmete, dobit ćete ljušturu od čovjeka."

Roma je zapravo postala njegov stil života, svakodnevnica...

totti

U sjećanju mi je još uvijek gradski derbi na "Olimpicu" iz marta 2002. godine, kada je Roma odigrala sigurno jedan od najboljih mečeva u svojoj novijoj historiji i deklasirala mrskog rivala Lazio sa čak 5:1. Briljirao je tada sadašnji strateg Fiorentine Vicenzo Montella, koji je postigao četiri pogotka na ovom meču i odigrao meč karijere. Ipak, zasjenio ga je upravo Totti, kada je majstorski prebacio još jednu legendu - Peruzzija. 

Malo je ljudi, a pogotovo sportista kao što je Il Principe. Među zaljubljenicima u fudbal poznat je i kao veliki skupljač anegdota i viceva, a osim toga bavi se i humanitarnim radom. Tako je od 2003. godine ambasador dobre volje u UNICEF-u, a uz pomoć FIFA-e samo tri godine kasnije sagradio je i humanitarno dječije selo. I dalje nesebično pomaže drugima, dokazujući da je samo običan čovjek.

"Rim je moja porodica, Rim su moji priljatelji, Rim su ljudi koje volim. Rim je more, Rim su planine, Rim su spomenici. Rim su Rimljani. Rim je žuta i crvena. Rim je za mene cijeli svijet. Ovaj klub, ovaj grad, bili su moj život. Zauvijek", jednom je poručio i zaista je tako.

Poznato je da "desetka" se u fudbalu mora itekako zaslužiti, a upravo je on proslavio ovaj broj. To je dres koji ima posebno značenje za njega i dres koji Roma razmišlja da povuče kada legendarni kapiten ode u penziju. 

"Desetka mi je kao druga koža, ali svako treba da dobije priliku da je obuče i proslavi je na najbolji mogući način", jasan je Totti.

Il capitana poštuju svi, a posebno je oduševio sadašnjeg stratega Napolitanaca Carla Ancelottija.

"Totti je besmrtan. On je fudbalski simbol. Mogu samo žaliti što nisam radio s njim", dovoljna je poruka sjajnog sunarodnjaka. 

dzeko-totti

Legendarni kapiten Rome 2016. je dobio treće dijete i ponovo se našao u žiži tamošnje javnosti. Gostujući u emisiji televizije Italija 1 Princ Rima je nasmijao milionski auditorijum.

Naime, iznenadio je gledaoce riječima da u svakom trenutku želi spavati sa suprugom, ali da ponekad nema adekvatne reakcije s druge strane.

"Uvijek sam za opciju da preuzmem inicijativu u krevetu. Želim to svaki dan. Po cijeli dan. Međutim, moja žena se stalno žali na glavobolju. Kada se podvuče crta vodimo ljubav tri puta sedmično. To i nije tako loše", otkrio je.

totti-2

Voditelj je otišao korak dalje i upitao ga da li njegova supruga ponekad odglumi orgazam.

"Ne znam, možda. Ali Francesco Totti nikada nije omanuo u krevetu", nasmijao je sve prisutne kapiten Rome. A zaista nije omanuo ni na terenu. I zato, neka je sretan rođendan legendo...

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti