28. 08. 2019 - 10:25
JA SAM SPORTAŠ, NE POLITIČAR. NE POZNAJEM GRANICE Čovjek koji...
907
Shares
JA SAM SPORTAŠ, NE POLITIČAR. NE POZNAJEM GRANICE Čovjek koji je

NIKOLA PILIĆ

JA SAM SPORTAŠ, NE POLITIČAR. NE POZNAJEM GRANICE Čovjek koji je "ukrotio" Ivaniševića i otkrio Đokovića

Sport.ba/Deutsche Welle
28. 08. 2019 - 10:25
0
Shares

Jučer je Nikola Pilić proslavio 80. rođendan. Rođeni Splićanin u svojoj karijeri je pet puta osvajao Davis Cup, i to s tri različite reprezentacije: Njemačkom, Hrvatskom i – Srbijom.

"Hajde na teren, napravi break!" To je bilo sve što je Nikola Pilić znao reći svojim igračima u pauzi. Minimalističke upute za sljedeći gem. Mnogi su se smijali stilu splitskog teniskog učitelja. Ali igrači, oni su u pravilu znali vrlo dobro što treba napraviti.

Svoje najveće uspjehe Niki Pilić, kako ga nazivaju Nijemci, nanizao je u Davis Cupu. „Ljubazni, ali rezervirani trener" (piše agencija SID) bio je šef najuspješnije njemačke Davis Cup momčadi u povijesti.

Momčadi u kojoj su nastupale igračke veličine poput egomana Borisa Beckera ili introvertiranog Michaela Sticha trijumfirale su u ovom natjecanju 1988., 1989. i 1993.

Upravo je Becker 1997. i "srušio" Pilića nakon 16 godina na čelu njemačke reprezentacije. "Nikada nisam shvatio zašto je htio moj posao", kazao je Pilić kasnije: "Jedan tako ekstrovertiran tip kao što je Becker uvijek želi biti u prvom planu. Ali u Davis Cupu su u prvom planu samo igrači."

beckerBecker jackman Izvor: Reuters

Beckera je kritizirao često, nikada nije štedio svog bivšeg štićenika. Ali nikada nije bilo ni trunke sumnje koliko poštuje sportski talent trostrukog osvajača Wimbledona:

"Jedan igrač kao što je Boris Becker se rađa možda samo jednom u 500 godina."

Pet puta su Pilićeve momčadi pobjeđivale u prestižnom natjecanju, on je najtrofejniji trener Davis Cupa. S Nijemcima je slavio tri puta, jednom kao trener Hrvatske i jednom na čelu Srbije.

"Niki" je znao uspješno raditi i s takvim "posebnim" tipom kao što je ekstrovertirani egoman Becker. Ili ozbiljni, hladni Michael Stich. Ili eksplozivni Goran Ivanišević kojeg je znao i "ukrotiti". Ili još jedan od najboljih tenisača svih vremena i Pilićevo „otkriće" – Novak Đoković.

U portretima koji se mogu pronaći u njemačkom tisku, može se često pročitati kako je on „dobro usklađivao različite karaktere" – te da je od dva posve različita temperamenta (npr. Becker-Stich) znao napraviti odličan tim. Barem povremeno.

U Barceloni su 1992. Becker i Stich osvojili olimpijsko zlato u paru. Pilić je kasnije za list "Süddeutsche Zeitung" otkrio kako je u tim ljetnim danima na obali Mediterana morao voditi puno pojedinačnih razgovora sa svojim zvijezdama i da je morao "puno lagati kako se ne pokvarilo raspoloženje dvojice tenisača".

„Niki" pritom ne voli biti u centru zbivanja, nikada to nije volio, u prvi plan je uvijek gurao igrače s kojima je radio. Čak je i njihove najveće "mušice" komentirao u pravilu s osmijehom - i tako "kreirao sasvim poseban momčadski duh", napisala je agencija SID.

djokovic

Izvor: BEN STANSALL / AFP

S velike teniske pozornice se povukao prije nekoliko godina, danas trenira nekoliko mladih tenisačica i tenisača u Hrvatskoj. Rođendan će provesti u Opatiji u krugu obitelji. A već sutra ponovno uzima reket u ruke. „

Upravo je i Novaka Đokovića „Niki" upoznao dok je današnji vladar teniskih terena bio dječak. Sreli su se u Pilićevoj teniskoj akademiji u Oberschleimu, u predgrađu Münchena. Đoković je tamo ispekao zanat – sazrio u vrhunskog tenisača. I kasnije s Pilićem (koji tada nije službeno bio šef momčadi) osvojio i Davis Cup 2010.

Upravo je Đoković 2007. "nagovorio" svog mentora da preuzme odgovornost u momčadi Srbije. "Oko podne me je to pitao, a već navečer sam pristao", otkrio je kasnije Splićanin s pruskom disciplinom i mentalitetom, kako ga se u Njemačkoj znalo opisivati.

Mnogi mu u Hrvatskoj nikada nisu oprostili "srpsku epizodu" – iako je toj zemlji 2005. (momčad je predvodio Goran Ivanišević) podario jedan od najvećih sportskih uspjeha – prvi trijumf u Davis Cupu. Sportskog kozmopolita Pilića sve to nije opterećivalo:

"Ja sam sportaš, ne političar. Ja ne poznajem granice."

Učitaj još novosti