26. 08. 2019 - 23:07
ZNATE LI ZA FIKRETA HODŽIĆA, ČOVJEK KOJEG ARNOLD SCHWARZNEGGER...
907
Shares
ZNATE LI ZA FIKRETA HODŽIĆA, ČOVJEK KOJEG ARNOLD SCHWARZNEGGER ČESTO SPOMENE: Bio je vrhunski sportista i čovjek, a ubili su ga “prijatelji” Srbi

TUŽNA SUDBINA GANULA SVE

ZNATE LI ZA FIKRETA HODŽIĆA, ČOVJEK KOJEG ARNOLD SCHWARZNEGGER ČESTO SPOMENE: Bio je vrhunski sportista i čovjek, a ubili su ga “prijatelji” Srbi

26. 08. 2019 - 23:07
0
Shares

Postavka posvećena Fikretu Hodžiću, istinskoj legendi bosanskohercegovačkog bodybuildinga koji je 15 puta branio titulu državnog prvaka Jugoslavije, a mučki je ubijen 1992. godine na svom kućnom pragu u Trnopolju, predstavljena je jučer u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. u Sarajevu.

Hodžić je osvojio treće mjesto 1981. godine na svjetskom takmičenju u Kairu, kada je prvo mjesto osvojio američki glumac, sportista i političar Arnold Schwarzenegger.

Nakon što je saznao da je Hodžić ubijen, Schwarzenegger je poslao pismo njegovom sinu Džemalu u kojem izražava duboku tugu, ali govori i o veličini ovog nevjerovatnog sportiste.

“Ovo je tragedija koja se ne može opisati riječima. Bio bih sretan da sam mogao nešto učiniti. Svjestan sam veličine tvog oca i naša zajednica gaji veliko poštovanje prema njemu”, napisao je, između ostalog, Schwarzenegger u pismu.

arnold-schwarzenegger

On je Džemalu poslao i paket s opremom za treniranje u nadi da će i on slijediti stope svoga oca.

U Muzeju se osim ovog pisma može vidjeti i jedina medalja Hodžića koju je pronašla njegova supruga, zatim njegova omiljena majica i teg koji je sam napravio.

Posmrtni ostaci Fikreta Hodžića, kojeg je ubio njegov učenik s leđa, pronađeni su u masovnoj grobnici u januaru 2009. godine, a sahranjen je 20. jula iste godine. Ipak, njegova djela i duboki trag koji je ostavio u takmičarskom bodybuildnigu Bosne i Hercegovine ostaju da žive.

Učitaj još novosti