23. 08. 2019 - 20:11
IZ RAZRUŠENOG BEOGRADA OSVOJIO JE SVIJET 'Dečak kao ja,...
907
Shares
IZ RAZRUŠENOG BEOGRADA OSVOJIO JE SVIJET 'Dečak kao ja, odrasta u Srbiji i postaje teniski šampion? To je malo verovatno'

CNN O NOVAKU ĐOKOVIĆU

IZ RAZRUŠENOG BEOGRADA OSVOJIO JE SVIJET 'Dečak kao ja, odrasta u Srbiji i postaje teniski šampion? To je malo verovatno'

Sport.ba
23. 08. 2019 - 20:11
0
Shares

Novak Ðoković je imao 11 godina i spavao je u krevetu kada ga je probudila eksplozija, praćena sirenom za uzbunu i komadići polomljenog stakla.

Bio je to 24. mart 1999. godine kada je počelo bombardovanje Beograda od strane NATO-a i koje je trajalo 78 dana, piše američki CNN, ističući da je Novak, dok je njegov otac Srđan pomagao majci Dijani koja je izgubila svijest pošto je udarila glavom u radijator, tražio braću koji su tada imali osam i četiri godine po mraku u stanu .

"Sa 11 godina, ja sam bio veliki brat. Bio sam zadužen za njihovu bezbjednost od početka bombardovanja. Smatrao sam se odgovornim za njihovu bezbjednost kada su NATO snage počele bombardovanje", napisao je Ðoković u autobiografiji.

djokovic

Dvije decenije kasnije, 32-godišnji Ðoković je favorit za novo osvajanje US Opena, koji počinje 26. avgusta u Njujorku.

Kako navodi CNN, Ðoković je osvojio četiri od posljednjih pet grend slem turnira i sada ima 16 trofeja, samo dva manje od Nadala i četiri od Federera.

Njegov put od razorenog Beograda do vrha ATP liste je, najblaže rečeno, nevjerovatan, navodi CNN.

"Dečak kao ja, odrasta u Srbiji i postaje teniski šampion? To je malo verovatno - u najboljem slučaju. A još kada počnu da padaju bombe, onda je neverovatno", napisao je Ðoković u autobiografiji.

U prvom poglavlju knjige - "bekhendi i skloništa", Ðoković se prisjeća noći za koju kaže da mu je zauvijek promijenila život.

djokovic

Nakon što je Dijana Ðoković došla svijesti, porodica je krenula ka obližnjoj zgradi u kojoj je živjela Novakova tetka, a koja je imala sklonište.

Dok su njegovi roditelji trčali ulicom sa braćom u naručju, Ðoković je pao na sred ulice.

"Tada se dogodilo. I dan danas, glasni zvukovi me ispune strahom", kaže Ðoković.

Dvije rakete su, iznad njegove glave, preletjele i pogodile bolnicu u blizini.

Novak je u daljini primetio roditelje i braću i jurio ih dok svi nisu bezbjedno stigli do betonskog zaklona, odnosno skloništa u kojem je bilo 20 porodica.

"Deca su plakala. Nisam prestajao da drhtim do jutra".

novak-djokovic-i-supruga-cef87e7e50d39426dbca6c7dbef83431-view-article-new

U intervjuu koji je Ðoković dao CNN-u 2015. godine, on je otkrio da su u skloništu provodili svaku noć i da su imali struje samo nekoliko sati dnevno.

"Ta vremena su nešto što nikome ne bih poželio da iskusi. Dva i po meseca, svaki dan i svaku noć, bombe su padale na grad. Bombe i rakete su padale bukvalno na pola kilometra od nas. Videli smo avione koji lete iznad naših glava i bombe koje padaju pola kilometra dalje", rekao je tada Ðoković.

Do te mračne noći 1999. godine, Ðoković je uživao u, kako je rekao, magičnom djetinjstvu.

Njegov otac Srđan je bivši skijaš, a Novak je prvi put počeo da igra tenis kada je imao četiri godine i prije njega niko u porodici nije igrao tenis.

Ðoković, koji je veliki dio mladosti proveo na planinskom odmaralištu Kopaonik, rekao je u intervjuu za CNN 2014. godine, da je to bila neka vrsta sudbine.

"Nešto što se pojavilo niotkuda. Video sam teniski teren i video tenis na televiziji. Otac mi je kupio mali reket i mislim da je to momenat kada smo se svi zaljubili u tenis", rekao je Ðoković.

Kada je imao šest godina primjetila ga je trenerka Jelena Genčić, koja je radila s nekada najboljom teniserkom svijeta Monikom Seleš i rekla njegovim roditeljima da je Novak veći talenat od Selešove.

federer-djokovic-wimbledon-2019-07-15-02-38-49

Pet godina su radili zajedno a za to vrijeme je naučio mnogo o tenisu i o životu.

Vijest o njenoj smrti 2013. godine ga je potresla toliko da je otkazao konferenciju za medije nakon meča na Rolan Garosu.

Iako je bombardovanje moglo lako da prekine Novakovu tenisku karijeru, ono mu je pružilo potpuno drugačiju perspektivu, izjavio je Ðoković 2015. godine.

"Mnogo više cenim sve vrednosti koje imam u životu. Od tenisa do čega god... Znam kako je biti bez ičega, a znam i kako je biti na vrhu sveta u ovakvom globalnom i popularnom sportu. Taj kontrast mi pruža pravi pogled u životu".

novak-djokovic-lindzi-von-620x350-1U autobiografiji Ðoković je naveo da iako ga je NATO bombardovanje uvžčinilo bespomoćnim, nije ga spriječilo da igra tenis.

Tačnije, on je pojačao treninge tokom bombardovanja - trenirao je i po pet sati dnevno na nekoliko lokacija u Beogradu koje je određivala Jelena Genčić, a na osnovu toga gdje su pale NATO bombe - nadali su se da Alijansa istu metu neće gađati dva puta.

Na početku paralizovan strahom, Novak se odjednom promijenio.

"Rešili smo da se ne plašimo. Posle toliko smrti, destrukcije, jednostavno smo prestali da se krijemo. Kada jednom otkriješ da si nemoćan, onda otkriješ i da si slobodan, na neki način", napisao je Ðoković u autobiografiji.

Dva mjeseca nakon završetka bombardovanja, Ðoković je iz Srbije otišao u Minhen, gdje je počeo da trenira s Nikolom Pilićem.

djokovic2

Četiri godine kasnije, postao je profesionalac.

CNN podsjeća i na snimak Novaka Ðokovića iz 1994. godine, kada je imao sedam godina u kome govori da mu je cilj da jednog dana bude teniser broj jedan - 17 godina kasnije to mu se i ostvarilo, nakon što je osvojio prvu titulu na Vimbldonu.

Učitaj još novosti