07. 06. 2019 - 14:04
PREDVIĐALI SU IM BLISTAVU KARIJERU: Pet najvećih fudbalskih...
907
Shares
PREDVIĐALI SU IM BLISTAVU KARIJERU: Pet najvećih fudbalskih talenata kojima je karijera propala, a mogli su biti na samom vrhu!

PREDVIĐALI SU IM BLISTAVU KARIJERU: Pet najvećih fudbalskih talenata kojima je karijera propala, a mogli su biti na samom vrhu!

Sport.ba
07. 06. 2019 - 14:04
0
Shares

Kada razmišljamo o frustrirajućim stvarima u fudbalu - uvijek se negdje moraju spomenuti protraćeni talenti. Od mladih dana menadžeri, treneri i agenti ulažu silan novac i vrijeme u njih - ali se to u konačnici ne vrati. Nekako svake tri godine otprilike možemo pričati o jednom ili više fudbalera koji su svoj talenat bacili pod noge, a razlozi što su to uradili su brojni. Neki opravdani, neki neopravdani.

Padale su nam na pamet razne ideje, ali smo shvatili da smo ih odradili većinu. Igrači koji su propali zbog alkohola, igrači koji su propali zbog droge, igrači koji su propali zbog ljenosti... opcije su razne. Fowler, koji se nalazi na naslovnici ovog teksta znao je kontroverzno proslaviti gol, koliko je 'propao' diskutabilno je. Bijele linije volio je Maradona, Claudio Caniggia, zbog žena su također propali mnogi. Ovo je kategorija razno u koju smo stavili pet fudbalera koji su protraćili svoj talenat.

ccaniggia

Istina je i ta da svaki sportista živi u strahu da ne može pružiti najbolje na visokom takmičarskom nivou. Neki žive u strahu da ne mogu ispuniti ni svoja vlastita očekivanja, a to može po psihu fudbalera da ima devastirajuće posljedice. Koliko smo fudbalera gledali kao zvijezde u usponu koje nikada nisu postali ono što se od njih očekivalo. Neki izgube osnovni priliv finansija za svoje porodice, neki nemaju predstavu šta bi radili poslije fudbala - jer vjerovatno nisu dobri ni u čemu, neki se odaju porocima ili više njih.

Kada bi gledali samo moderniju historiju fudbala lista bi bila duga, preduga, ali ovo je jedan od onih tekstova koji može imati 'beskonačno mnogo' nastavaka, pa smo se potrudili da izdvojimo pet osoba za koje smo svi znali, divili im se jedan period, a onda smo potpuno zaboravili na njih. O njima sada čitamo samo u negativnom kontekstu, ili ne čitamo nikako. Ovo je naša lista od pet fudbalera, najprotraćenijih talenata kojima bi samo nebo moglo biti granica da su bili 'malo pametniji'.

freddy-adu

5. Freddy Adu: Kada je četrnaestogodišnji Adu predstavljen kao nadolazeća zvijezda - od njega se očekivalo da izvče SAD iz mračnih fudbalskih vremena. Njega je toliko skauta pratilo kada je potpisao ugovor kao najmlađi profesionalac u MLS-u. On je pomogao DC Unitedu da osvoji titulu MLS-a prije nego je prebačen u Salt Lake City.

Pregovarao je s Benficom, dobio ugovor - ali je karijeru proveo na posudbi u čak 10 timova u osam različitih zemalja. Adu je trenutno 29-godišnjak, pustolov, a trenutno igra za Las Vegas Lights. Jedan od onih koji je u karijeri uspio samo razočarati mnoge.

mutu

4. Adrian Mutu: Respektabilna karijera koja je uništena opijatima. Bijele linije na stolu su mu bile mnogo draže od onih koje označavaju fudbalski teren, iako je zaista imao respektabilan zamah u profesionalnom fudbalu.

Chelsea je za njegove usluge platio 21 milion funti, uz lijepu plaću. Ipak, on je tamo samo upadao u probleme. Zbog pozitivnog doping testa dobio je kaznu zabranje igranja devet mjeseci dok je boravio u Fiorentini. Pojavio se i u pripitom stanju na zabavi koju je priređivala Indijska ambasada - zbog čega mu je propao ugovor u tamošnoj ligi.

deisler3. Sebastian Deisler

Jedna od najtužnijih fudbalskih priča dolazi nam iz Njemačke. Sebastian Toni Deisler je bio veliki prospekt Borussije iz Moenchengladbacha kada je potpisaoprofesionalni ugovor sa Herthom.

Bio je najtalentovanije desno krilo njemačke početkom novog milenija, a u 56 nastupa postigao je devet golova - zbog čega je privukao pažnju Bayerna iz Minhena. Nakon što je pretrpio tešku povredu križnih ligamenata - Deisler se nikada nije vratio kao pravi fudbaler, nego kao bojažljivi mladić koji se bojao duela, bojao se lopte.

Patio je od depresije, a sa 27. godina povukao se iz profesionalnog fudbala kao veliko razočarenje.

gascoigne-ince-england-32844082. Paul Gascoigne

Legendarnog Gazu mlađi čitatelji znaju samo po problemima koje pravi pod dejstvom alkohola i droga. On je priča o uspjehu kojeg postignete uprkos mentalnim bolestima, koje vas na koncu povuku na dno.

Bio je jedan od najvećih talenata svih vremena, sa Engleskom je 1990. godine došao do polufinala Svjetskog prvenstva, a oni koji su nešto pomnije pratili igre Tottenhama, Glasgow Rangersa i selekcije Engleske znaju kakav je to fudbaler bio.

Sve što je napravio u karijeri izgubio je zbog alkohola, i jedna je od najtragičnijih figura u svijetu fudbala.

adriano

1. Adriano

Adriano Leite Ribeiro ili samo Adriano ostat će upamćen kao fudbaler koji ima nagradu za najboljeg i najgoreg fudbalera Serie A. Njegova borba sa samim sobom godinama je punila naslove novina diljem svijeta.

Sa 18 je debitovao za prvi tim Brazila, bio je napadač kojeg su mnogi željeli u svom timu. Imao je građu, brzinu, preciznost, korpulentnost, dominaciju, smrtonosan šut...

Ipak, boreći se sa fizičkom spremom, nostalgijom i nedostatkom želje za treninzima, uz konstantno konzumiranje alkohola i druge, Adriano je daleko od onoga što je trebao biti.

Nosio je nadimak The Emperor (Imperator), a teško da će ikada više to postići. A mogao je biti jedan od najspektakularnijih igrača našeg vremena.

Svakako da postoji još imena koji zaslužuju redove, ali ćemo ih samo počasno pomenuti - pa se njima baviti nekada kasnije: Matthew Le Tissier, Lee Sharpe, Lee Feeney, Kaka, Gigi Meroni, Charlie Davies, Andrey Arshawin, Michael Owen, Francis Jeffers, Denilson, Ricardo Quaresma... primjera je mnogo - ali top 5 je top 5.

Učitaj još novosti