03. 06. 2019 - 20:10
MAJKA GA RODILA U BARACI NACISTIČKOG LOGORA: Zvali su ga...
907
Shares
MAJKA GA RODILA U BARACI NACISTIČKOG LOGORA: Zvali su ga 'dijete sreće', a on je od fudbala napravio umjetnost

DRAGAN HOLCER

MAJKA GA RODILA U BARACI NACISTIČKOG LOGORA: Zvali su ga 'dijete sreće', a on je od fudbala napravio umjetnost

Sport.ba
03. 06. 2019 - 20:10
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

20. januara 1945. godine rođen je jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera, Dragan Holcer. Rođen je u baraci jednog njemačkog logora nedaleko od Drezdena i Pirna. Otac Mariborčanin poginuo je u partizanima, a majka Nišlijka našla se u logoru. Po završetku rata s majkom se vraća u Niš.

holcer

Kao dječak trenirao je rukomet, a sasvim slučajno je počeo igrati fudbal. Čuo je da se na igralištu Radničkog okuplja tridesetak omladinaca koje treba da isprobaju radi prijema u klub. Pošao je i on samo da vidi to čudo, a na kraju je bio jedan od dvojice primljenih.

Za prvu ekipu zaigrao je kao 18-godišnjak, na mjestu desnog krila, u prvenstvu 1963/64. godine, na utakmici protiv Sarajeva (1:2) u Sarajevu, na kojoj je postigao jedini gol za svoj tim.

holcer

U dresu Radničkog Holcer je odigrao 173 utakmice i stigao do reprezentacije. Potom 1967. godine, prelazi u Hajduk iz Splita. Njegov transfer u Hajduk uzburkao je fudbalske vode. Bio je miljenik Splićana. Poslije legendarnog Vukasa, drugi je igrač u historiji Hajduka, koji je nosio kapitensku traku, a da nije bio Splićanin. U timu Hajduka odigrao je 419 utakmica (od toga 311 prvenstvenih) i postigao devet golova. S Hajdukom osvaja dvije titule prvaka i dva Kupa.

holcer-dragan

Kao internacionalac igrao je u njemačkom Stuttgartu, za koji je u šestogodišnjoj karijeri u velikoj formi odigao je 172 prvenstvene utakmice i postao jedan od najboljih igrača ovog kluba. Karijeru je završio u Schalkeu 1982. godine.

holcerU periodu od devet godina, odigrao je 52 utakmice za reprezentaciju Jugoslavije. Debitovao je 19. septembra 1965. protiv Luksemburga (5.2) u Luksemburgu. Posljednju utakmicu u reprezentaciji odigrao je 17. aprila 1974. protiv Sovjetskog Saveza (0:1) u Zenici. Preminuo je poslije duže i teške bolesti u Splitu, 23. septembra 2015. u 71. godini života.

(Sport.ba)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti