21. 05. 2018 - 19:51
Laži, proklete laži i statistika - Iniesta predstavlja...
907
Shares
Laži, proklete laži i statistika - Iniesta predstavlja umjetnost, a ne brojke

MARC DOYLE (GOAL.COM)

Laži, proklete laži i statistika - Iniesta predstavlja umjetnost, a ne brojke

Sport.ba
21. 05. 2018 - 19:51
0
Shares

Jedan od najvećih izdanaka slavne La Masie Andres Iniesta (34) oprostio se od Barcelone. Dirljive scene kako sjedi sam na centru obišle su svijet jer ipak se oprostio igrač koji je s Barcelonom osvojio sve što se osvojiti može, a s reprezentacijom Španije je osvojio dva evropska prvenstva te Svjetsko prvenstvo 2010. godine, gdje je zabio odlučujući gol u finalu. 

Iniesta je u Barceloni odmalena, a za seniorsku momčad debitirao je 2002. Nakon 16 godina provedenih na Camp Nou, došlo je vrijeme za rastanak. Bila je to vrlo emotivna nedjeljna večer za Iniestu. U suzama se, nakon utakmice, obratio navijačima: "Hvala svim mojim saigračima, nedostajat ćete mi, hvala navijačima na svoj ljubavi i poštovanju koje su mi pružali još otkad sam stigao ovdje kao dijete, a i sada kada odlazim kao muškarac, s 34 godine na leđima".

"Hvala vam na posljednjih mjesec dana u kojima ste me na poseban način zatražili da ostanem, jedino što vam mogu reći jest da ću vas zauvijek nositi u srcu".
 
Njegovo obraćanje navijačima u nekoliko navrata je prekinuto skandiranjem cijelog stadiona, nije mogao zaustaviti suze, a plakali su i njegovi saigrači. Za kraj je dodao: "Da završim, ponestalo mi je riječi, samo želim reći živjela Barca, živjela Katalonija, živio Fuentealbilla".

iniesta
Krajem marta 2015., Iniesta je pomogao Barceloni da napravi golem korak ka tituli prvaka pobjedom od 2:1 nad Realom, na Camp Nou. U toj utakmici nije zabio niti asistirao, a sljedećeg dana mnogo se pričalo o činjenici kako Iniesta tačno godinu dana nije direktno uključen ni u jedan prvenstveni gol. Tada je izjavio: "Moje brojke nisu dobre ove sezone, daleko od toga. Ali nikad nisam gledao nogomet kroz brojke i statistiku".

iniestazbogomgettty
I imao je pravo, u modernom nogometu statistika je postala ključan faktor analize, a brojke igrača daju ocjenu o njegovom nastupu i kvaliteti. No ipak, kad bismo sudili Iniestu po njegovom broju golova ili asistencija, teško bi se Španac pozicirao u svijetu nogometa kao jedan od najboljih veznjaka današnjice, a kamoli svih vremena, gdje ga mnogi i svrstavaju.
Kada bismo gledali svih 16 sezona provedenih u Barceloni, ni u jednoj nije zabio više od devet golova. Zabijao je u prosjeku svakih 12 utakmica.
 
Naravno, kreiranje prilika i asistencije su njegova snaga, ali čak i u tom području, njegove brojke nisu impresivne. Na primjer, španski nogometaš Joaquin (Real Betis) je upisao više asistencija od Inieste u razdoblju od 2002. kada je Andres debitirao. Nadalje, Iniesta je samo jedanput ostvario dvoznamenkasti broj asistencija. 2016. upisao ih je čak 16, što je najviše od svih igrača u ligama petice te sezone. Osim te 2016., Iniesta nikad nije završio u top pet asistenata lige, a ipak više od jednog desetljeća, kako je to rekao bivši trener Barcelone Luis Enrique, nema kreativnijeg igrača u svijetu nogometa.

iniesta1
"On je poput Harryja Pottera , igra kao da posjeduje čarobni štapić", izjavio je osvajač trostruke krune 2015. Doista, Iniesta je bio moderni čarobnjak driblinga, a začarao je i Lea Messija: "Andres i ja smo slični u tome što često koristimo svoje tijelo kako bismo izbjegli protivnika, ali on ima nešto što me uvijek oduševi. Uvijek postoji taj trenutak kada mislite da ćete ga sustići, kada pomislite kako ćete mu uzeti loptu, ali jednostavno ne možete. Nije posebno brz, ali ima tu sposobnost kojom ti uvijek može pobjeći, a ta sposobnost proizlazi iz njegove tehnike."
 
Iniesta ujedno razumije igru kao malotko drugi zbog, kako je to Pep Guardiola rekao, njegovog svladavanja odnosa između prostora i vremena. Bila je 1999. kada je Guardiola gledao Nike Cup sa svojim tadašnjim saigračem Xavijem. Ostao je osupnut vještinom, tehnikom i vizijom mladog, tada 15-godišnjeg Inieste. U jednom trenutku se okrenuo prema Xaviju i rekao mu: "Ti ćeš penzionisati mene, ali ovaj mali će nas umiroviti obojicu".

iniesta
Guardiola je tog dana uručio Iniesti pobjednički trofej i pružio mu nekoliko savjeta, ponajviše ohrabrenja. Devet godina poslije, Iniesta će vratiti uslugu. Nakon što je Guardiolina Barca osvojila samo jedan bod u prva dva kola sezone 2008-09, prema knjizi "The Artist: Being Iniesta", baš je jedan od najtiših igrača te svlačionice otišao u trenerov ured i održao razgovor s Pepom: "'Ne brinite' rekao je 'Osvojit ćemo sve ove sezone. Na pravom smo putu. Samo nastavite ovako, u redu? Igramo briljantno, uživamo na treningu. Molim vas da ništa ne mijenjate. Sve ide u odličnom smjeru!"

I tako, Guardiola nije ništa mijenjao, Barcelona je osvojila trostruku krunu, a Iniesta je odigrao maestralnu utakmicu u finalu Lige prvaka s Manchester Unitedom usprkos tome što je u finale ušao lakše ozlijeđen. "Znao sam da ću igrati povrijeđen i da ću si učiniti štetu", priznao je poslije, ali na kraju je ipak više štete napravio Unitedu nego sebi.
 
Igrao je Iniesta sjajno, ali ni te sezone kao ni one koje su kasnije stizale, nije bilo Ballon d'Or nagrade za njega. Malo je zabijao, ali njegovi golovi su često bili zlata vrijedni. Postigao je po mnogima najvažniji gol Guardioline ere, gol u polufinalu Lige prvaka protiv Chelsea na Stamford Bridgeu te gol za pobjedu u finalu Svjetskog prvenstva protiv Holandije.  
Taj pogodak u finalu SP-a mu je osigurao mjesto u povijesnim knjigama, ali još jedna stvar kod tog gola je pokazala njegovu veličinu, a to je način na koji je proslavio gol. Slavio je otkrivši posvetu svom kolegi Daniju Jarqueu, braniču gradskog rivala koji je preminuo od srčanog udara godinu prije, u dobi od 26 godina.

"Učinio sam to jer sam osjećao dužnost pokazati što je važnije od rivalstva, najbolji način za promicati tvoju momčad i tvoje boje jest biti čovjekom".
 
Kao rezultat toga, čak ga je i Santiago Bernabeu pozdravio pljeskom nakon što je dominirao u derbiju protiv Reala krajem 2015. samo šest mjeseci nakon što je osvojio nagradu za igrača utakmice u finalu Lige prvaka protiv Juventusa. Nije bilo nikakvo iznenađenje da je u svom posljednjem finalu, u Kupu kralja prošlog mjeseca, priredio pravi show svojim navijačima. Barcelona je razbila Sevillu 5:0, a Iniesta se upisao u strijelce.

iniesta
Nova titula prvaka došla je osam dana kasnije, što je Iniesti donijelo 32. trofej u karijeri. S obzirom na to, nije začuđujuće da ga je predsjednik  Barcelone Bartomeu opisao kao najvažnijim igračem u klupskoj povijesti. I doista, nije samo Bartomeu davao takve izjave, Guardiola je rekao kako u Iniesti nije pronalazio samo nadahnuće već je i učio od njega, a pokazalo se da Pep nije jedini. Bivši igrač Barcelone Riquelme je za Španca rekao: "Gledam Iniestu i shvaćam da, unatoč mojim godinama, mogu naučiti nešto novo".

iniesta
Takve izjave su najveće priznanje Iniestinoj genijalnosti i njegovom statusu jednog od najomiljenijih igrača. Otići će kao učitelj i umjetnik, ali možda najvažnije, otići će kao skroman čovjek koji je samo želio da svi budu dobri jedni prema drugima. U prilog tome, jedina statistika koja je važna jest da je samo jedan Andres Iniesta.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti