11. 04. 2018 - 20:53
NESTVARAN LIK Egipatski bog lopte Mo razbija privatnu utrku...
907
Shares
NESTVARAN LIK Egipatski bog lopte Mo razbija privatnu utrku Messija i CR-a

MO SALAH BEZ PREMCA

NESTVARAN LIK Egipatski bog lopte Mo razbija privatnu utrku Messija i CR-a

24sata.hr
11. 04. 2018 - 20:53
0
Shares

Zbog fenomenalne večeri Rome i senzacije nad Barcelonom, sjajni Liverpool ostao je pomalo u sjeni unatoč fantastičnom uspjehu. Pa, može se reći da je Kloppova momčad izvela malo iznenađenje nokautiravši do prije nekoliko tjedana, po mnogima najbolju momčad Europe. Kad suvereno dominirate Premiershipom kao Guardiolin Manchester City ove sezone, ulazite u svaki duel kao favorit.

Ipak, jedna se stvar previdjela, a to je ono da ako danas u momčadi imate Mohameda Salaha (25), onda protiv vas malo tko može biti u prednosti. Po drevnoj egipatskoj mitologiji znamo da je Amon Ra bog sunca, Horus bog rata i neba, Nun bog mora. Ove godine dobili su još jednog, malo modernijeg, boga lopte i nogometa.

Čarobni Salah, istini za volju, nema prevelike šanse za Zlatnu loptu 2018., no za treće mjesto itekako - da. Čovjek je sudjelovao u 50 golova Liverpoola, od toga zabio 39, 11 je asistirao, režirao izbacivanje Cityja i najbolji je strijelac (osam golova) najubojitije momčadi Lige prvaka (33 gola).

salah

Za nekog tko je ove sezone na 'mala vrata' stigao u Premiership (40 milijuna eura Liverpool je platio Romi) ovo je nevjerojatan skok. Salah će gotovo sigurno uzeti titulu za najboljeg igrača na Otoku, očekuje ga polufinale Lige prvaka i Svjetsko prvenstvo s Egiptom u Rusiji.

- Sve što on želi je zapečatiti utakmice. Ubojit je, hladan kao led - složile su se face poput Gerrarda, Lamparda i Ferdinanda.

Onako, plastično i laički gledano, Salah igra za slabije momčadi nego što igraju CR i Leo, a opet ima čudesan učinak. Sada je Liverpool ozbiljan kandidat za europski naslov dok je Mohamed Salah igrač koji svaku momčad diže na nivo više.

Egipćanin je, bez ikakve sumnje, u ovom trenutku ponajbolji igrač svijeta. Ako zavirimo u ponudu najvećih europskih kladionica, on je trenutno treći najbolji na planeti. Deset godina čekamo da se pojavi 'netko treći', netko tko će svrgnuti sa trona Portugalca i Argentinca...

Postavljen je za trećeg favorita za Zlatnu loptu, odmah iza Cristiana Ronalda i Lionela Messija. Na Salaha je koeficijent sedam, na Messija 3.25, a na aktualnog osvajača Ronalda 2. Portugalac je, dakle, izraženi favorit za šestu Zlatnu loptu.

Realov majstor ove sezone zabio je 40 golova u 37 utakmica, 'škaricama' dotukao slavnog Gigija Buffona usred Torina i tako stigao do polovice još jedne čudesne godine. Trenutno stanje stvari Messija opet gura na drugo mjesto. Leo je zabio 39 komada u 47 utakmica i postat će prvak Španjolske, a ukoliko Argentina se nekako dokopa zlata na Mundijalu, sve bi se moglo okrenuti u Leovu korist. 

Salah je ozbiljno osvježio već pomalo monotonu listu najboljih svjetskih igrača. Svakako, ne treba zaboraviti niti Neymara, fantastični Brazilac uz Francuza Kyliana Mbappéa trebao bi obilježiti sljedeće desetljeće svjetskog nogometa... Baš kao i fantastični egipatski bog lopte i nogometa koji tiho i skromno kuca u najuži krug najboljih igrača svijeta.

Trenutno mu je na Transfermarktu cijena 80 milijuna eura, a tamo 2012. Basel je platio je egipatskom Arab Contractorsu 1,5 milijuna eura za hitronogog ljevaka koji je obećavao. Nakon Chelseaja, Fiorentine i Rome, Salah se pronašao u Liverpoolu i trpa kao na traci... Već u prvoj sezoni srušio je nevjerojatan Suarezov rekord, a tek se zagrijava. Nije Salah samo igračina, Salah je ljudina. Njegov put do zvijezda bio je sve samo ne lagan.

Rodio se u malom selu Nagrigu, kad je postao slavan i bogat nije zaboravio otkud potječe. Financirao je opremu za dvoranu, izgradio igralište za školu koju je pohađao, mještanima plaća svadbe... Isti je onaj tip lud za nogometom, samo što sad ima malo više nula na bankovnom računu. I nije mu problem podijeliti ih nekoliko.

- Počeo sam u klubu koji je bio udaljen pola sata od našeg sela. Onda sam s 14 godina prešao u Arab Contractors koji je bio u Kairu. Svaki dan sam putovao na treninge četiri i pol sata, presjedao sam na tri ili četiri busa. Doma ne bih bio prije 22 sata. Bilo mi je strašno teško, ali nisam htio odustati. Kad sam prešao u Basel 2012. godine, nisam znao jezik ni kulturu. Nakon treninga imao sam 15 sati do drugog, nisam znao što raditi. Šetao bih oko hotela... No kasnije je bilo lakše  - rekao je Salah. Odveo je Egipat na Svjetsko prvenstvo zabivši Kongu penal u sudačkoj nadoknadi.

salah-liverpool

Dok je on slavio na terenu s tisućama navijača, lopov mu je provalio u kuću. Policija ga je uhvatila, a njegov otac htio ga je tužiti i inzistirao je da ostane u zatvoru. Ali Mohamed Salah nagovorio je oca da odustane od tužbe i čak je lopovu dao nešto novca kako bi mu pomogao da stane na noge i razmisli o tome što je učinio.

- Svatko zaslužuje drugu šansu - rekao je Salah. Nevjerojatan lik...

Učitaj još novosti