05. 04. 2018 - 16:14
Ricciardo otkrio zašto je 2014. pobijedio Vettela u Red Bullu
907
Shares
Ricciardo otkrio zašto je 2014. pobijedio Vettela u Red Bullu

SJAJNI AUSTRALAC

Ricciardo otkrio zašto je 2014. pobijedio Vettela u Red Bullu

Sport.ba/Maxf1
05. 04. 2018 - 16:14
0
Shares

Daniel Ricciardo objasnio je zašto je 2014. kao novi vozač u Red Bullu pobijedio Sebastiana Vettela koji je bio aktuelni četverostruki svjetski prvak s tom momčadi i vjeruje da razlog leži u bolidima koje su vozili 2013.

Vettel je od 2010. do 2013. osvojio četiri naslova svjetskoga prvaka i izjednačio se s Alainom Prostom, a 2014. Red Bull više nije bio konkurentan kao prethodnih godina te su, kao i svi ostali, pali u sjenu moćnog Mercedesa.

Ali veliko iznenađenje bio je odnos snaga između Red Bullovih vozača Ricciarda i Vettela budući da je mladi Ricciardo, koji je 2013. vozio za Toro Rosso, bio izuzetno brz i Red Bullu donio jedine tri pobjede 2014.

Ricciardo je u poretku vozača završio treći s 238 bodova, tri pobjede i osam pobjedničkih postolja dok je Vettel završio četvrti bez ijedne pobjede uz četiri postolja i 167 osvojenih bodova (70.17% Ricciardovih bodova).

Australac svoju sjajnu formu u prvoj sezoni u Red Bullu objašnjava velikom promjenom pravila koja je bolidima uzela puno downforcea i učinila ih težim za vožnju, što je Vettelu bio puno veći šok nego njemu koji je 2013. vozio Toro Rosso.

ricciardo

“Kad sam došao u Red Bull, bolidi su bili puno drukčiji, on je bio naviknut na dominantan bolid s puno prijanjanja, ali V6 generacija bolida imala je puno manje prijanjanja”, rekao je Ricciardo.

“On je bio naviknut na savršeni bolid i mislio ‘Kako ću dovraga ovo voziti?’.”

“Ja sam bio naviknut na prilično prosječan bolid i pomislio ‘ovo je sjajno’. Mislim da je to bio razlog. Niko nije mislio da bih mogao pobijediti Seba, a uspio sam.”

Ricciardo je povukao i paralelu s današnjom situacijom u Red Bullu gdje mu je timski kolega mlada senzacija Max Verstappen.

“Kad je Max došao, niko nije znao puno o njemu, ali bio je zaista dobar. Ove godine je za mnoge čovjek kojega treba pobijediti pa će biti zanimljivo kako će se kretati odnos snaga među nama.”

“Prošle godine sam ponekad pokušavao izvući previše iz bolida, a tada bi stražnji kraj popustio na izlazu što si ne možete dopustiti sa svim prijanjanjem i downforceom koje danas imamo.”

Učitaj još novosti