26. 03. 2018 - 19:44
KOBNO JUTRO U UDINAMA Utrčao sam u sobu 118 u pidžami i začuo:...
907
Shares
KOBNO JUTRO U UDINAMA Utrčao sam u sobu 118 u pidžami i začuo: Treneru, Davide je otišao...

STEFANO PIOLI OTVORIO DUŠU

KOBNO JUTRO U UDINAMA Utrčao sam u sobu 118 u pidžami i začuo: Treneru, Davide je otišao...

26. 03. 2018 - 19:44
0
Shares

Kapiten Fiorentine Davide Astori umro je od zatajenja rada srca 4. marta ove godine. Noć oči utakmice protiv Udinesea srce mu je usporilo i samo stalo... On je pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Udinama u jutarnjim satima. Firenza i dalje tuguje za omiljenim kapitenom, a trener 'viola' Stefano Pioli u razgovoru za "Corriere Fiorentino" prisjetio se tragične nedjelje u kojoj je nogometni svijet ostao bez sjajnog igrača i još boljeg čovjeka.

"Imam svoje navike, uvijek ustanem rano i doručkujem u 7 i 30. Tako je bilo i ovaj put. Pripremao sam se za utakmicu, razmišljao kako motivirati tim još više. U tom me trenutku nazvala kćer Carlotta i razgovarali smo, a onda su me zvali doktor Luca Pengue i naš menadžer Alberto Marangon da dođem dolje u hotel što prije mogu", prisjetio se Pioli pa nastavio: "Došao sam u sobu 118 u pidžami, naš golman Marco Sportiello je već bio tu. Rekao mi je: Treneru, Davide je otišao..."

Baš je Sportiello bio posljednji koji je vidio Davidea živog. Njih su dvojica igrali Playstation gotovo do ponoći u Sportiellovoj sobi, a nakon toga je Davide otišao spavati. Te je večeri zaboravio svoje kopačke pa je poslao Marcu poruku da će ujutro doći po njih uoči utakmice koja se trebala igrati u 12 i 30.

"Kad sam otvorio vrata hotelske sobe, vidio sam Penguea i Marangona kako plaču, Astori je ležao na krevetu. Činilo se kao da spava... Najteže je bilo ići reći ostalim igračima šta se dogodilo. Ne bih to poželio nikome", jedva je izgovarao Pioli tokom razgovora jer su sjećanja očito još bolna, pa nastavio: "Uplašio sam se za svoje igrače. Na treningu nakon Davideovog sprovoda bilo nam je najteže. Možda naši mladi igrači ne razumiju u potpunosti šta se dogodilo. Nakon odlaska Davidea sve se promijenilo... Raditi i trenirati bez njega je prazno, osjećamo se svi tako. I dalje patim bez njega. Imali smo sjajnu simbiozu, nedostaje mi njegov glas na terenu."

Davide Astori rođen je u Bergamu, gdje je napravio i prve nogometne korake u lokalnom klubu Pontisola. Profesionalnu karijeru započeo je u Milanu, a nakon toga je prešao u Cagliari, u kojem je tijekom osam godina stasao u vrhunskog igrača. Interes za ovog igrača je 2012. godine pokazao ruski Spartak iz Moskve, a spominje se i Manchester United.

Astori je iz odanosti prema klubu odbio ponudu vrijednu 12 miliona funti, a karijeru je 2016. godine nastavio u Fiorentini, gdje ju je tragično i okončao. Iza sebe je ostavio suprugu, Francescu Fioretti, bivšeg modela i dvogodišnju kćer Vittoriju. Francescu je upoznao 2013. godine na zabavi, dok je još igrao u Cagliariju. Tamo su zajedno otvorili i trgovinu sladoledom i time se htio baviti nakon profesionalne nogometne karijere, no lopta ga je odvela prvo u Romu, a zatim Fiorentinu, gdje je od ove sezone nosio i kapitensku traku. Dok je igrao u Cagliariju finansirao je pozorište na otvorenom na najvećoj gradskoj plaži Poetto.

astori

Nesretni defanzivac je, kažu, bio jedan od onih omiljenih likova. Kako u Fiorentini, tako u reprezentaciji, ali i u ostalim klubovima. Gotovo u svim timovima Serije A imao je nekog bivšeg saigrača. Bio je strašno miran i drag tip, uvijek nasmijan i dobre volje. Kad se vijest pročula, njegov bivši klub Cagliari trebao je u 12:30 početi utakmicu protiv Genoe. Igračima je vijest saopćena na zagrijavanju kao i odluka da se neće igrati. Genoin golman Mattia Perin se slomio od suza, a javio se i bivši trener Cagliarija, a danas Juventusa Massimiliano Allegri koji je rekao da je bila privilegija trenirati takvog igrača.

Sedam od 14 nastupa za italijansku reprezentaciju Astori je upisao kao igrač Cagliarija. Gol Urugvaju na Kupu konfederacija 2013. godine bio je prvi koji je neki igrač Cagliarija zabio za Italiju još od vremena legendarnog Gigija Rive iz ‘70-ih godina, na što je cijeli otok bio iznimno ponosan. Kao i na Davideovu odluku da 2012. godine odbije bogati ugovor Spartaka iz Moskve i ostane u klubu još dvije godine, kad je otišao u Romu.

Učitaj još novosti