13. 02. 2018 - 15:44
'Pjanić je pravi umjetnik s fantastičnom vizijom, sve nas je...
907
Shares
'Pjanić je pravi umjetnik s fantastičnom vizijom, sve nas je učinio boljima!'

PRVI TRENERI SE PRISJETILI POČETAKA MALOG PRINCA

'Pjanić je pravi umjetnik s fantastičnom vizijom, sve nas je učinio boljima!'

13. 02. 2018 - 15:44
0
Shares

U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Miralem Pjanić je imao tri godine te je sa svojom porodicom napustio BiH i otišao u Luksemburg. Nogometnu karijeru započeo je u državi smještenoj između Francuske, Belgije i Njemačke, a prve nogometne korake napravio je u dobi od 10 godina igrajući za Schifflange 95. 

No, uskoro su brojni evropski klubovi primjetili njegov talent, a prvi ga je potpisao francuski Metz. Dan Theis i Francis De Taddeo bili su njegovi treneri te su ispričali priču o Pjanićevim počecima:

"Miralem je imao 17 godina kada sam ga pozvao da igra za U19 momčad. Razlog je bio vrlo jednostavan, razumio je igru prije svih drugih i donosio je prave odluke. Isto tako, zbog te je sposobnosti često izbjegavao žestoke startove protivničkih igrača. Bio je najmlađi, ali bez njega nismo mogli igrati."

"Svojim sam igračima govorio: ako imate problem, tražite Miralema i on će pronaći rješenje", rekao je Dan Theis.

"Bio je primjer drugim igračima u mlađim selekcijama reprezentacije Luksemburga, pričao je s njima i njihovo je samopouzdanje raslo. Gledao sam utakmicu protiv Belgije i Pjanić je zabio gol s centra, a ja sam si rekao: bilo je zaista pravo zadovoljstvo trenirati takvog igrača."

"Sretan sam jer je ostvario sjajnu karijeru, a nadam se kako će igrati na vrhunskoj razini još barem pet do šest godina."

Francis De Taddeo bio je Pjanićev trener u vremenu kada je Metz ušao u Ligue 1:

"Imao je fantastičnu viziju i pregled igre. Loptom je mogao pronaći bilo kojeg igrača ne terenu i po tome je bio drugačiji od drugih. No, treba napomenuti i njegove moralne vrijednosti. Nismo mogli potpisati ugovor s njim nekoliko mjeseci, ali nam je obećao da će bez obzira na interese drugih klubova ostati s nama. Bili smo mu jako zahvalni i nakon šest mjeseci Lyon je došao po njega i platio 7,5 miliona eura. Da nije ostao s nama te zime, Lyon ga je mogao dovesti kao slobodnog igrača."

"Već sam tada znao da će postati sjajan igrač. Pravi je umjetnik, koji je svoje saigrače, ali i nas trenere činio boljima", zaključio je De Taddeo.

Učitaj još novosti