16. 01. 2018 - 23:15
On nije igrao nogomet, on se igrao: Natjerao ih je da mu...
907
Shares
On nije igrao nogomet, on se igrao: Natjerao ih je da mu plješću iako su ga mrzili, a jedino on je mogao osramotiti Pirla, Scholesa, Carlosa i Gerrarda

RONALDINHO OTIŠAO U PENZIJU

On nije igrao nogomet, on se igrao: Natjerao ih je da mu plješću iako su ga mrzili, a jedino on je mogao osramotiti Pirla, Scholesa, Carlosa i Gerrarda

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
16. 01. 2018 - 23:15
0
Shares

Ronaldinho Gaucho objavio je da je i definitivno došao kraj. Čarobnjak je rekao konačno zbogom aktivnom igranju nogometa. Dva puta je bio najbolji igrač svijeta, osvojio je dva puta Primeru, dva puta Super kup Španije, jednu Ligu prvaka, Seriju A, Copa Libertadores i Svjetsko prvenstvo. Ipak, najviše od svega nas je zabavljao igrajući nogomet, bilo je uživanje gledati ga.

Legendarni brazilski nogometaš i jedan od najboljih svih vremena, Ronaldinho, završio je danas i zvanično svoju profesionalnu karijeru. To je večeras saopštio brazilskim medijima.

Mađioničar s loptom kakav se rijetko viđa u svijetu nogometa nije igrao profesionalno duže od dvije godine, a sve ostalo su bili tek pokušaji u Meksiku i Fluminenseu. Na kraju će ostati brojni trofeji, 33 gola za reprezentaciju Brazila, ali i nezaboravni potezi koji su natjerali milione mladića da zaigraju fudbal.

Legenda, miljenik mnogih ljubitelja nogometa, igrač koji je ispunjavao i usrećio mnoga djetinjstva, za mnoge je bio i ostao najbolji svih vremena.

Ronaldo Da Assis Morreira „Ronaldinho“ Gaucho, fudbaler je koji je karijeru započeo u brazilskom Gremiju, gdje je njegov talenat vrlo brzo skrenuo pažnju nogometne javnosti. Ronaldinho je tokom četiri sezone provedene u Gremiju (1997.-2001.) izborio mjesto i u reprezentaciji Brazila. Osvojio je 1999. godine Copa Americu, postigavši šest golova, što je bio njegov prvi profesionalni trofej u karijeri.

Brazilac je 2001. godine odlučio sreću okušati u evropskom nogometu, te ugovor potpisao za francuski Paris Saint-Germain. Za vrijeme igranja u PSG-u, sa selekcijom Brazila je osvojio SP u fudbalu 2002. godine, a iz glavnog grada Francuske je prešao u Barcelonu u sezoni 2003/04., prateći stope njegovih izvrsnih sunarodnjaka koji su veoma uspješno branili boje katalonskog kluba, kao što su Evaristo, Ronaldo, Romario i Rivaldo.

Već u prvoj utakmici u dresu Barcelone navijači katalonskog kluba bili su oduševljeni magičnim potezima Brazilca. Njegova sposobnost da u potpunosti promijeni tok igre veličanstvenim solo prodorima izborila mu je mjesto u vrhu Barceloninog napada, stvorivši od njega veliku nogometnu ikounu na početku novog milenija. Za vrijeme njegove prve sezone klub je nanizao 17 utakmica bez poraza i završio na drugom mjestu Primere, izborivši plasman u Ligu prvaka. Uspjesi su se nastavili u narednoj sezoni, kada je Ronaldinho s ostatkom ekipe preuzeo čelnu poziciju tabele, što je dovelo do osvajanja titule prvaka Španije.

Ronaldinho je magičnom igrom osvajao simpatije širom svijeta i postajao sve popularniji kako je vrijeme odmicalo. Posebno će se pamtiti pogodak Chelseaju u 2005. godini u Ligi prvaka, kada je maestralno, iz koljena, nenadano postigao fantastičan gol kojeg se, vjerujem, sjećaju svi ljubitelji lijepog i atraktivnog nogometa.

Barcelona je ponudila ugovor Ronaldinhu, koji je isticao 2008. godine. Po novom ugovoru, Ronaldinhu je bilo ponuđeno produženje ugovora do 2014. godine s profitom od 85.000.000 dolara u tih devet godina, ali je Brazilac to odbio. Do kraja 2005. Ronaldinho je kupio brojne nagrade. Dobitnik je nagrade World Player of the Year u septembru 2005, najbolji igrač u Evropi. Jedna od najvrednijih nagrada u njegovoj bogatoj karijeri svakako je Zlatna lopta.

Naravno, sjećamo se sjajne utakmice Ronaldinha u El Clasicu, kada je Barcelona tukla Reala rezultatom 3:0, a Brazilac je bio dvostruki strijelac na tom susretu. Nakon postizanja drugog pogotka, sjećate se da su navijači Real Madrida kulturno ustali i aplauzom pozdravili nogometaša koji je njihovu ekipu stavljao na muke. Tako rijetku počast imao je samo Diego Maradona, kada je također svojevremeno dobio aplauz navijača Real Madrida, a branio je boje Barcelone.

Ta sezona, 2004/05. smatra se njegovom možda najboljom i najefikasnijom sezonom karijere. Sezonu je završio sa 26 golova uključujući i sedam pogodaka u Ligi prvaka, te je treći put za redom postavljen u UEFA-in tim godine, a proglašen je igračem godine i u sezoni 2005/06.

Ronaldinho je bio igrač koji je publiku ostavljao bez daha svojim magičnim potezima, svojom kreativnošću i lakoćom u igri. Izgledalo je kao da je to tako jednostavno kada to izvodi Ronaldinho, pa je zbog toga osvojio milione simpatija širom planete. Iz Barcelone je otišao u Milan, gdje je polako njegova uzlazna putanja gubila trag, što je bilo i normalno nakon burnih nekoliko sezona.

Nažalost, Ronaldinho je već tada gubio konce u igri, nije to više bio onaj Ronaldinho iz PSG-a,a pogotovo ne onaj iz Barcelone. Bilo je opet magičnih poteza, dobre preglednosti u igri, ali Brazilac je krenuo silaznom putanjom. Nakon Milana otišao je u Flamengo, gdje se nakratko zadržao, a potom potpisao za Atletico Mineiro. I tamo je postizao neke fenomenalne pogotke, a potom otišao u meksički Queretaro. Nakon toga se vratio u domovinu, u Fluminense, gdje se i nije baš proveo najbolje (sedam nastupa, bez pogotka). 

Bilo kako bilo, svjesni smo koliko nam je Ronaldinho značio u vremenu kada smo ga pratili, pogotovo u dresu Barcelone, kada ni najveći mrzovoljci Barcelone nisu mogli ostati ravnodušni na njegove fantastične poteze. Bio je i ostao, najbolji!

Jedan od najvećih trenutaka u historiji nogometa: Natjerao je 70.000 ljudi koji su ga mrzili da ustanu i aplaudiraju

Rivalstvo između Real Madrida i Barcelone jedno je od najvećih u svijetu nogometa.

Od političkog i regionalnog, pa do onog čistog sportskog, rivalstvo između Madriđana i Katalonaca je ogromno. Iz tog razloga, jako su rijetki prelasci igrača iz jednog u drugi klub, a još je rijeđe da navijači jednog, aplaudiraju navijačima drugog kluba.

Samo su rijetki imali takvu privilegiju. Međutim, Dinho nije bio svako...

'Jedino Ronaldinha nisam mogao čuvati, sramotio me gdje god bi stigao!' 

Po mnogima najbolji lijevi bek u povijesti nogometa, Brazilac Roberto Carlos, otkrio je kojeg igrača nikako nije mogao čuvati. 

"Toliko godina sam igrao nogomet i čuvao stvarno veoma mnogo igrača, ali jednog nisam mogao nikako, jer jednostavno nisam znao kako. Sve što sam ja pomislio da će ovaj napraviti, on je napravio nešto sasvim drugo i tako me svojim driblinzima sramotio pred velikim brojem gledatelja gdje god da smo igrali. Bio je to Ronaldinho, moj jako dragi prijatelj koji je jednostavno imao magiju u nogama", priznao je Roberto Carlos, kojeg su kao dječaka prozvali 'ubica dječjeg lica', a za sve je zaslužna dobro poznata ljevica. 

Podsjećamo, Carlos je velike bitke vodio i sa Hasanom Salihamidžićem, dok je bivši bh. reprezentativac nosio dres Bayerna. I veoma često upravo je Hasan izlazio kao pobjednik iz tih duela...

Posljednja čarolija u dresu Barce

Prije skoro osam godina Ronaldinho je postigao posljednji pogodak u dresu katalonskog kluba. Jedan od najboljih nogometaša koji je obilježio početak 21. stoljeća, 2. marta 2008. godine postigao je svoj posljednji gol za Barcelonu i to na spektakularan način. Na Vicente Calderonu, Atletico Madrid je ugostio Barcelonu, a Ronaldinho je u 30. minutu na asistenciju Xavija postigao fantastičan gol makazicama za vodstvo katalonskog kluba. Međutim, do kraja susreta Atletico je uspio preokrenuti i slaviti sa 4:2, ali će sa tog meča ipak biti upamćen gol Ronaldinha.

Ronaldinho je u periodu od 2003. do 2008. godine odigrao 207 zvaničnih susreta i postigao 94 pogotka uz 69 asistencija u dresu Barcelone. U tom periodu, Barcelona je osvojila Ligu prvaka i dvije titule Primere, kao i Superkup Španije.

Samo je on mogao osramotiti Pirla, Gerrarda, Scholesa i društvo sa smješkom na licu 

Ronaldihno važi možda i za najboljeg driblera kojeg je svijet ikada vidio, a njegovi potezi na terenu i dan danas ostavljaju bez daha. Tokom svoje prebogate karijere uvijek nasmiješeni Brazilac igrao je protiv svih drugih velikih igrača širom kontinenta. Uz svo dužno poštovanje, Ronaldinho je često znao napraviti smiješnim na terenu druge nogometne veličine. Pred njim su padali Xabi Alonso, Steven Gerrard, Paul Scholes, Andrea Pirlo... Magiju kakvu je Ronaldinho imao u nogama nije imao niko, nikad.

O brazilskom čarobnjaku bih mogao pisati još danima, ali i ovo je više nego dovoljno. Sretno ti igračino i da te opet makar gledamo u revijalnim mečevima.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti