27. 04. 2015 - 18:09
Pripremite maramice: Ovo su najveće fudbalske bajke koje su...
907
Shares
Pripremite maramice: Ovo su najveće fudbalske bajke koje su završile u suzama

RAZOČARENJE

Pripremite maramice: Ovo su najveće fudbalske bajke koje su završile u suzama

B. T.
27. 04. 2015 - 18:09
0
Shares

Ponekad se u fudbalu zvijezde usklade i stvori se priča koju čak ni najtalentovaniji holivudski pisci ne bi mogli smisliti.

Samo u posljednjih par godina dogodilo se nekoliko posebnih trenutaka, zbog kojih su navijači ostajali u nevjerici.

Od Aguerovog pogotka za titulu u posljednjim trenucima protiv QPR-a do penala Didiera Drogbe, zahvaljujući kojem je Chelsea savladao Bayern u finalu Lige prvaka, fudbal ima naviku da često piše dirljive bajke.

Mnogi su vjerovali kako će se jedna takva dogoditi ove sezone sa Stevenom Gerrardom u glavnoj ulozi. Dugogodišnji kapiten Liverpoola napušta Anfield i odlazi u LA Galaxy, a finale FA Cupa pada 30. maja, na njegov rođendan pa su mnogi navijači priželjkivali savršen oproštaj od Stevieja. Ipak, Aston Villa i njen menadžer Tim Sherwood imali su drugačija razmišljanja...

Ekipa sa portala Squawka tim povodom je sastavila deset najboljih bajki koje se završile na sličan, razočaravajući način. Pripremite maramice...

Zidaneov posljednji udarac glavom na Svjetskom prvenstvu

Sve je išlo savršeno za legendarnog Zinedinea na Mundijalu 2006. u Njemačkoj. Postigao je gol kojim je Francuska prošla u finale, a stvari su se još bolje odvijale kada je zabio sa bijele tačke nakon sedam minuta u finalu protiv Italije. 

Međutim, otišlo se u produžetke, gdje je kapiten Francuske glavom nokautirao Marca Materazzija, nakon što je Talijan navodno uvrijedio člana njegove porodice.

Bayernov poraz u finalu Lige prvaka na domaćem terenu

Činilo se kako će Bayern golom Thomasa Mullera u 83. minuti osvojiti naslov najboljeg na starom kontinentu. No, Didier Drogba je odlučio da je bio njegov red za bajku pa je izjednačio dvije minute prije kraja.

Bavarci su imali šansu osvojiti trofej na svom terenu, u svom gradu, još jedanput, kada je Drogba srušio Riberyja u kaznenom prostoru u produžecima, ali je Robben promašio penal, da bi Plavci slavili u okršaju nakon izvođenja penala. Tragičar je bio Bastian Schweinsteiger, navijač Bayerna od malena...

Nije bio Bayernov dan. Bajka? Ova je završila kao noćna mora.

Pearce zamalo do jubileja

Stuart Pearce je legenda u očima mnogih. „Psycho“, kako su ga zvali navijači Nottinghama, bio je obožavan zbog svoje strasti za fudbalom.

I Pearce je imao šansu završiti karijeru na perfektan način, kada je istupio da izvede penal u svom posljednjem fudbalskom meču.

Pearce je bio na brojci od 99 golova u profesionalnoj karijeri i imao je šansu doći do jubileja u 94. minuti. Međutim, Psycho je poslao loptu pored gola i bajka nikada nije napisana.

0494209

Arsenalova kapitulacija u Ligi prvaka

Arsenal je stigao do vrhunca svog evropskog fudbala 2006., a prepreku do trofeja imali su u vidu Barcelone. 

Sigurno im nije pomogan crveni karton golmana Jensa Lehmanna, koji je srušio Samuela Eto'oa na samom početku finalnog meča.

Bajka jednog čovjeka upravo se tada završila, jer je Robert Pires žrtovan zbog ulaska golmana Manuela Almunije.

Pogodak Sola Campbella dao je nadu Topnicima, ali dva gola Blaugrane u posljednih 14 minuta značila su kako se Barca vraća kući sa trofejem.

Crna noć u skorašnjoj Arsenalovoj historiji.

Baggiov promašaj sa bijele tačke 1994. godine

Roberto Baggio odveo je Italiju na SP 1994. sa pet golova u kvalifikacijama, a mnogi su vjerovali da će on voditi Azzure i do naslova prvaka svijeta.

Baggio je došao na svoje u knock-out fazi. Postizao je pobjedničke golove u osmini finala, četvrtfinalu i polufinalu, prije nego se Italija sastala sa nepredvidljivim Brazilom u finalu.

Kada se prešlo na izvođenje penala, sigurnom opkladom činilo se da će Baggio zatresti mrežu. Međutim, njegov udarac otišao je daleko preko gola...

Neočekivani poraz Portugala na domaćem tlu

Euro 2004. pamti se najviše zbog kasnijeg pobjednika Grčke.

Niko nije očekivao da će Grci, ostarjela ekipa, podići trofej te ispisati vlastitu bajku. No, da bi to uradili, morali su razbiti nečiju drugu...

Euro 2004. održao se u Portugalu, a finale je bilo repriza uvodnog meča, kada je Grčka porazila domaćina sa 2-1. Međutim, Portugalci su se brzo oporavili od početnog šoka i svi su očekivali da će se prošetati do trofeja.

Ipak, pogodak Angelosa Charisteasa iz 57. minute bio je prevaga zbog koje su Ronaldo i društvo okončali susret u suzama.

Brazilska sramota 2014.

Brazilci su bili domaćini prošlogodišnjeg Mundijala, a grupnu fazu završili su na prvom mjestu, nakon čega je nastala prava euforija da mogu osvojiti i šesti naslov prvaka svijeta.

Teškom mukom savladali su Čile i Kolumbiju u knock-out fazi, prije nego su se obračunali sa Njemačkom u polufinalu. 

Tada je bajka okončana... I to na kakav način. Pet golova u mreži Selecaa nakon 29 minuta i konačnih 1-7 za kasnijeg pobjednika takmičenja. 

Bio je to sramotan nastup Brazila koji će željeti što prije zaboraviti.

Ukleta Benfica u Evropi

Prazovjerja u sportu dešavaju se češće nego što bi mnogi pomislili, a jedna takva traje od 1962.

Te godine, Bela Guttman je napustio Benficu nakon što ih je odveo do dva uzastopna naslova prvaka Evrope. Međutim, nije dobio povišicu te je otišao i prokleo klub izjavivši kako „Benfica neće biti šampion Evrope u narednih sto godina“.

I više nikada nisu...

Izgubili su dva puta od Milana te po jednom od PSV-a, Uniteda i Intera u finalu Lige prvaka. Uz to, poraženi su dva puta od Anderlechta u UEFA Cupu.

Činilo se kako će horor priča biti okončana u posljednjih par godina, ali se takva stvar nije dogodila.

Pogodak Baneta Ivanovića u 93. minuti donio je slavlje Benitezovom Chelseaju u finalu Evropske lige 2013. 

Prošle godine, ponovno su dogurali do finala, ali se tu ispriječila Sevilla, koja je slavila nakon boljeg izvođenja penala.

Navijači Benfice morat će čekati još samo 47 godina...

Gana i Gyan propustili svoje šanse

Gana se zamalo plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva 2010., ali se takva bajka nikada nije ostvarila.

Slavni zlikovac Luis Suarez odbio je rukama siguran gol Gane, no Crne mačke imale su priliku povesti sa 2-1 sa bijele tačke.

Ali, Asamoah Gyan je pogodio prečku i pobjednik se morao odlučiti izvođenjem penala. Pogađate, Urugvaj je slavio, a cijela Afrika je plakala te večeri.

Gerrard se okliznuo i titula je odlepršala sa Anfielda

Mnogi nisu očekivali da se Liverpool bori za titulu prvaka Engleske prošle sezone.

No, Luis Suarez i Daniel Sturridge jednostavno nisu mogli prestati zabijati golove i Redsi su se odjednom našli u najboljoj prilici da nakon 24 godine osvoje dugo čekani trofej.

Izabranici Brendana Rodgersa imali su sve u svojim rukama pred dolazak Chelseaja na Anfield. Međutim, nedugo prije kraja prvog poluvremena, Sakho je dodao loptu do Gerrarda, koji se okliznuo u pokušaju da je vrati Francuzu. Demba Ba je prihvatio poklon i rutinski matirao Mignoleta. 

Sve šanse su izgubljene kiksem kod Crystal Palacea pa će Steven Gerrard ostati jedan od najboljih igrača koji nikada nisu osvojili Premier ligu.

Učitaj još novosti