16. 04. 2024 - 19:45
KO JE NOVI BH. SELEKTOR: Fudbalski majstor i Mostarac "sa dna...
907
Shares
KO JE NOVI BH. SELEKTOR: Fudbalski majstor i Mostarac

KO JE NOVI BH. SELEKTOR: Fudbalski majstor i Mostarac "sa dna kace"

16. 04. 2024 - 19:45
0
Shares

Javnost u Bosni i Hercegovini je sa iznenađenjem i oduševljenjem primila vijest da je Sergej Barbarez, miljenik nacije i čovjek bez dlake na jeziku, novi selektor fudbalskih Zmajeva.

Privatni život i početak karijere
Legendarni Sergej rođen je 17.9.1971. godine u Mostaru. On za sebe kaže da je bio solidan atletičar i da mu je omiljena disciplina bila trčanje na 400 metara, ali nije dugo izdržao u tom sportu, jer je njegov talenat za fudbal vrlo brzo bio prepoznat.

Svoj put prema slavnom strijelcu Bundeslige, a i reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez je započeo u svom voljenom Veležu sa samo 19. godina.

Treneri mostarskog prvoligaša FK Velež su ga 1990. godine regrutovali u omladinski pogon gdje je započeo svoju fantastičnu karijeru.

Njegov cilj je bio igrati za prvi tim Veleža i pokušati ostvariti uspjeh kakav su imali Blaž Slišković i Semir Tuce.

Sergej Barbarez je oženjen suprugom Anom sa kojom ima dvoje djece.

Velika karijera u Njemačkoj
Sergej Barbarez 1991. godine odlazi u Njemačku gdje je njegov talenat za fudbalsku igru odmah zapažen. Često je bio prisutan na treninzima Hannovera gdje ga je tadašnji trener primijetio i ponudio mu stalni ugovor.

Nakon toga je svoju fudbalsku karijeru gradio širom Njemačke te je igrao i za: Union Berlin, Hansu Rostok, Borusiju Dortmund, HSV i Bajer Leverkuzen.

Barbarez je u sezoni 2000. / 2001. igrajući za HSV postigao 22 gola i tako bio prvi strijelac Bundeslige.

Zanimljivo je istaći da je 2008. godine sa 324 odigrane utakmice postao strani igrač s najviše nastupa u Bundesligi.

Reprezentativna karijera
Legendarni kapiten je debitovao 14. maja 1998. godine u prijateljskoj utakmici protiv Argentine. Nakon toga je postao standradni prvotimac reprezentacije zbog svog nesebičnog stava i izvanredne vještine u fudbalu.

Barbarez je također dobio najveću čast u reprezentaciji, a to je kapitenska traka.

Fenomenalne igre Barbareza za našu reprezentaciju su mu donijeli tri nagrade fudbalera godine Bosne i Hercegovine i to u 2001, 2002 i 2003. godini. Za reprezentaciju BiH igrao je 47 puta i postigao 17 golova i 2 asistencije.

Barbarez ponovo u reprezentaciji
Početkom 2010. godine Barbarez je dobio UEFA trenersku licencu ali se nije bavio trenerskim poslom do sada.

Dugo vremena, navijači Bosne i Hercegovine sanjaju da će Sergej Barbarez preuzeti kormilo njihove reprezentacije.

Kao legendarni kapiten našeg nacionalnog tima, uvijek se spominje kao potencijalni kandidat za ulogu selektora, ali sve do danas su te želje ostale neostvarene.

Svaki put kad se raspravlja o novom vođi nacionalnog tima, ime legendarne bh. fudbalske ikone se redovno ponavlja, a navijači ga neprekidno pozivaju da preuzme klupu. Njihova želja se konačno ostvarila, pa je Sergej Barbarez postao čovjek koji će voditi našu reprezentaciju ka novim fudbalskim uspjesima.

(avaz.ba)

Učitaj još novosti