29. 02. 2024 - 23:35
Mercedes se polako budi: Veliki povratak bivšeg prvaka
907
Shares
Mercedes se polako budi: Veliki povratak bivšeg prvaka

Mercedes se polako budi: Veliki povratak bivšeg prvaka

29. 02. 2024 - 23:35
0
Shares

Mercedes je godinama unazad bio dominantna sila Formule 1. Osvajao je titule prvaka svijeta uzastopno od 2014. sve do 2021. godine, tako da su mnogi s olakšanjem prihvatili činjenicu da je njegova dominacija prekinuta. 

Kako stvari stoje Mercedes bi se mogao vratiti na sami vrh.

Naime, na testiranjima u Bahreinu Mercedes je izgledao sjajno. Šef tima Toto Volf (Wolff) je bio zadovoljan.

 - Bolid radi kao što smo očekivali - izjavio je nakon tri dana vožnje u Bahreinu.

Tehnički direktor Džejms Alison (James Allison), također je bio optimističan nakon završetka predsezonskih testiranja. 

Želja za pobjedama
Naravno, Mercedes neće biti sretan dok se ponovo ne počne boriti za pobjede u utrkama i naslov prvaka, ali s obzirom na probleme u kojima su se našli na testiranjima prošle godine, njihova situacija ove sezone svakako je nešto o čemu treba pisati.

Luis Hamilton (Lewis Hamilton) i Džordž Rusel (George Russell) rekli su da je automobil bio puno bolji za vožnju od prošlogodišnjeg automobila.

Novi automobil
Mercedes je za ovu godinu napravio novi automobil, usvojivši novi dizajn i arhitektonske odluke, što je rezultiralo potpuno drugačijim osjećajem za vozače.

 - Bilo je nečeg dobrog u W13 i W14, ali se to često pokazalo preteškim za iskoristiti. Bili su to nedosljedni strojevi. Stoga je naš glavni cilj u 2024. bio jasan, a to je stvoriti dosljednu i stabilnu platformu. Automobil koji bi reagovao onako kako smo očekivali, koji bi vozači mogli forsirati i onaj koji možemo razvijati tokom cijele godine - rekao je Volf.

Vozači zadovoljni
 - Tokom ove prve dvije utrke mnogo bolje ćemo razumjeti posao koji smo obavili. Ipak, nakon testiranja prije sezone možemo izvući neke prve zaključke. Vozači su mnogo zadovoljniji cjelokupnom ravnotežom. Osnovna platforma radi kako smo očekivali. Čini se da je korelacija s našim simulacijama tačna. Sve je to ohrabrujuće. To je dobar temelj na kojem možemo graditi - tvrdi šef momčadi.

Iako se općenito smatra da je Mercedes sigurno iza Red Bulla i potencijalno Ferrarija u F1 poretku uoči prve utrke, na boljem je mjestu za izazov kako sezona odmiče.

 - Stvarno sam ponosan na sve na stazi i one u tvornici. Svaka žena i muškarac neumorno rade, kako u Brekleju i Briksvortu, tako i ovdje u Bahreinu. Vrlo je ohrabrujuće vidjeti kako svi tako dobro rade zajedno. Fokus, odlučnost i komunikacija su najbolji koje sam ikad vidio - rekao je Luis Hamilton.

Učitaj još novosti