08. 12. 2023 - 15:06
Na današnji dan napustio nas je neponovljivi Mirza Delibašić:...
907
Shares
Na današnji dan napustio nas je neponovljivi Mirza Delibašić: Iza njega su ostala zaista samo lijepa sjećanja (VIDEO)

Na današnji dan napustio nas je neponovljivi Mirza Delibašić: Iza njega su ostala zaista samo lijepa sjećanja (VIDEO)

08. 12. 2023 - 15:06
0
Shares

Na današnji dan napustio nas je veliki Mirza Delibašić, najbolji bh. sportista svih vremena te jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Kinđe je umro u Sarajevu 8. decembra 2001. godine, u 47. godini života.

Mirza Delibašić je u legendu ušao sa Košarkaški klubom Bosna iz Sarajeva, s kojim je osvojio titulu prvaka Evrope, te je tako sarajevski klub postao prvi klub iz bivše Jugoslavije, koji je podigao pehar najelitnijeg takmičenja u Evropi.

Dva puta se popeo i na tron Jugoslavije sa svojim klubom, a 1980. godine je proglašen najboljim košarkašem Jugoslavije. U reprezentaciji nekadašnje države bio je više puta evropski, ali i svjetski te olimpijski prvak.

Već pomenute 1980. godine Delibašić odlazi u Real Madrid, gdje danas ima status legende i jednog od najboljih košarkaša u historiji Kraljevskog kluba.

Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je i dalje najbolji plasman naše seniorske muške selekcije na evropskim takmičenjima.

U njegovu čast dvorana u sarajevskoj Skenderiji nosi naziv Dvorana Mirza Delibašić, a takmičenje Kupa u Bosni i Hercegovini u košarci je preimenovano u Kup Mirza Delibaši”.

Učitaj još novosti