05. 08. 2023 - 08:41
Manchester United je na današnji dan napravio veliki potez:...
907
Shares
Manchester United je na današnji dan napravio veliki potez: Mnogi ih zbog toga još uvijek kritikuju

Manchester United je na današnji dan napravio veliki potez: Mnogi ih zbog toga još uvijek kritikuju

05. 08. 2023 - 08:41
0
Shares

Na današnji dan prije tačno četiri godine Harry Maguire je postao najskuplji defanzivac u historiji nogometa. Manchester United je za usluge engleskog reprezentativca morao Leicesteru isplatiti odštetu od 87,3 miliona eura, čime je srušen rekord Matthijsa de Ligta koji je ovog ljeta iz Ajaxa u Juventus stigao za 85,5 miliona eura.

United ga je lovio pune dvije godine, a zainteresovan je bio i trener Manchester Cityja Pep Guardiola. Najveći pobjednik u cijeloj priči je svakako Leicester - senzacionalni engleski prvak iz 2016. godine doveo je Maguirea 2017. iz Hulla za 13,7 miliona eura, a sada je njegovom prodajom srušio svjetski rekord.

Maguire se u te četiri godine nije proslavio, neko vrijeme je bio stožerni igrač odbrane Uniteda, ali onda je nizom kiksova padao sve niže i niže u hijerarhiji ekipe. Danas je u situaciji da mu je nedavno oduzeta kapitenska traka, a United traži klub kojem bi ga prodao za oko 20 miliona eura odštete.

Što se njegovog rekorda tiče, on i dalje stoji, ali zapravo je pitanje sata kad će biti srušen. Naime, Joško Gvardiol je dogovorio transfer u Manchester City za 90 miliona eura, te će, kad taj posao bude službeno objavljen, srušiti Maguirea s trona.

 

Index.hr

Učitaj još novosti