29. 03. 2023 - 12:26
DONIO JE TU ODLUKU Vladan Kovačević tužio FIFA-u nakon odluke...
907
Shares
DONIO JE TU ODLUKU Vladan Kovačević tužio FIFA-u nakon odluke da ne može braniti za Srbiju

DONIO JE TU ODLUKU Vladan Kovačević tužio FIFA-u nakon odluke da ne može braniti za Srbiju

29. 03. 2023 - 12:26
0
Shares

Nakon što je postalo izvjesno da će Vladan Kovačević ostati bez nastupa za selekciju Srbije, nekadašnji golman Sarajeva tužio je FIFA-u i konačnu riječ dat će Sportski sud za arbitražu u Lozani.

Kako prenosi Sport Klub, Kovačević se na ovaj potez se odlučio zbog odluke da mu ne dozvole "sportsko državljanstvo" Srbije.

Pravni zastupnici Vladana Kovačevića utvrdili su da je tokom prakse u posljednje nepune tri godine bilo izuzetaka od FIFA-inog pravila i na tom argumentu temelje zahtjev o dozvoli golmanu da obuče dres Srbije.

Podsjetimo, FIFA se u odluci da Kovačeviću zabrani promjenu sportskog državljanstva pozvala na sopstveno pravilo iz septembra 2020. godine:

„Igrač, koji je igrao za reprezentaciju druge države, nakon što je napunio 21 godinu ne smije promijeniti sportsko državljanstvo.“

Vladan Kovačević rođen je 11. aprila 1998. godine, što znači da je 21 godinu napunio 11. aprila 2019. godine, a posljednji zvanični nastup za mladu reprezentaciju BiH je upisao 13.10.2020. godine u kvalifikacijskom susretu za Evropsko prvenstvo i gostujućem porazu od Njemačke (1:0).

U momentu posljednjeg nastupa za U-21 reprezentaciju BiH, Vladan Kovačević imao je navršene 22 godine i 183 dana.

Zbog sličnog pravila i hrvatski reprezentativac Borna Sosa nije mogao zaigrati za Njemačku, te je naknadno prihvatio poziv selekcije Hrvatske.

Učitaj još novosti