29. 03. 2023 - 13:47
Za vikend se igraju tri velika derbija
907
Shares
Za vikend se igraju tri velika derbija

Za vikend se igraju tri velika derbija

29. 03. 2023 - 13:47
0
Shares

Nakon što je završena i posljednja reprezentativna pauza u toku trajanja klupskih takmičenja za sezonu 2022./2023., već od narednog vikenda očekuju nas tri velika derbija i mnogo uzbuđenja na terenima u Engleskoj, Njemačkoj i Italiji.

Već sada se slobodno može reći da je pitanje osvajača titule u Španiji "završeno" i da će Barcelona gotovo izvjesno osvojiti La Ligu ispred Real Madrid, od kojeg trenutno ima 12 bodova više, a istinska senzacija bi bila i ukoliko PSG ne uradi isto to ispred Marseillea, s tim da je njihova prednost sedam bodova.

Ako je i u jednoj jačoj evropskoj ligi riješeno pitanje osvajača titule, onda je to u Italiji gdje Napoli gazi sve pred sobom, no zbog specifičnog mentaliteta "nesigurnih" Napolitanaca, ali i čitave zbrke koja u Italiji u samo jednom trenu može nastati zbog načina poslovanja ili finansijskih prevara, ni prednost od 19 bodova koju Napoli ima u odnosu na Lazio nije dovoljna da se već proglase prvacima. Iako, ruku na srce, ubjedljivo jesu.

Pa upravo s utakmicom koja se igra u 2. aprila između Napolija i Milana otvorit ćemo najavu tri velika derbija koja se igraju tokom vikenda.

Napoli u ovoj sezoni igra fenomenalno i spomenutih 19 bodova najbolji je prikaz moći koju prikazuje ekipa Luciana Spallettija, a da sve još više dobije na značaju, najefikasniji su tim u ligi sa 64 postignuta pogotka i imaju najbolju odbranu, primivši samo 16 golova u 27 odigranih mečeva.

Njihovih protivnik Milan, ujedno i rival u četvrtfinalu Lige prvaka, u ovom trenutku vodi bitku za četvrtu poziciju i nema sumnje da će se do kraja prvenstva dobro namučiti da između Lazija, Intera, Rome, Atalante i Juventusa dođu do mjesta koje vodi u najelitnije nogometno takmičenje u Evropi naredne sezone.

Napoli će biti domaćin, a susret se igra u nedjelju s početkom u 20:45 sati.

Ono gdje pitanje prvaka sigurno nije riješeno, a velikim derbijem će biti otvoreno novo kolo, jeste takmičenje u Engleskoj, gdje će Manchester City do kraja sezone pokušati stići sjajni Arsenal i doći do titule prvaka.

Guardiolin tim će odmah u prvom kolu nakon reprezentativne pauze imati vrlo težak zadatak, a njih očekuje duel protiv Liverpoola na domaćem terenu i bez ikakve sumnje, samo pobjeda im dolazi u pitanje jer uz utakmicu manje imaju osam bodova zaostatka za Topnicima.

Taj susret se igra u subotu s početkom u 13:30 sati, dok će Arsenal dva sata nakon toga igrati protiv Leedsa na svom terenu.

I za kraj, očekuje nas istinski nogometni spektakl u Njemačkoj, gdje će Bayern s novim trenerom Thomasom Tuchelom igrati protiv prvoplasirane Borussije Dortmund.

Punih deset godina Bayerna nakon 25 odigranih kola nije prvi na tabeli, što najbolje govori kakva nervoza se uvukla u tim i koliko je to daleko otišlo da je trener Julian Nagelsmann dobio otkaz, a na njegovo mjesto došao je upravo biši trener Borussije, ali i PSG-a i Chelseaja koji je do kraja sezone najavio borbu za sve trofeje.

Bavarci su trenutno na drugom mjestu na tabeli sa 52 osvojena boda, jedan manje od Borussije Dortmund, a spomenuti meč se igra u subotu, 1. aprila s početkom u 18:30 sati.

Učitaj još novosti