26. 11. 2022 - 08:11
Bio je uličar, sada pliva u novcu: Najgora ekipa Mundijala je...
907
Shares
Bio je uličar, sada pliva u novcu: Najgora ekipa Mundijala je kupila najboljeg igrača, ali uzalud

Bio je uličar, sada pliva u novcu: Najgora ekipa Mundijala je kupila najboljeg igrača, ali uzalud

26. 11. 2022 - 08:11
0
Shares

Igrači odrasli u siromaštvu ne razmišljaju previše kada im na stol dođe unosna ponuda, neki su čak spremni promijeniti i držaljanstvo kako bi ostatak života proveli u luksusu i bogastvo. Nešto slično se desilo i čovjeku koji je petak ne neki način ispisao historiju Svjetskog prvenstva. 

Svjetsko prvenstvo je i zvanično dobilo svog najgoreg domaćina u historiji. Riječ je o ekipi Katara koja u prva dva kola nije osvojila niti jedan bod.

Katarani su se sedam mjeseci na specifičan način pripremali za Mundijal, dobili su i grupu po mjeri sa reprezentacijama Senegala i Ekvadora za koje se očekivalo da im mogu suprotstaviti.

Međutim, kada se izašlo na teren, uslijedila je druga priča. Seneglaci i Ekvadorci su se pokazali kao daleko kvalitetenije ekipe te su ostvarili trijumfe sa po dva gola razlike.

Ekvador je na otvaranju Mundijala slavio sa sigurnih 2:0, dok su Lavovi Tarange pobijedili sa 3:1 iako su Katarani odigrali poprilično dobro drugo poluvrijeme te su čak bili i ravnopravni afričkoj selekciji.

Jedini gol za domaćina postigao je Mohammed Muntari. 28-godišnjak koji je prije nekoliko godina bio uličar, a sada je jedan od najboljih igrača reprezentacije Katara.

Muntari je rođen u Kumasiju u Gani. Nakon njegovog gola Senegalu interenetom su odmah počele kružiti fotografije kako igra fudbal na ulici u rodnom gradu.

Odrastao je u siromaštvu i kada mu je stigla ponuda da ide u Katar nije previše razmišljao. Lekhwiya ga je platila čak 6 miliona što uopšte nije mali novac.

I Kataru igra već dugi niz godina, a tamošnji Savez ga je uspio privoliti i da izabere da igra za reprezentaciju zemlje iz Perzijskog zaljeva.

Sada je ispisao historiju tako što je postao prvi i za sada jedini igrač Katara na Mundijalu, ali to i nije pomoglo previše domaćinu pošto se već oprostio od turnira.

Bilo kako bilo, Muntari je možda uzeo pasoš druge zemlje radi novca, međutim sada pliva u novcu, živi luksuzno i može se reći da će mirno spavati do kraja života.

 

Sportsport.ba

Učitaj još novosti