27. 09. 2022 - 08:19
TREBAO JE BITI RONALDOV NASLJEDNIK: Slava mu je udarila u...
907
Shares
TREBAO JE BITI RONALDOV NASLJEDNIK: Slava mu je udarila u glavu, tulumario je, evo gdje je danas

FEDERICO MACHEDA

TREBAO JE BITI RONALDOV NASLJEDNIK: Slava mu je udarila u glavu, tulumario je, evo gdje je danas

27. 09. 2022 - 08:19
0
Shares

U aprilu 2009. godine Manchester United je na pogon Cristiana Ronalda lovio treći naslov engleskog prvaka zaredom. U ključnoj utakmici pred svojim navijačima gubio je od Aston Ville 1:2 pola sata prije kraja, a sir Alex Ferguson je u igru ubacio Federica Machedu, 17-godišnjaka kojem je to bio debi u seniorskom nogometu.

Deset minuta prije kraja Ronaldo je izjednačio na 2:2, a onda je u 93. minuti Macheda majstorski petom prevario suparnika na 15-ak metara od gostujućeg gola i u padu sjajno pogodio suprotni kut za ludnicu na Old Traffordu.

Dvije godine ranije Manchester United igrao je četvrtfinale Lige prvaka u gostima kod Rome, a nakon utakmice Alex Ferguson je u hotel pozvao 15-godišnjeg klinca i njegovu obitelj. Čuo je za nadarenog napadača Lazija, Unitedovi skauti su ga dugo pratili i legendarni trener osobno ga je želio pozvati u United.

"Donio mi je dres s mojim imenom i brojem devet na leđima te jedan Ronaldov na dar. To je radio jedan Alex Ferguson, a ja u Laziju nisam nikad pričao s glavnim trenerom", prisjetio se godinama kasnije Federico Kiko Macheda.

02db42dc-f1a1-4596-8cd5-2f48abe198e8

Obitelj Macheda pristala je na Fergijevu ponudu i u rujnu 2007. godine preselila se u Manchester. Nakon debija svi su bili uvjereni da je United dobio novu zvijezdu i Ronaldovog nasljednika. Odmah u sljedećem kolu protiv Sunderlanda Macheda je dobio 15 minuta i opet zabio pobjednički gol. United je zahvaljujući njemu postao prvak.

"Išao bih u šoping i oko mene bi se najednom stvorilo stotinu ljudi koji su željeli fotografiju ili autogram. Čudno mi je to bilo, nisam se snalazio", rekao je Macheda.

Izlazio i tulumario, lutao po posudbama, skrasio se u Grčkoj, a sad je u Turskoj
Nakon toga je potpisao bogat četverogodišnji ugovor. Krenuli su i izlasci i tulumarenja, a koliko god se Ferguson trudio održati ga na zemlji, Macheda je postao problematičan. Legendarni trener odlučio ga je sljedeće sezone poslati na posudbu u neki od engleskih niželigaša, ali Talijan je inzistirao na povratku kući.

Ferguson mu je ispunio želju i poslao ga na posudbu u Sampdoriju, za koju je zabio samo jedan gol. Nakon toga je posuđen QPR-u i Stuttgartu, ali u sljedeće dvije sezone nije postigao nijedan gol. Nije se ni okrenuo oko sebe, a došla je 2013. Ferguson je otišao u mirovinu, a David Moyes Talijana nije imao u planovima. Za United više nije odigrao nijednu utakmicu, napustio ga je s 36 utakmica i pet golova uz pet asistencija. 

Nakon Stuttgarta otišao je u Doncaster Roverse, pa u Birmingham, Cardiff i Novaru. Četiri godine se skrasio u Panathinaikosu, za koji je zabio 40 golova u 116 nastupa, a sada je kao 31-godišnjak u turskom Ankaragucuu. Potpisao je dvogodišnji ugovor i u prvih pet utakmica još nije zabio gol. 

Učitaj još novosti