20. 09. 2022 - 11:20
OD CIFRE BOLI GLAVA: Laporta spasio Barcelonu bankrota,...
907
Shares
OD CIFRE BOLI GLAVA: Laporta spasio Barcelonu bankrota, očekuje se astronomska dobit

OBJAVLJENO!

OD CIFRE BOLI GLAVA: Laporta spasio Barcelonu bankrota, očekuje se astronomska dobit

20. 09. 2022 - 11:20
0
Shares

Katalonski gigant Barcelona je objavila da je zabilježila dobit od 98 miliona eura za finansijsku godinu 2021/2022., a za ovu sezonu predviđa dobit od 274 miliona.

Barcelona je druga na Forbesovoj listi najvrednijih nogometnih klubova trenutnom vrijednošću od 5 milijardi dolara, iza najvećeg rivala u Španiji, Real Madrida, koji je procijenjen na 5,1 milijardi dolara.

Veći limit

Barca je objavila da je Upravni odbor zaključio finansijsku godinu s prometom od 1,017 milijardi eura i odobrio proračun operativnih prihoda od 1,255 milijardi eura za ovu sezonu.

Ranije ovog mjeseca, španska LaLiga je podigla Barcelonin limit potrošnje za 800 miliona eura, izvodeći klub iz deficita potrošnje nakon što je katalonski klub prodao dijelove imovine kako bi popravio svoje finansije.

Kako bi nadoknadila gubitke i poštovala pravila finansijskog fair-playa LaLige, Barcelona je prodala 25 posto svojih domaćih televizijskih prava američkoj investicijskoj kompaniji Sixth Street na sljedećih 25 godina u dva posla vrijedna preko 500 miliona eura.

Dugoročni ugovor

Klub je prikupio dodatnih 200 miliona eura od prodaje ukupno 49 posto udjela u Barca Studios u dvije odvojene transakcije, dok je također potpisao dugoročni sponzorski ugovor sa streaming divom Spotifyem u martu, prenosi HRT.

To je Barceloni omogućilo da potroši više od 150 miliona eura na transfere igrača Roberta Lewandowskog, Raphinhu i Julesa Koundea, dok su Andreas Christensen, Franck Kessie, Hector Bellerin i Marcos Alonso stigli u besplatnim transferima.

Izvor:Raport

Učitaj još novosti