22. 04. 2024 - 15:20
JEDINI KOJEM JE FERGI SVE DOPUŠTAO On nije najbrži, ne trči...
907
Shares
JEDINI KOJEM JE FERGI SVE DOPUŠTAO On nije najbrži, ne trči puno, loš je u skoku, ne zna da ukliza, ali je NAJBOLJI

PAUL SCHOLES

JEDINI KOJEM JE FERGI SVE DOPUŠTAO On nije najbrži, ne trči puno, loš je u skoku, ne zna da ukliza, ali je NAJBOLJI

22. 04. 2024 - 15:20
0
Shares

Prije 28 godina United je otišao na noge Port Valeu u Liga kupu. Ferguson je koristio ovo takmičenje da pruži šansu mlađim igračima, tok dana bio je red na momka kome su zbog građe i visine prognozirali da će teško uspjeti na engleskim terenima i pored nesumnjivog talenta. Momak se zvao Paul Scholes. Ostalo je historija.

Legenda kaže da je Ferguson nije vjerovao u Scholesa kad ga je prvi put gledao na treninzima mladog tima. Čak da ga prvi put nije ni vidio kad je došao na trening jer je Scholes bio toliko sitan da se nije vidio dok je stajao iza Brayana Kida. Praksa koju je uspostavio po dolasku u klub je bila da redovno prati mladi tim. Scholes je odskakao. Igrao je u samom špicu napada, bilo je jasno da je veoma talentovan, ali je bio fizički nejak i spor. Fergi se lomio. Zasluživao je šansu, ali s takvom građom Premijer liga bi ga pojela.

Iako mnogi misle da je Scholes dio generacije koja je osvojila FA Kup za omladince, tada ulaznicu za seniorski fudbal, to baš ne odgovara istini. Upravo zbog građe, Scholes je kaskao, u toj ekipi su bili Giggs, Garry Neuville, Beckham i Butt, Scholes i Phil Neuville su bili u generaciji iza te koja je došla do finala. Dobio je broj već s 18 godina, ali je debi bio daleko. Za razliku od Beckhama, Giggsa i Garryja Neuvilla, Fergi se još uvijek dvoumio. Scholes je igrao za mladi tim i čekao. I astma je bila problem. Onda je došao taj Liga kup i Port Vale. Scholes je dobio priliku da ponese dres za koji je živio. Port Vale je poveo, a onda je Scholes s dva gola preokrenuo meč. Prvo je napravio dar mar na desnoj strani i prebacio golmana, a zatim je 170 cm visoki Scholes udarcem glavom riješio meč. Ferguson je vidio sve što je trebao da vidi. Od tada je Scholes njegov mezimac, jedini čovek u Fergijevoj eri kome je dopušteno sve što nikom drugom nije.

Već u prvoj sezoni Scholes se revanširao sa sedam golova u 25 mečeva u dresu Đavola. U narednih 19 sezona Unitedu je dao sve. I iz nekih poteza u tih 20 godina njihovog zajedničkog dizanja Uniteda na svjetski vrh, a kasnije i iz same Fergijeve autobiografije, jasno je da je Džindžer princ najvoljenije dijete. I to ne samo Fergijevo, Scholes je vladar iz sjenke čitave generacije 1992. Njegova se poštuje.

"On nikad nije puno pričao. Pitaš ga nešto i on ti kaže tri-četiri riječi: beng, beng, beng i ti ostaneš bez teksta jer sve time objasni. Nevjerovatno za nekog toliko mladog" - kaže Fergie. Kako Fergie vidi Scholesa dovoljno govori Škotov opis situacija u kojima je Paul gubio koncentraciju, pravio greške na terenu. Fergie tvrdi da je to posljedica činjenice da je njegov Scholes bio toliko bolji od ostalih da bi mu povremeno bilo dosadno na terenu pa je zbog toga dolazilo do takvih situacija. Njegovi saigrači tvrde isto. Čak i jedno od svojih ključnih pravila Fergie je pogazio kad je riječ o Scholesu. Niko nije veći od kluba i nepoštovanje odluke menadžera se kažnjava momentalnim uklanjanjem iz kluba. Važi u slučaju Becksa, Van Nistelroja ili Roya Keanea, ali ne i u slučaju Paula Scholesa.

Te 2001. godine, Paul je odbio da igra protiv Arsenala u Liga kupu. Ništa se ozbiljno nije desilo, iako i sam Scholes tvrdi da ne zna šta mu se desilo tog dana i da bi potpuno razumio da ga je Fergi otjerao.

"To je bila glupost, jedna od stvari zbog koje žalim. Plaši me i sad da pričam o tome" - kaže Scholes o tom trenutku ludosti. Ako pročitate izjave svih fudbalera Uniteda u proteklih 20 godina o Paulu, dvije stvari su iste. Prvo, Scholes je najbolji fudbaler sa kojim su imali prilike da igraju ili treniraju, često koga su ikad imali priliku da vide. I drugo, Scholes je nevjerovatno skroman, momak na mjestu, ili kako bi Roy Keane najbolje definisao "nema selebriti proseravanja, nema samopromocije - nevjerovatno talentovan fudbaler koji je ostao sjajan čovjek".

Za one mlađe koji ga ne pamte iz perioda prije 35. (a i tad je držao konce igre šampiona Engleske), najbolji opis njegove igre dao je Solskjaer. "On nije najbrži, ne trči puno, loš je u skoku, ne zna da ukliza, ali je najbolji."

Realnost je da je Scholes bio metronom. Njegov pas je ubitačno tačan, njegov pregled igre nevjerovatan. Fergie, a i njegovi saigrači, tvrde da je Scholes ma gdje da gleda znao za svakog fudbalera na terenu gdje se nalazi i u kom pravcu trči. Kako? To već niko ne zna. Naravno, u Engleskoj nikad nije dobio potvrdu kvaliteta. Scholes je izbjegavao medije. Izjave je davao samo kad mora. Danas vidimo nekog drugog Scholesa, čovjeka čije analize nemaju grešku i koji pliva u stručno-konsultantskim vodama kao riba u moru. Kapitensku traku nije želio jer bi donijela obavezu saradnje s medijima. Njegovi saigrači tvrde da mu nije bila ni potrebna, on je bio kapiten na terenu i bez trake oko ruke. O ljubavi prema Unitedu i odnosu prema svom klubu najbolje govori činjenica da menadžera nije imao. Možete li da zamislite u svijetu današnjeg fudbala? Ne. Scholes je potpisivao sve što mu klub stavi na sto.

Jednom je Inter pitao jednog svog agenta da se raspita da li bi im ga United prodao. Kažu da to nije ni došlo do Scholesa, nisu smjeli da ga pitaju da ga ne uvrijede. Nije postojala ni najmanja šansa da napusti klub pa je tokom čitave karijere praktično ostao bez zvaničnih ponuda. Za navijače Uniteda Scholes je ikona. Za kolege jedan od najvećih ikada. Za sve ostale, iskreno Scholesa nije ni briga. Kad su ga pitali na početku karijere šta očekuje rekao je: "Kada bude sve gotovo želim da se pogledam u ogledalo i kažem sebi - Dobro, bio si solidan igrač". Ne znamo šta mu kaže ogledalo, ali znamo šta kaže par "nebitnih" kolega, pa možda i od ogledala čuje nešto slično.

Messi: "U La Masiji njevogo ime se stalno pominje. On je učitelj"

Guardiola: "Od svih igrača Uniteda izabrao bih Scholes. On je najbolji vezista svoje generacije. Volio bih da sam igrao pored njega"

Figo: "Kad god vidim Scholes zadivljen sam. Na terenu ga ne možeš stići. Van terena jednostvano nestane"

Xavi: "Paul Scholes je uzor. Za mene - i to stvarno mislim - on je najbolji vezni fudbaler koga sam vidio u zadnjih 20 godina. Pričao sam i sa Alonsom o njemu. On je spektakularan. Ima sve. Posljednji pas, daje golove, jak je, ne gubi loptu, ima viziju. Da je Španac više bi ga cijenili. Igrači ga mnogo vole."

Giggs: "Za mene je Scholes najbolji svih vremena. Viđao sam ga da radi stvari koje niko ne može"

Zidane: "Uvijek mogu da ga gledam. Rijetko vidite kompletnog fudbalera, a Scholes je najbliži tome. Jedna od stvari za kojima žalim je što nisam imao prilike da igram pored njega tokom karijere."

Ronaldo: "On je fenomen"

Vieira: "Igrač u Engleskoj kom se divim? Lako je - Paul Scholes"

Cristiano Ronaldo: "On je nevjerovatan. Najbolji fudbaler sa kojim sam igrao"

Ronaldinho: "Želim da mogu da dodam loptu kao on. Ko ga je to naučio?"

David Beckham: "On je fudbaler o kom svi pričaju. Dok sam igrao za Real, svi su me stalno pitali - kakav je on? Toliko ga poštuju kao fudbalera i vide ga kao uzor"

Pirlo: "Jedini veliki engleski igrač u mojoj eri je bio Paul Scholes. On je imao eleganciju u sebi. Ostali su nebitni."

Henry: "Bez sumnje najbolji igrač Premijer lige je Scholes. On sve zna"

Marcello Lippi: "Kad bih pravio idealan tim prvo ime na listi bi bio Paul Scholes. Toliko o tome šta mislim o njemu."

,

Učitaj još novosti