26. 08. 2022 - 18:50
RUSKI EKSPERIMENT OD 190 CM: Sa slomljenom nogom melje rivale,...
907
Shares
RUSKI EKSPERIMENT OD 190 CM: Sa slomljenom nogom melje rivale, sam nosi frižider od 180 kg

ALEKSANDAR KARELJIN - LEGENDARNI RUSKI SPORTISTA

RUSKI EKSPERIMENT OD 190 CM: Sa slomljenom nogom melje rivale, sam nosi frižider od 180 kg

26. 08. 2022 - 18:50
0
Shares

Ko je nadominantniji sportista ikada teško je reći, međutim "ruski eksperiment" definitivno spada u uži izbor. 

Šampion u hrvanju iz Rusije, Aleksandar Kareljin je tokom karijerie zabilježio 887 pobjeda u 887 borbi, čak 13 godina nije znao za poraz, a za šest godina nije izgubio niti jedan poen na meču.

Čovjek za kojeg se može reći da je najjači što je ikad hodao planetom je svoje borbe dobijao i i sa slomljenogm nogom, a interesantno da je do evropskog i olimpijskog zlata 1996. godine stigao sa napuklim grunim košem.

aleksandar-kareljin-3-620x350

Između ta dva akmičenja završio je na operaciji, predviđao mu se dugi oporavak, ali je čudom prirode uspio da se ekspresno oporavi i da u Atalanti stigne do najsjajnijeg odličja.

Ruski div je bio toliko dominantnan da se pojavila i teoriji kako je za njegovu superiornost zaslužna i "medicina", pa su ga tako zapadni mediji prozvali Ruskim eksperimentom.

Na vrhuncu karijere imao je visinu od 190 centimetara i vagao je 130 kilograma. Vrlo često je samoinicijativno išao na doping kontrole na kojim bi stalno bio negativan. Rodio se sa težinom od 5.5 kilograma i vrlo brzo je rastao, piše Sportsport.ba.

"Treniram svakog dana kako oni nisu nijednom u svom životu", glasio bi njegov odgovor na sve kritike. Njegovi treninzi su bili zaista ubitačni.

U sedmici bi trenirao šest dana, jedino bi odmarao srijedom. Tačnije taj dan je bio rezervisan za posebnu vrstu ''basketa" jer je bilo dozvoljeno sve osim udaranja.

aleksandr-kareljin

Živio je u Sibiru, a svakog dana treninga bi pretrčao po 10 kilometara u dubokom snijegu i nepristupačnim šumama. Mnogo vremena je provodio veslajući pa bi mu dlanovi znali prokvariti od drvenog vesla.

U teretani je iz benča bez problema dizao 200 kilograma, često je izvodio i "mrtvo dizanje" i to u dvije do tri serije sa po 12 do ponavljanja i sa tegom težine od preko 225 kilograma.

Popodne bi provodio trenirajući hrvanje. Njegove kolege su se vrlo često mijenjale jer je Karaljin jednostavno bio previše snažan za sve njih.

Interesantno da tokom karijere nikada nije bio na dijeti već je sasvim normalnu hranu, a pred kraj karijere zapadni mediji su povukli optužbe, ali su mu zadržali nadimak Ruski eksperiment jer je Kareljin uspio na neki način pokazati da ljudsko tijelo nema granice.

Po okonačnu karijere ovaj 54-godišnjak otišao je u politiku, a nekoliko puta je bio izlagasan u ruski parlament.

Ostat će upamćen po jednoj situaciji kada je sam na rukama na osmi sprat zgrade iznio frižider težak čak 180 kilograma što dovoljno govori o koliko snažnom čovjeku se radi.

Učitaj još novosti