03. 08. 2022 - 16:38
TUĐMAN NAM NIJE NAREDIO DA SIĐEMO S POSTOLJA! Šokantno...
907
Shares
TUĐMAN NAM NIJE NAREDIO DA SIĐEMO S POSTOLJA! Šokantno priznanje Hrvata 17 godina kasnije: PLAŠILI SE DA NE ZAGRMI BOŽE PRAVDE!

VELJKO MRŠIĆ OTKRIO

TUĐMAN NAM NIJE NAREDIO DA SIĐEMO S POSTOLJA! Šokantno priznanje Hrvata 17 godina kasnije: PLAŠILI SE DA NE ZAGRMI BOŽE PRAVDE!

03. 08. 2022 - 16:38
0
Shares

Bivši reprezentativac i selektor Hrvatske Veljko Mršić otkrio je da su košarkaši Hrvatske sami donijeli odluku da napuste pobjedničko postolje u Atini 1995. godine!

Prije 17 godina, 2. jula 1995. godine, Hrvati su napravili jedan od najvećih skandala u istoriji sporta, a košarke sigurno.

Jugoslavija je u Atini postala šampion Evrope savladavši Litvaniju 96:90, a Hrvati, koji su se nešto ranije izborili za bronzu pobjedom nad Grčkom, otišli su sa pobjedničkog postolja pošto su im dodijeljene medalje.

Nisu htjeli u jeku rata da slušaju jugoslovensku himnu niti da pozdrave uspjeh "plavih" košarkaša.

Od tog skandala prati ih prokletstvo, jer od tada nisu osvojili nijednu medalju!

Bivši selektor Aco Petrović i brojni igrači koji su tada nastupali za Hrvatsku govorili su da je odluka o silasku bila političke prirode i donijeta je u kabinetu tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Međutim, Mršić tvrdi da je to laž i da su igrači sami riješili da napuste postolje.

"Nije istina da je naredio neko iz vrha države, bili su neki kontakti pojedinaca iz reprezentacije s nekim ljudima u Hrvatskoj, međutim, odluku smo donijeli mi igrači tamo. Moramo se vratiti u kontekst tog vremena, trećina Hrvatske je bila okupirana. Pričalo se koja će se himna svirati, Hej Sloveni ili Bože pravde. U tom trenutku, mi igrači smo donijeli odluku da siđemo s postolja. Čak su i Litvanci mislili da se povuku, ali onda je došlo naređenje iz njihovog Saveza da moraju ostati. Mi smo ostali pri svojoj odluci, povukli smo se...", ističe Mršić u intervjuu za Net.hr i dodaje:

3122193-asdasdas-ff

FOTO: EPA/ERDEM SAHIN, PRINTSCREEN

"Kažem, danas to ne bi uradili, to je bilo neko drugo vrijeme. Hrvatska je bila okupirana i to je bio jedini razlog. Ne zbog manjka respekta prema srpskoj reprezentaciji, jugoslovenskoj tada, njihovim igračima i stručnom štabu, već jednostavno zbog situacije koja je bila kod nas mi smo donijeli takvu odluku."

Mršić ističe da je srpska reprezentacija osvojila zlato u "kontroverznom finalu" u kom su navodno sudije oštetile Litvance, koji su zbog toga planirali da se povuku sa pobjedničkog postolja.

"Finale između Litvanije i Jugoslavije završilo se sudijskom farsom. I onda, kada su Litvanci rekli onako u revoltu, ljuti još, da se i oni povlače, igrači su rekli onda OK, onda se i mi definitivno povlačimo... Ipak, na kraju su Litvanci ostali na postolju, iako je ideja pri izlasku bila da i Hrvati i Litvanci odu s njega...", tvrdi hrvatski trener.

Učitaj još novosti