20. 06. 2022 - 12:42
JEDAN JE OD NAJBOLJIH IKADA Siromašni dječak je tražio loptu,...
907
Shares
JEDAN JE OD NAJBOLJIH IKADA Siromašni dječak je tražio loptu, prodavac mu se nasmijao, kad je postao zvijezda stigla je

MARCELO

JEDAN JE OD NAJBOLJIH IKADA Siromašni dječak je tražio loptu, prodavac mu se nasmijao, kad je postao zvijezda stigla je "osveta"

20. 06. 2022 - 12:42
0
Shares

Svaki dječak sanja velike snove i ima svoje želje. Neke od želja roditelje su u stanju ispuniti, neke nisu. Slično je i sa protagonistom ove priče. 

Kada se susreo sa podsmijavanjem lokalnog prodavca vjerovatno nije mogao ni zamisliti da će jednog dana biti najtrofejniji igrač u historiji najglamuroznijeg kluba na svijetu.

Mnogo je današnjih fudbalera koji su odrasli u siromaštvu. Roditelji sastavljaju kraj s krajem, preživaljvaju od danas do sutra, a dječije oči ostanu željne mnogo toga.

Šta je to biti siromašan u svom djetinjstvu je osjetio i Marcelo Vieira, možda i najbolji lijevi bek svoje generacije, dugogodišnji član Real Madrida i reprezentacije Brazila.

Kao svaki dječak želio je omiljenu igračku. Brazilcu je to bila fudalska lopta koju mu roditelji nisu mogli priuštiti. Otac je bio vatrgasac, majka učiteljica, a prihodi poprilično niski.

"Kao 14-godišnjak sam pitao mamu da mi kupi loptu, rekla mi je: 'Ne, Marcelinho, ne možemo je priuštiti'', onda sam ja otišao do prodavnice i pitao prodavca da li mi želi prodati loptu..."

"Rekao samu da ću mu platiti kada postanem profesionalni fudbaler. On mi se počeo smijati i dao mi je loptu, ali i s podsmijehom poručio da ne zaboravim platiti."

"Kada sam imao priliku, vratio sam se, kupio sve lopte i podijelio ih siromšnoj djeci u naselju", ispričao je Marcelo prije nekoliko godina.

Marcelo je odrastao u siromašnom dijelu Rio de Janeira, kao dječaku mu nije išlo baš najbolje, ali na nagovor svog djeda nije odustao od fudbala.

Upornost mu se isplatila. Još kao 18-godišnjak je postao standardan u Fluminenseau, a čim je napunio 19 godina uslijedio je veliki transfer u Real Madrid.

Kraljevima se priključio u januaru 2007. godine. U proteklih 15-ak godina osvojio je 24 trofeja i postao najtrofejniji igrač u historiji Kraljeva.

Napustio je Real i u potrazi je za novim izazovima. Može biti presretan jer je sezonu zaključio osvajanjem Lige prvaka i Primere...

Učitaj još novosti