14. 05. 2022 - 12:59
Piksi Stojković: Ivica Osim će dobiti ulicu u Beogradu, Srbija...
907
Shares
Piksi Stojković: Ivica Osim će dobiti ulicu u Beogradu, Srbija će mu se odužiti

Piksi Stojković: Ivica Osim će dobiti ulicu u Beogradu, Srbija će mu se odužiti

14. 05. 2022 - 12:59
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Legendarni srbijanski nogometaš i aktuelni selektor Srbije Dragan Stojković najavio je da će Ivica Osim dobiti ulicu u Beogradu.

Prije polaska u Narodno pozorište u Sarajevu na komemoraciju povodom smrti Ivice Osima, delegacija Fudbalskog saveza Srbije, koju čine zamjenik predsjednika Nenad Bjeković i selektor A tima Dragan Stojković, posjetila je ambasadu u Sarajevu i zadržala se u kraćem i prijatnom razgovoru sa ambasadorom Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandrom Đorđevićem.

„Uoči puta za Sarajevo, imao sam razgovor sa čelnim ljudima Grada Beograda i gotovo je izvjesno da će jedna od ulica u našoj prijestolnici dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu. On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čovjeku i fantastičnom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice", rekao je Stojković za FSS.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati nogomet u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960., a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova.

Godine 1970. odlazi u Francusku, gdje je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. S uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti