14. 05. 2022 - 12:22
Održana komemoracija Ivici Osimu: Bjeković i Boban emotivnim...
907
Shares
Održana komemoracija Ivici Osimu: Bjeković i Boban emotivnim porukama natjerali suze na oči

Održana komemoracija Ivici Osimu: Bjeković i Boban emotivnim porukama natjerali suze na oči

14. 05. 2022 - 12:22
0
Shares

U sarajevskom Narodnom pozorištu održana je komemoracija Ivici Osimu koji je preminuo u 81. godini.

Na ispraćaju od istinskog autoriteta pojavile su neke od najvažnijih fudbalskih ličnosti s ovih prostora.

Između ostalih pristuni su bili Safet Sušić, Dragan Stojković, Savo Milošević, Vladimir, Petković, Srećko Katanec, Zvonimir Boban, Faruk Hadžibegić, Husref Musemić, Predrag Pašić, Dušan Bajević i drugi.

Amar Osim je stigao u društvu sina, a komemoraciji je prisustvovala i Osimova supruga Asima, sin Selmir, kćerka Irma te ostala rodbina. 

Komemoracija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, poslije čega su prikazani detalji iz igračke i trenerske karijere legendarnog Švabe, poslije čega je uslijedila minuta šutnje.

Prisutnim su se obratili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, Osimovi bivši saigrač Enver Hadžiabdić, zatim Mehmed Baždarević, Nenad Bjeković, Faruk Hadžibegić i drugi...

"Sve će proći, osim dobra koja si učinio. Obišao si svijet i gdje god da si bio ostavio si dubok trag svojom karizmom. Činio si stvari koje će zauuvijek ostati upamćeni. Hvala Bosni i Herceogivni što te imala", između ostalog je poručio zamjenik predsjednika FK Srbije, Nenad Bjeković.

Posebno su bili emotivni govori predstavnika Japana, uključujući japanskog ambasadora Makota Ita koji su Osimu zahvalili za sve što je učinio za fudbal u toj zemlji.

"Bio je građanin svijeta, živio je tu filozofiju cijelim svojim bićem, njegova inteligencija i smisao za humor popločale su put do srca ljudi širom svijeta", između ostalog je poručio Ito.


Poruku za Osima imao je i Zvonimir Boban.

"Osim je bio sjajan igrač, veliki trener, ali prije svega iznimno ljudsko biće, bio je naš čovjek. Ostao je narodan, ostao je čovjek raje. Bio mi je prvi trener u reprezentaciji Jugoslavije, zvali smo ga šefom. Svima nam je bilo isto. Sve nas je naučio trčati više i pametnije. Šefe, neka ti je lako nogometno nebo", rekao je Boban koji je prenio pozdrave predsjednika UEFA Aleksandara Čeferina i drugog kultnog trenera Arsena Wengera.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednik FS BiH Vico Zeljković koji se u svom obraćanju zahvalio Osimu na svemu učinjenom za bh. fudbal, a komemoraciji su prisustvovali i članovi Izvršnog odbora, tu su bili još i prvotimci i treneri Plavih s Grabavice te osobe iz političkog i kulturnog života naše zemlje.

Podsjećanja radi, sahrana će se obaviti u 14 sati na Gradskom groblju Bare. Komemorativna soba u Barama će biti otvorena u periodu od 12:00 do 13:45 sati.

Učitaj još novosti