27. 01. 2022 - 12:01
Legenda pred smrt zakupila oglas u novinama: "Bez žena i pića?...
907
Shares
Legenda pred smrt zakupila oglas u novinama:

GEORGE BEST

Legenda pred smrt zakupila oglas u novinama: "Bez žena i pića? Najgorih 20 minuta u životu"

27. 01. 2022 - 12:01
0
Shares

Vjerovatno nije bilo većeg boeama u historiji fudbala od čovjeka koji je sa 22 godine osvojio Zlatnu loptu. Ali koliko god volio fudbal, žene i piće su mu bile veći porok.

"Do danas je fudbaler bez usporedbe i njegove tehničke vještine nikad neće biti zaboravljene", ne tako davno kazao je Pele o glavnom akteru glavnog junaka ove priče.

Franz Beckenbauer ga je upisao kao najboljeg igrača u historiji koji nikada s reprezentacijom nije zaigrao na nekom velikom takmičenju, a Johan Cruyff je kazao da se ne može naučiti ono što je imao.

Riječ je o Georgeu Bestu, jednom od najboljih igrača u historiji fudbala kojem su žene i PIĆE bili najveći porok što ga je na kraju koštalo i života.

george-best-1200x720

Rođen je u Belfastu, a svjetsku slavu je doživio u Manchester Unitedu čiji je broj 7 postao neka vrsta svetinje na Old Traffordu te od njegovog odlaska samo odabrani imaju čast da ga nose.

Brzina, vizija, agilnost, driblinzi, tempo i osjećaj za igru su bile neke od njegovih glavnih osobina koje su mu 1968. godine donijele i Zlatnu loptu, piše Sportsport.

Crvene đavole napušta 1974. godine, nakon čega je igrao za nis klubova, a konačno zbogom fudbalu je rekao deseteljeće kasnije.

Dok je nosio dres reprezetnacije Sjeverne Irske nikada nije zaigrao na velikom takmičenju. Ova selekcija je 1982. godine izborila plasman na SP u Španiji, razmatralo se o njegovom pozivu, ali pad u formi i nedostatak fizičke spreme su presudili da se to ne desi.

Ženio se dva puta, a bio je ovisnik o piću, ali i o ženama. Od druge supruge Alex Percy koja je od njega tada bila mlađa 26 godina se razveo nakon devet godina braka i to što ju je stalno varao.

Poznato je niz njegovih izjava koje se i dan danas citiraju.

"1969. godine sam dosutao od žena i pića. To je bilo najgorih 20 minuta u mom životu", jedna je od najprepoznatljivijih.

"Trošio sam mnogo novca na auta, žene i piće. Ostatak sam samo protraćio", je još jedan od čestih Bestovih citata.

Best je preminuo u novembru 2005. godine, a kada je znao šta ga čeka pozvao je svoju kćerku da zakupi oglas u novinama.

Svojevremeno najbolji igrač Evrope je fotografisan kako leži na postelji uz posljednju poruku koja je glasila: "Ne umrite poput mene".

272647569-487266319455852-2849334035624240184-n

Preminuo je pet dana kasnije nakon što njegova jetra nije izdržala. I danas se o njemu priča kao jednom od najvećih u historiji fudbala.

Učitaj još novosti