25. 11. 2021 - 09:41
FUDBALER KOJI JE ISUVIŠE VOLIO POROKE! Donirali mu jetru,...
907
Shares
FUDBALER KOJI JE ISUVIŠE VOLIO POROKE! Donirali mu jetru, spavao je s HILJADAMA ŽENA, a svima je govorio OVO!

George Best - Propast fudbalskog asa je za nevjericu

FUDBALER KOJI JE ISUVIŠE VOLIO POROKE! Donirali mu jetru, spavao je s HILJADAMA ŽENA, a svima je govorio OVO!

Sport.ba
25. 11. 2021 - 09:41
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na današnji dan 2005. godine ovaj svijet napustio je jedan od najboljih fudbalera svijeta u historiji Džordž Best (George Best).

Rođen je 22. maja 1946. godine, a bio je krilni napadač Mančester junajteda (Manchester Uniteda) i reprezentacije Sjeverne Irske. 

george-best-11

Bio je član čuvene generacije "Bezbijevih beba", koja je 1968. godine Mančesteru donijela prvi Кup Evropskih prvaka. Iste godine proglašen je za najboljeg fudbalera Evrope u tradicionalnoj anketi "France Football". 

Za 10 godina provedenih u Junajtedu imao je 466 nastupa i 178 postignutih golova.

Bio je poznat po svojoj dugoj, crnoj kosi, šarmu i ekstravagantnom načinu života. Nije mogao odoljeti brojnim porocima. 

Opijanje, noćni život, lijepe žene.. bili su izazovi s kojima nije uspio izboriti. Džordž je bio momak s naslovnih strana, a voljeli su ga i bogati i radnička klasa. Imao je sve. Žene su ga voljele jer su ga muškarci poštovali. 

best10Njegova čuvena izjava: „Odrekao sam se žena i pića 1969. – to je bilo najgorih 20 minuta u životu“, najbolje oslikava njegov način života. 

Razuzdan život koštao ga je karijere, ali i života. Vrhunski fudbal napustio je već sa 26 godina. Narednih 11 je proveo igrajući za drugorazredne klubove širom svijeta, da bi 1983. definitivno napustio fudbal.

Dotakao je dno 1984., kada je robijao dva mjeseca zatvora zbog vožnje pod utjecajem pića i napada na policajce. Godine 1988. prijatelji su se okupili na jednom prijateljskom meču kako bi sakupili novac da spriječe njegov bankrot.

Njegova 30-godišnja borba s opijanjem je ponovo punila novinarske stupc. U martu 2000. Džordž Best je primljen u bolnicu zbog problema s jetrom i snažno je upozoren od osoblja bolnice: Ostavi piće ili će te ono otjerati u grob.

george-bestPonovo je 2001. primljen u bolnicu zbog problema s plućima. U bolnici „King’s College“ mu je 2002. izvršena transplantacija jetre, koja je bila o trošku države, što je naišlo na osudu zbog njegovog problema s opijanjem. Ta osuda je bila opravdana jer je 2003. viđen kako naočigled svih pije špricer. 

Best je 3. oktobra 2005. primljen na intenzivnu njegu zbog infekcije bubrega, koju je dobio jer je pio lijekove koji su ga trebali spriječiti da nastavi piti.

george-best-10-years-3380379Britanski tabloid je 20. novembra objavio fotografiju na kojoj je u bolničkom krevetu, odakle je poslao poruku: “Nemojte da odete s ovog svijeta kao ja“.  

25. novembra 2005. napustio nas je već u 59. godini.

Na njegovoj sahrani u rodnom Belfastu okupilo se oko 100.000 ljudi, koji su i pored kiše koja je padala cijeli dan, došli da odaju poštu najboljem fudbaleru Severne Irske i jednom od najboljih igrača svih vremena.

5e850415-f80c-4919-8ce2-6b830a0a0a6a-5-previeworg

FOTO: PROFIMEDIA

Zemljaci su mu se odužili i tako što je po njemu nazvan međunarodni aerodrom u Belfastu, a Banka Alstera je na godišnjicu njegovog odlaska s ovog svijeta izdala milion novčanica od po pet funti sterlinga s njegovim likom.

Džordž Best je bio stidljivi tinejdžer koji je slobodno vrijeme provodio u bilijar klubovima. Međutim, kasnije je postao prepoznatljiv po dugoj kosi, lijepom izgledu i ekstravagantnom životnom stilu.

Legendarne izjave Džordža Besta

„Odrekao sam se žena i pića 1969. godine – to je bilo najgorih 20 minuta u životu“

"Bio sam barem sa 2.000 žena. Bez potrebe da ih zavedem. Dovoljno je bilo samo reći 'Zdravo, ja sam Best iz Mančester junajteda.'"

"Da je Mat Bezbi kojim slučajem bio strožiji prema meni, možda bih bio i bolji. Uvijek sam bježao, mislio sam da mogu da radim šta mi je volja. Pravila tima se nisu odnosila na mene."

"Potrošio sam dosta novca na žene, piće i automobile. Ostalo sam proćerdao."

5e85041d-f6b8-4129-987d-6b830a0a0a6a-6-previeworg

FOTO: PROFIMEDIA

"Rođen sam sa velikim darom, a sa njim ide i destruktivno ponašanje.

"Kažu da sam spavao sa sedam misica svijeta. Morao sam da ih razočaram. Bio sam samo sa četiri, dok sam sa tri izašao."

"Živio sam svoj život i pio na vrijeme."

"Kada sam igrao u SAD živio sam u kući na moru. Nikada se nisam okupao jer je u blizini bio bar."

"Uvijek sam želio biti najbolji u svemu. Na terenu najjači, u baru jači od onog što najviše popije."

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti