14. 10. 2021 - 13:49
DA SAM MOGAO, LIKVIDIRAO BIH JARNIJA! Intervju koji će...
907
Shares
DA SAM MOGAO, LIKVIDIRAO BIH JARNIJA! Intervju koji će zapaliti region: Nađ otkrio nepoznate detalje čuvenog okršaja s Hrvatima

DA SAM MOGAO, LIKVIDIRAO BIH JARNIJA! Intervju koji će zapaliti region: Nađ otkrio nepoznate detalje čuvenog okršaja s Hrvatima

14. 10. 2021 - 13:49
0
Shares

Bivši fudbaler Partizana i reprezentativac Srbije, Albert Nađ, bio je učesnik brojnih važnih i nezaboravnih utakmica, a jedna od njih je i ona između tadašnje SR Jugoslavije i Hrvatske.

Taj susret odigran je 9. oktobra sada već davne 1999. godine u Zagrebu i pamti se i dan-danas. Meč su obilježile tenzije, kao i jedan potez koji, priznaćete, nema baš mnogo veze sa fudbalom.

Podsjetimo, Savezna Republika Jugoslavija je davne 1999. godine imala veoma težak zadatak da na paklenom i prepunom „Maksimiru“ ovjeri plasman na Evropsko prvenstvo u Belgiji i Holandiji 2000 godine.

Ova selekcija je ispred sebe imala treću reprezentaciju na svijetu, ali i igrača manje zbog jedne „nesmotrenosti“ Zorana „Bate“ Mirkovića.

Pa, kako Nađ danas gleda na sva ta dešavanja?

- Prva asocijacija je, svakako, plasman na EURO 2000, ali i detalj koji je mogao da nam napravi velike probleme. Naravno, tu mislim na onaj čuveni „duel“ između Bate Mirkovića i Roberta Jarnija – počeo je Albert Nađ za Meridian Sport, pa potom dodao:

- Bata Mirković je tada ispao heroj, ali pitanje je šta bi bilo da se, kojim slučajem, nismo plasirali na Evropsko prvenstvo.

Duel dvije reprezentacije imao je i uvertiru u Beogradu. Pred početak utakmice nestalo je struje na stadionu Crvene zvezde, zbog čega je nastala opšta panika.

- To je bilo iznenađenje za sve nas, ja sam se ukopao u mestu jer nisam znao šta se dešava. Hrvati su takođe bili u čudu, neki igrači su mi prilazili i pitali: „Stari šta je ovo?“. Odgovorio sam da nemam pojma i da samo treba svi da ostanemo smireni, koliko god je moguće – istakao je Albert Nađ.

Ko je bio u većem strahu u tom trenutku?

- U strahu smo bili i mi i Hrvati, nismo prvog momenta znali šta se dešava, da li je čin neke diverzije ili sticaj okolnosti.

Na kraju je utakmica ipak odigrana, a rezultat je bio 0:0.

- Prekid je trajao više od 45 minuta, Hrvati nisu želeli da se vrate na teren, ali je delegat bio izričit da meč mora da se nastavi – dodao je Albert Nađ.

Nakon nekoliko mjeseci uslijedila je odlučujuća utakmica za plasman na EURO 2000.

- Moram da istaknem da smo od samog dolaska u Zagreb bili maksimalno obezbeđeni. Imao sam utisak da ne može ni „dlaka sa glave da nam padne“. Neposredno pred sam meč dobili smo isti tretman kao i oni u Beogradu, ali mi smo bili fokusirani samo na prolaz na Evropsko prvenstvo.

Na terenu je viđena velika borba, što najbolje pokazuje potez Zorana Mirkovića, koji je ostavio svoje saigrače na cjedilu zbog nesportskog poteza prema Robertu Jarniju.

Blago rečeno, fudbaler Jugoslavije je „testirao muškost“ reprezentativca Hrvatske.

- Kada sam video da će španski sudija da pokaže Bati Mirkoviću crveni karton, odmah sam krenuo prema Jarniju, da sam mogao, u tom trenutku bih ga „likvidirao“. Sva sreća da sudija nije video koliko sam besan i agresivan, mogao sam prevremeno da završim meč – otkriva Albert Nađ.

Naravno, strasti su se nakon meča smirile, te su se dva sjajna fudbalera veoma brzo „pomirila“.

- Dan kasnije smo se susreli na aerodromu. Čim smo se ugledali iz daleka počeli smo da se smejemo. Onda je počela drugarska priča, to je sve normalno, van terena smo prijatelji, dok smo na terenu maksimalni profesionalci.

Nakon kompletnog „ludila“ i neriješenog rezultata koji je odveo Jugoslaviju na EURO, Albertu Nađu je jedan momenat ostao u veoma lijepom sjećanju!

- Najveći utisak na samom kraju meča bila mi je tišina na „Maksimiru“ i naše slavlje zbog plasmana na još jedno veliko takmičenje – rado se prisjetio bivši reprezentativac Srbije.

Učitaj još novosti