12. 10. 2021 - 08:43
BIO JE OTROV ZA ŽENE, SPAVAO JE SA NJIH 20.000 Zavodnik i...
907
Shares
BIO JE OTROV ZA ŽENE, SPAVAO JE SA NJIH 20.000 Zavodnik i nedodirljivi NBA rekorder! JEDNOM RUKOM DIZAO JE ŠVARCENEGERA

NBA zvijezda

BIO JE OTROV ZA ŽENE, SPAVAO JE SA NJIH 20.000 Zavodnik i nedodirljivi NBA rekorder! JEDNOM RUKOM DIZAO JE ŠVARCENEGERA

12. 10. 2021 - 08:43
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vilton Norman Čemberlen, poznatiji kao Vilt Čemberlen preminuo je na današnji dan 1999. godine.

Vilt je rođen u Filadelfiji 21. avgusta 1936. godine. Još dok je bio srednjoškolac bilo je kristalno jasno da će postati velika zvijezda pa je dobijao brojne ponude sa koledža. Odlučio se za Kanzas univerzitet i naravno bio je sjajan, prosječno je bilježio 30 poena i 18 skokova.

1959. godine započeo svoju NBA karijeru u dresu Filadelfija Voriorsa, a kao debitant je imao godišnju platu od nevjerovatnih 125 hiljada dolara. Koliko je ta suma bila velika najbolje govori činjenica da su u to vrijeme vrhunski sportisti u americi zarađivali 50 hiljada.

Međutim, on je zaista bio nešto posebno... Vilt je bio nevjerovatan košarkaš, vjerovatno najkompletniji i najdominantniji ikada! Prava košarkaška zvijer! Visok 216 centimetara i težak 125 kilograma, a u isto vrijeme pokretan kao bek. Međutim, nije bio poznat samo po svojim nestvarnim fizičkim predispozicijama, već ga je odlikovala i nevjerovatna mentalna snaga. Bio je strah i trepet za protivnike, svaka borba sa njim bila je unaprijed izgubljena. Vilt je jednostavno imao nadljudsku snagu.

"Vilt je jednom zakucao loptu u koš snažno. Prošla je kroz obruč, udarila me u stopalo i polomila mi prst na nozi", rekao je jednom prilikom bivši košarkaš Džoni Ker.

Ovaj legendarni košarkaš bio je poznat po atraktivnim blokadama i brutalnim zakucavanjima. Vjerovali ili ne, sa tom visinom i težinom imao je odraz 121cm, što je gotovo u rangu sa Majklom Džordanom. Na sve to bio je i izuzetno brz. Jednostavno nije imao manu u atletskom smislu.

Ispisao je istoriju NBA lige i postavio brojne rekorde koje i dan danas niko nije uspio da dostigne.

Impresivne brojke:

- Rekord po broju postignutih poena na jednom meču: 100 poena.

- Najveći prosjek poena u sezoni: 50,1 poen po utakmici.

- Rekord po broju poena u sezoni: 4029 poena.

- Rekord po broju skokova na meču: 55 skokova.

- Prosjek karijere: 30,1 poen po utakmici i 22,9 skokova.

Vilt je sedam vezanih sezona bio najbolji strijelac NBA lige, a čak 11 prvi skakač lige. Osvojio je dva šampionska prstena, sa Filadelfijom i Lejkersima.

Njegova NBA karijera trajala je 14 godina, 1973. godine je odlučio da se penzioniše.

VELIKI ŽENSKAROŠ

Viltov život van košarkaškog parketa bio je podjednako buran i uzbudljiv, a moglo bi se reći da je obarao i rekorde kad su žene u pitanju.

Važio je za najvećeg zavodnika u svijetu sporta. Vjerovatno ste čuli priču da je tokom svog života spavao sa preko 20.000 žena.

"Spavao sam sa preko 20000 razlićitih žena, što praktično znači da sam svakog dana, od moje 15 godine spavao sa drugom ženom", izjavio je Vilt.

U svojoj biografiji koja je objavljena 1991. godine, naveo je da je svakodnevno spavao sa barem jednom ženom, a nerjetko i više njih. Postoje tračevi da je namjerno dodao jednu nulu kako bio ostavio jači utisak, Vilt pravi čuda sa brojkama, pa ćemo vjerovati njemu.

Cijeli život je bio neženja. Govorio je da je nekoliko puta sretao prave žene, ali u pogrešno vrijeme. Nikada se nije ženio jer je želio slobodu u vođenju ljubavi sa mnogo žena.

Vilt je preminuo u 63. godini (1999.) od posljedica srčanog udara. 1992. godine Čemberlen je hospitalizovan na tri dana zbog nepravilnih otkucaja srca, a 1999. godine zdravlje mu se naglo pogoršalo. Tokom tog perioda izgubio je između 22 i 23 kilograma. Dana 12. oktobra 1999. godine, u svojoj kući u Bel-Eru, Čemberlen je preminuo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti