07. 10. 2021 - 11:57
Znate li zašto igrači često pljuju po terenu? Nije nikakav...
907
Shares
Znate li zašto igrači često pljuju po terenu? Nije nikakav primitivizam, razlog će vas oduševiti

THE NEW YORK TIMES ISTRAŽIVAO

Znate li zašto igrači često pljuju po terenu? Nije nikakav primitivizam, razlog će vas oduševiti

Sport.ba
07. 10. 2021 - 11:57
0
Shares

Sigurno ste bezbroj puta vidjeli da profesionalni sportisti pljuju tekućinu po nogometnom terenu, ali jeste li se ikad zapitali zašto to zapravo rade? "The New York Times" je objavio opsežnu studiju kako bi objasnio o čemu se radi, pa ćemo u što kraćim crtama to probati predstaviti vam.

Neki igrači se žele samo osvježiti tijekom velikih vrućina, dok dobar dio njih to radi namjerno i planirano. Naime, neki nutricionisti drže da ti igrači koriste tehniku ispiranja ustiju otopinom ugljikohidrata.

U sportovima u kojima je važna izdržljivost takmičara dokazano je da sportisti mogu imati puno bolje izvedbe ako tijekom nastupa ispiru usta otopinom koja sadrži ugljikohidrate. To rade zato što receptori u ustima šalju signale centru za ugodu u mozgu, a mozak to shvati kao znak da postoji još energije u tijelu sportiste.

"Na neki način zavaravamo mozak, to je taj mehanizam", priča Asker Jeukendrup, sportski nutricionist i psiholog koji je s kolegama s Univerziteta u Birminghamu 2004. detektirao da je ispiranje otopinom ugljikohidrata pomoglo biciklistima da minutu ranije završe 40-kilometarsku etapu. Sličnu metodu koriste u engleskoj nogometnoj reprezentaciji.

10964841065ba91e64b172a424347764-700x525x197102600

Jedan fizioterapeut u Premiershipu kaže kako se ispiranje usta ugljikohidratima koristi za podizanje energije da bi se izbjegli osjećaj težine u želucu i grčevi. Jedan naučnik kaže kako nije nemoguće da se od gutanja te tekućine jako nadraži želudac pa se preporučuje samo isprati usta i onda to ispljunuti.

Istraživanja pokazuju kako je idealno grgljati tekućinu desetak sekundi kako bi svi receptori na jeziku bili potpuno uvjereni da slijedi unos ugljikohidrata.

"Nadam se da ne umišljamo i da je to sve stvarno i namjerno jer to znači da je prava znanost ušla u sport", kaže Jeukendrup, koji je sada profesor metaboličkih procesa na Univerzitetu Loughborough u Engleskoj.

Ipak, zavaravanje mozga na taj način ne može trajati predugo.

"Naravno, i to je samo svojevrsno zavlačenje jer ne može održati igrače neograničeno dugo. Ugljikohidrati se u nekom trenutku moraju zaista unijeti kako mišići tijela ostaju bez glikogena, zaliha glukoze iz koje se izvlači energija tijekom fizičkih napora. Jedno istraživanje pokazuje kako je samo ispiranje tekućinom idealno za aktivnosti između 30 minuta i sat vremena, no s obzirom na to da nogometne utakmice traju od 90 minuta do dva sata, ta bi tehnika mogla, zapravo, biti kriva", kaže Lindsay Bottoms, fiziologinja s Univerziteta Hertfordshire u Engleskoj, pa dodaje:

"Trebali bi popiti malo te otopine, a ne pljuvati je. Da se mene pita, idealno je deset sekundi držati je u ustima, a onda i progutati kako bi se postigao najbolji učinak."

396307-fudbaleri-pljuju-na-terenu-8-ffOvom tehnikom dokazano je da sportisti dobivaju dodatni zamah energije, ali postavlja se pitanje utječe li to na samu izvedbu natjecatelja na sportskom borilištu, odnosno mogu li na taj način poboljšati svoju izvedbu u trenucima kad im je tijelo na samom rubu iscrpljenosti. 

"Ispiranje usta ili unošenje ugljikohidrata ne može škoditi, a ne treba zanemariti niti placebo-efekt pa zašto si onda ne pomoći na svaki mogući način?", objašnjava Ian Rollo, glavni naučnik za Gatorade Sports Science Institute u Velikoj Britaniji.

Učitaj još novosti