27. 08. 2021 - 21:46
NAJGORE 3 GODINE U KRIJERI? Period bez trofeja za Ronalda...
907
Shares
NAJGORE 3 GODINE U KRIJERI? Period bez trofeja za Ronalda...

Crni niz

NAJGORE 3 GODINE U KRIJERI? Period bez trofeja za Ronalda...

27. 08. 2021 - 21:46
0
Shares

Nakon što je Messi potpisao za PSG, Mbappe za madridski Real, pomislili smo da je tu kraj rekordnim i popularnim trasferima za ovu sezonu, međutim još jedan se dogodio danas, a to je naravno povratak velikog Cristiana Ronalda u Man Utd.

Već duže vrijeme Ronaldo se nije dobro osjecao u Juventusu a domaćini su to krili. 

Situacija je kulminirala u nedjelju, kada je CR7 završio na klupi kod Udinesea (2:2), a klub brže-bolje slagao da je Ronaldo nespreman za cijelih 90 minuta. Nekoliko dana zatim Ronaldo je napustio trening Juventusa zbog navodnih bolova u desnoj ruci, a uskoro je sve otišlo u nepovrat. 

Nesretni je brak, koji se već dugo iz dobro znanih razloga raspadao, eksplodirao. Nije bila tajna da je Portugalac nesretan u Juventusu, kao i to da se dugo nudio klubovima koji bi mu mogli garantirati oko 30 milijuna eura po sezoni. Ta cifra je postala teška i Talijanima, posebice usred korona-krize.

Nnudio se pogođeni Ronaldo PSG-u, Manchester Cityju i Manchester Unitedu. PSG je uzeo Lionela Messija, City se povukao iz utrke, a CR se na kraju vratio u United. Odlaskom će spasiti i sebe i Juventus.

Trenutačno mu nije važan projekt kluba, bitno je to da će ga crveni dio Manchestera dočekati kao Boga, jer njegovu utučenom egu nakon bijega s Apenina baš to treba.

Tri godine u Italiji neće pamtiti po najboljem. Cristiano je iz Reala 2018. godine, kao trostruki uzastopni prvak Europe, za 108 milijuna eura stigao u Juventus kako bi klubu donio Ligu prvaka, koju Juventus nije osvojio od 1996. godine.

Doveden je kao spasitelj i nedodirljivo glavna faca, a odlazi s gorkim okusom u ustima. Nije uspio. Odigrao je tri najgore godine karijere.

Ronaldov Juventus ispadao je u četvrtfinalu od Ajaxa te u osmini finala od Lyona i Porta. To je stvorilo ogromno razočaranje kod ambicioznog Ronalda. Izgubio je strpljenje i odustao od četvrte godine jer je prestao vjerovati u to da će Juventus postati europski konkurentan te zaigrati bolji nogomet.

S Juventusom je CR dvaput bio prvak Italije, osvojio jedan kup i dva superkupa. Složit ćemo se, te bi uspjehe Juventus gotovo sigurno imao i bez Cristiana Ronalda u sastavu.

Hladan razvod
Razvod je najbolja opcija za obje strane. Juventus će na terenu (a i financijski) instantno prodisati, o čemu ćemo detaljnije u nastavku teksta. Ronaldo će, pak, ispuniti svoju želju koja u njemu tinja već mjesecima.

Hladan razvod Ronalda i Juventusa najslikovitije opisuju posljednje izjave trenera Massimiliana Allegrija.

"Nisam razočaran Ronaldovim odlaskom. Cristiano je donio svoju odluku. Puno je velikih igrača, poput Del Piera, Zidanea i Buffona, odlazilo iz kluba. Stvari su prolazne, to je životni zakon. Cristiano je imao svoj doprinos, bio je s nama, a sada odlazi. Život ide dalje", mirnim je tonom pričao Allegri, čije rečenice zvuče kao da se Juventus rastao s nekim prosječnim talijanskim napadačem.

Ovo je ujedno i Allegrijeva pobjeda nad Ronaldom. Prije dvije godine Juventus je potjerao Allegrija nakon pet uspješnih godina jer je htio izgledati ljepše, i to na račun Ronalda, koji je trebao zabijati golove kao na traci. U Juventusu su u proljeće 2019. godine ocijenili da Allegri nije sposoban razviti lijepu igru, iz koje bi profitirao igrač od 108 milijuna eura.

Allegri je tada predsjedniku Andrei Agnelliju govorio da proda Ronalda jer mu se Portugalac ne uklapa u viziju timske igre, kakvom želi nastaviti nizati trofeje. Agnelli, potpomognut tadašnjim sportskim direktorom Fabijom Paraticijem, nije htio ni čuti za Juventus bez Ronalda. Allegri je postao bivši i uzeo dvije godine akademske pauze.

Čovjek s kojim Ronaldo ne može
Juventus je potom pokušao s Maurizijem Sarrijem i Andreom Pirlom i nizao fijasko na fijasko. Mijenjali su se suigrači, formacije i filozofije, no Ronaldo se i dalje patio u igri.

Juventusov nogomet bio je negledljiv. Sarri se svojevremeno čak i žalio da je Juventusov napad s Ronaldom nemoguće uigrati. Na kraju se dogodio krah - prošle sezone Juventus je jedva izborio plasman u Ligu prvaka, nakon devet godina dominacije Calcijom. 

U Juventusu, klubu u kojem je pobjeda jedino što se broji, nastala je panika. Vraćen je Massimiliano Allegri, kojem je uprava dala veće ovlasti. Allegri je odmah u startu rekao da kod njega neće biti nedodirljivih igrača. Za Ronalda je to bila kap koja je prelila čašu. Allegri je potom jasno komunicirao u javnost da svoj novi Juventus gradi oko Paula Dybale. Nijednom Allegri nije spomenuo da će u centru njegova projekta biti Cristiano Ronaldo.

Ronaldu su to bili jasni signali i njegovo nezadovoljstvo vidjelo se već prvih dana na pripremama za novu sezonu. Ego mu je bio ozbiljno natučen. Nije bilo osmijeha, Portugalac je samo odrađivao posao i čekao poruku svog menadžera Jorgea Mendesa, kojem je poručio da mu nađe novi klub. Koji god, samo da igra u Ligi prvaka i da ga plati jednako kao i Juventus.

Čim su se pojavili Manchesteri, nesretni je Cristiano počeo vršiti pritisak na upravu Juventusa. Juventus ga je htio zadržati barem još godinu dana, koliko mu traje ugovor. No kad je Portugalac saznao da United i City misle ozbiljno, skroz je precrtao Juventus. 

Zašto je razvod najbolja opcija za Ronalda i Juventus?
Kao što smo ranije i ustvrdili, Juventus će bez Ronalda maksimalno otvoriti pluća. Allegri želi brzu i kombinatornu igru, vidjelo se to već u prvoj utakmici kod Udinesea, u kojoj je Juventus ispustio 2:0 vodstvo s poluvremena. Oko sat vremena Juventus je u Udinama igrao dobar nogomet. Katastrofalnim pogreškama vratara Wojciecha Szczesnog Udinese je uzeo bod.

U toj utakmici Ronaldu je nedostajao milimetar da postane junak. Ušao je u 60. minuti, a u 94. glavom pogodio za 3:2. VAR mu je poništio gol zbog zaleđa, no, prije toga, CR7 je vrlo emotivno proslavio taj pogodak. Njegove reakcije odavale su to da mu je ego povrijeđen i slale poruku Allegriju da se njega ne stavlja u drugi plan.

Allegri tako ne želi i nije mu važno što je riječ o jednom od najboljih nogometaša svih vremena. Allegri je Ronalda vidio kao kamen spoticanja u razvoju fluidnog nogometa i nije htio gledati svoj Juventus u napadima koji idu preko Ronalda. Prije tri godine pokušao je tako - i nije išlo. Ni njemu, ni Ronaldu, ni Juventusu.

Ronaldo je za Juventus u 134 utakmice zabio 101 gol. Drugi najbolji strijelac Juventusa u prethodne tri godine je Paulo Dybala s 33 gola, a iza njega je Alvaro Morata s 20 golova. Morata je s Portugalcem u Juventusu igrao samo jednu sezonu.

Juventusovi napadi u CR7 eri svodili su se na to da on mora kad-tad dobiti loptu. Ne iznenađuju stoga Ronaldove brojke, koje govore da je prošle sezone bio najbolji strijelac Serie A.

Suigrači su, s Ronaldom na terenu, bili pod pritiskom jer su znali da prilikom izgradnje napada ne smiju zaboraviti na Ronalda. I to je dovodilo do toga da je većina Ronaldovih suigrača donosila krive odluke. Najčešće bi to bilo kada bi netko od njih trebao sam završiti akciju udarcem. Lopta bi odjednom bila poslana prema Ronaldu, koji bi po golu sam udario.

CR je u Juventusu bio najveći potrošač lopti. U prosjeku je tukao po golu protivnika pet puta po utakmici, a loptu bi dirao 51 put, najviše od svih. Ronaldo je u prošlosezonskoj Serie A konkurenciji također najviše šutirao po golu, pet puta po utakmici.

Ronaldov stalan problem u Juventusu bio je i nedostatak kvalitete igračkog kadra. Posebno se to odnosi na vezni red, s kojim Juventus kuburi godinama.

Ronaldo je iz Real Madrida, u kojem je igrao s Lukom Modrićem, Tonijem Kroosom, Casemirom i Karimom Benzemom, stigao u Juventus kako bi igrao s Miralemom Pjanićem, Samijem Khedirom, Blaiseom Matuidijem i kasnije Alvarom Moratom. I površnim pogledom jasno je da je u Madridu imao tehnički puno kvalitetnije suigrače, ali i trenere koji su znali posložiti momčad tako da se Cristiano na utakmici nađe u nekoliko opasnih situacija po protivnički gol. Tada nema boljeg od njega na svijetu.

Ronaldo je u Juventusu mogao igrati samo s Dybalom
U Juventusu to nije išlo jer njihov roster nije bio tehnički na nivou. Osim Paula Dybale, Ronaldo se konstantno nije imao s kim nadopunjavati na terenu. Portugalski superstar je 12 golova u Juventusu zabio na račun asistencija Dybale. Deset je zabio na dodavanja Juana Cuadrada, a po sedam nakon proigravanja Pjanića, Aarona Ramseyja i Morate. Šest puta Ronaldu su asistenti bili Rodrigo Bentancur, Federico Chiesa i već zaboravljeni Mario Mandžukić.

Tehnička manjkavost Juventusovih igrača jedan je od glavnih uzroka Ronaldove potrošnji lopti. Ponekad bi, lišen podrške suigrača u napadu, jednostavno udario po golu pa što bude - bude. Tako je i zabio nekoliko sjajnih pogodaka.

Najbolju utakmicu za Juventus odigrao je 12. ožujka 2019. pod vodstvom Maxa Allegrija. Juventus je u osmini finala Lige prvaka izbacio Atletico Madrid hat-trickom Cristiana Ronalda u pobjedi 3:0, nadoknadivši 2:0 poraz iz Madrida.

Najviše se veseli Paulo Dybala
Tada je Ronaldov Juventus posljednji put, na najvišem nivou, izgledao kao moderna europska momčad. To nije njegova krivica. On se u Juventusu našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Da je CR bio član Juventusa kada su u veznom redu igrali Andrea Pirlo, Pogba i Arturo Vidal, vjerojatno bi se pisala drugačija priča.

Portugalac je dobro znao za Juventusove minuse. Ostao je još dvije sezone u nadi da će klupska uprava transferima tehnički podići Juventus, kao i da će u klub dovesti trenera koji bi mogao posložiti igru tako da u njoj najviše profitira on. Juventus je to pokušavao radeći protiv svog klupskog DNA - o čemu smo opširnije pisali - ali nije uspio.

Umjesto toga, Ronaldu se vratio Allegri. U svlačionici Allianz Stadiuma odjednom je postalo pretijesno i Ronaldovoj eri u Juventusu došao je kraj. Najviše se vesele Allegri i Dybala, koji bi trebao preuzeti konce igre Juventusa. Na terenu se sljedećih mjeseci očekuje uigraniji i razigraniji Juventus. 

Samim time doći će i rezultati, za koje je Allegri dokazani majstor. Ronaldu ostaje nada da će u Manchester Unitedu naići na kvalitetnije suigrače, trenera i ambijent, koji će mu pomoći da se vrati u svoje prirodno stanje.

Sport.ba/Indexhr

Učitaj još novosti