25. 03. 2021 - 07:10
Dan kada je Kaka ponizio odbranu Manchester Uniteda i utišao...
907
Shares
Dan kada je Kaka ponizio odbranu Manchester Uniteda i utišao Old Trafford!

SIR ALEX JE BIO ODUŠEVLJEN

Dan kada je Kaka ponizio odbranu Manchester Uniteda i utišao Old Trafford!

Korner.ba
25. 03. 2021 - 07:10
0
Shares

Kada iza sebe ostavite Cristiana Ronalda i Lea Messija u glasanju za Zlatnu loptu, onda ste zaista strašan fudbaler.

Takav je i bio Ricardo Kaka, koji je na vrhuncu karijere, te 2007. godine bio toliko dobar da je osvojio prestižnu nagradu za najboljeg igrača na svijetu. I ne samo da ju je osvojio već ju je osvojio ubedljivo, s više od 150 glasova više od konkurencije. Takav podatak još više dobija na težini s obzirom na činjenicu da su, desetak godina kasnije, Messi i Ronaldo nedodirljivi što se tiče Zlatne lopte.

Punog imena i prezimena Ricardo Izecson dos Santos Leite stigao je u Milan 2003. godine iz brazilskog Sao Paola. Do 2009. godine nosio je crveno-crni dres s velikim uspjehom nakon čega odlazi u Real Madrid. U dresu Rossonera odigrao je 193 utakmice u kojima je zabio 70 golova. Također u svom rezimeu ima osvojenu Ligu prvaka, dva prvenstva Italije, superkup Italije, dva superkupa Europe, kao i dvije titule najboljeg igrača Serie A…

Ogromne zasluge za osvajanje Lige prvaka te sezone 2006/07 pripadaju upravo Kaki koji je bio najbolji strijelac takmičenja s 10 postignutih golova. Igrajući u tandemu s maestrom kakav je Andrea Pirlo, Kaka je bio primarni kreator svih akcija za Milan. Uz to bio je opasan za protivničke odbrane jer je itekako znao postići sjajan pogodak.

kakaa

Tako je i bilo u pohodu na Ligu prvaka te, 2007. godine, kada je Kaka briljirao ni manje ni više nego na Teatru snova. Upravo je Kaka na tom meču protiv Manchester Uniteda pokazao sav raskoš svog talenta i želju za postizanjem golova i osvajanjem trofeja.

Prije tog historijskog polufinalnog duela, Milan je teže od očekivanog prošao grupnu fazu, da bi u knockout fazi eliminisali Celtic, pa Bayern iz Minhena. S druge strane Manchester United je nakon grupne faze slavio protiv Lillea i Rome koju su razbili u Rimu s rezultatom 7:1.

U polufinalu smo gledali dvije odlične utakmice i rijetko ko je bio superiorniji u odnosu na United velikog trenera Sir Alexa Fergusona. No, Milan predvođen Carlom Ancelottijem zaista su nadigrali Manchester.

Prva utakmica u Engleskoj bila je prava poslastica. Viđeno je čak 5 golova, od čega su dva u mreži Edwina Van der Sara i oba puta je pogađao fenomenalni Kaka. Ipak, ruku na srce, drugi pogodak je bio stvarno praznik za sve ljubitelje fudbala. Brazilski as se sjurio ka jednoj lopti na lijevoj strani, što je isto učinio i vezista Uniteda Darren Fletcher. Škot je pokušao da je zagradi loptu, ali je Kaka bio brži i spretniji, pa ju je uzeo ispred njega. Nastavio je Kaka silovito ka golu, ali u tom naletu imao je još dvije prepreke..

Gabrijel Heinze i Patrice Evra stizali su da mu zatvore put i činilo se da je to kraj akcije za brzonogog Brazilca. Ipak, lucidnim potezom, Kaka loptu zahvata glavom i pušta je između dva protivnička igrača dok on sam zaobilazi Evru koji se u naletu sudara sa Heinzeom i dok jedan od njih završava na zemlji drugi je potpuno izbačen iz kolosijeka. Kaka je sada već sam ispred Van der Sara i rutinski desnom nogom šalje loptu u desnu stranu i odlazi da proslavi gol. “Apsolutno magično!” – hvalio je engleski komentator ovaj potez dok su odbrambeni igrači Manchestera gledali u zemlju.

kaka-evra

“On je trenutno jedan od dva najbolja igrača na svijetu…” – komentarisao je Alex Ferguson momka koji mu je napravio mnogo problema u prvoj utakmici koja je završena pobjedom Uniteda od 3:2.

Na revanš susretu u Italiji Manchester je prošao mnogo gore. Ovoga puta Milan je slavio s visokih 3:0, a jedan pogodak je postigao Kaka. Kasnije u finalu bio je asistent kod jednog od golova kojim je Milan pobijedio Liverpool sa 2:1 i podigao pehar namjenjen prvaku Europe.

Nestvarna sezona za brazilskog asa Kaku koji u dresu Milana dotakao vrhunac fudbala.

Učitaj još novosti