22. 03. 2021 - 21:49
LAKERSI U NEVJERICI Preminula legenda: Bio je superzvijezda...
907
Shares
LAKERSI U NEVJERICI Preminula legenda: Bio je superzvijezda svoje ere, Lebron prije Lebrona

ELDŽIN BEJLOR

LAKERSI U NEVJERICI Preminula legenda: Bio je superzvijezda svoje ere, Lebron prije Lebrona

22. 03. 2021 - 21:49
0
Shares

Bivši igrač Lejkersa i član Kuće slavnih, Eldžin Bejlor preminuo je prirodnom smrću u 86. godini.  Rođen 16. septembra 1934. godine u Vašingtonu, Bejlor je odigrao jednu sezonu na koledžu u Ajdahu prije prelaska na Univerzitet u Sijetlu, gdje je vodio tim do prve NCAA šampionske utakmice pre nego što su ga Minneapolis Lakers 1958. godine draftovali.

Bejlor je u proseku postizao 24,9 poena, 15,0 skokova i 4,1 asistencije kao novajlija na putu ka titulu Ruki godine.

Igrao je 14 sezona za Minneapolis i Los Angeles Lejkere, bio NBA Ol-Star igrač 11 puta od čega 10 puta u startnoj petroci.

Nakon povlačenja iz košarke 1971. godine, Bajlor je nastavio da radi kao trener u Nju Orelansu i bio je potpredsjednik košarkaških operacija za Los Anđeles Kliperse.

- Eldžin je bio super zvijezda svoje ere - njegova brojna priznanja govore o tome - rekla je direktorka Lejkersa Dženi Bas, prenosi Telegraf.

- Bio je jedan od retkih igrača Lejkersa čija je karijera trajala od Mineapolisa do Los Angelesa.

- Ali što je još važnije, bio je čovjek velikog integriteta, čak je služio svojoj zemlji kao rezervista američke vojske, često igrajući za Lejkerse samo tokom vikenda.

Jedan je od svjetskih velikana Lejkersa sa svojim dresom br. 22 povučenim pod svodove dvorane i statuom koja stoji na straži ispred Stejpls centra. Uvijek će biti dio naslijeđa Lejkersa. U ime cijele porodice Lejkersa želio bih da pošaljem svoje misli, molitve i saučešće Elaine i porodici Bajlor - rekla je Bas.

Učitaj još novosti