22. 02. 2021 - 21:18
U filmu "Dara iz Jasenovca" izgleda jezivo i UOPŠTE NE GOVORI,...
907
Shares
U filmu

NOVA SJENKA NA DOGAĐAJ IZ DEVEDESETE

U filmu "Dara iz Jasenovca" izgleda jezivo i UOPŠTE NE GOVORI, a njegov sin je sa šahovnicom i Divcem napravio istorijski skandal?!

22. 02. 2021 - 21:18
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Finale Svjetskog prvenstva u košarci, 1990. godine u Argentini pamtiće se po pobjedi Jugoslavije, ali i po incidentu koji se odigrao po završetku utakmice, kada je na parket dvorane Luna Park u Buenos Ajresu uletio Tomas Šakić sa hrvatskom zastavom, koju je Vlade Divac oduzeo i bacio na parket.

Spekuliše se da je Tomas Šakić sin ozloglaženih ustaša i svirepih koljača iz logora Jasenovac, Dinka i Nade Šakić, ali za to ne postoje autentični dokazi.

Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata, emigrirao je u Santa Teresitu u Argentini. Poslije kraha NDH Dinko Šakić je pobjegao u Argentinu sa suprugom. U ovoj državi, Dinko i Nada dobili su troje djece. Dinko Šakić je u registar građana upisan kao Ljubomir Bilanović Šakić i to ime su naslijedila i njegova djeca.

- Zvali su me ljudi iz Australije, Južne Amerike... Vidjeli su zastavu koju nisu smjeli da pokažu od 1945. godine - rekao je prije nekoliko godina Šakić.

Šakić je rođen u Rozariju od roditelja koji su hrvatski emigranti, a mnogi ga povezuju sa zloglasnim ustaškim oficirom iz Jasenovca, Dinkom Šakićem, za kojeg tvrde da mu je možda čak i otac!

Tomas to nikada nije potvrdio, iako na Vikipediji piše taj podatak. Kada u pretraživaču otkucate "djeca Dinka Šakića", pojaviće se upravo njegovo ime.

- Bolje da o tome ne pričamo - rekao je nakon što mu je postavljeno to pitanje.

Evidentna je spojnica između njih dvojice, jer je Dinko Šakić emigrirao u Argentinu 1947. godine.

- Ja sam Argentinac, a ne Hrvat. Rođen sam u Rosariju, imam hrvatsko porijeklo, ali sljedeće godine ću na Mundijalu navijati za Argentinu. Ja sam čovjek koji je nosio hrvatsku zastavu tog dana - kazao je Tomas prije četiri godine u jednom intervjuu naglasivši da je profesor u penziji, a da je nekada bio i novinar.

Prilično lijepa sportska priča pretvorena je u svađu dva prijatelja i velika košarkaša kao što su Divac i Petrović, a za to je prevashodno kriv Tomas, dok se sada nalazi i veza sa svirepim ubicom za kojeg nikada nije ustanovljeno da li mu je otac, ali nikada nije ni negirano.

Sam Dinko Šakić je, živio prilično mirnim životom u Argentini do 1990. godine kada je dao prvi intervju za Feral Tribjun. Četiri godine nakon toga se susreo sa tadašnjim predsjednikom Hrvatske, Franjom Tuđmanom, na recepciji hotela u južnoameričkoj državi, a tom prilikom je dao još jedan intervju gde je rekao da bi volio da je više Srba ubijeno u Jasenovcu i da bi ponovo uradio sve, kao i da spava kao beba i pored počinjenog.

2470877-screenshot-1-ff

FOTO: PRINTSCREEN

Već 1998. godine, Šakić potvrđuje da je bio na čelu logora u Jasenovcu, ali poriče da je bilo ko tamo ubijen u razdoblju Drugog svjetskog rata, te da su svi koji su nestali u stvari umrli od raznih bolesti.

Nakon emisije koja je emitovana na nacionalnoj televiziji u Argentini, predsjednik te zemlje Karlos Menem izdaje naređenje da se uhapsi čovjek koji nestaje do maja 1998. godine kada biva prebačen u Hrvatsku gdje mu se sudilo za nedjela.

Šakić je, i pored svega što je radio, bio je praktično zbrinut u zatvoru u Lepoglavi gdje je imao televizor, kompjuter, a mogao je da posjećuje ženu u staračkom domu nekoliko puta mjesečno. Preminuo je 2008. godine u bolnici, a njegova je želja bila da ga kremiraju u ustaškoj uniformi, što je i učinjeno.

Šakić je imao troje djece, od kojih postoje evidentne poveznice da Tomas jeste jedno od njih, pogotovo ukazuje na to činjenica da je Dinko živio u Santa Teresiti gdje je rođen čovjek koji je izazvao incident nakon košarkaške utakmice.

Dinko Šakić, kojem je djecu krstio niko drugi do Ante Pavelić, smijao se na presudi i priči o Jasenovcu, a to prilično boli, imajući u vidu aktuelizaciju te teme novim filmom "Dara iz Jasenovca".

Što se tiče meča u Argentini, Jugosalvija je pobijedila Sovjete sa 92:75, piše Kurir.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti