07. 02. 2021 - 10:12
BOKS ZAVIJEN U CRNO Umrla je legenda koja je pobijedila...
907
Shares
BOKS ZAVIJEN U CRNO Umrla je legenda koja je pobijedila Muhameda Alija već u svom osmom profesionalnom meču:

LEON SPINKS

BOKS ZAVIJEN U CRNO Umrla je legenda koja je pobijedila Muhameda Alija već u svom osmom profesionalnom meču: "BORIO SE I SAD DO KRAJA!"

Sport.ba
07. 02. 2021 - 10:12
0
Shares

Bokserska legenda Lion Spinks preminuo je u 67. godini u gradu Henderson u Nevadi, nakon višegodišnje borbe s rakom prostate, otkrio je porodični prijatelj Džo Bernal.

Spinks je postao planetarno poznat kada je 1978. godine pobijedio do tada nesavladivog Muhameda Alija odlukom sudija i osvojio titulu u superteškoj kategoriji, u meču koji se smatra jednim od najvećih u historiji boksa, prenio je US Today.

Još impresivnije je to što je ovo Spinksu uspjelo u tek njegovom osmom profesionalnom nastupu. Džordž Forman, još jedan iz plejade najboljih boksera svih vremena, rekao je za američki list da je stavljanje Spinksa u ring s Alijem u to vrijeme smatrano šalom.

- Ljudi su mislili - zašto bi, od svih, stavili Spinksa u ring s Alijem, čovejka koji ima tako kratku boksersku karijeru? Ali je baš prebio Alija, od glave do pete, čak je i Ali bio iznenađen. Spinks je bio pravi i zaslužio je mjesto u historiji bokserskih šampiona - otkrio je Forman.

spinksali1

Foto: Tanjug/AP

Spinks je osvojio brojna priznanja tokom karijere, a jedno je bilo i zlatna medalja na Olimpijskim igrama 1976. godine. U karijeri je imao 46 borbi, pobijedio je 26 puta, od toga 14 puta tehničkim nokautom, 17 puta je izgubio, a tri puta je bilo neriješeno.

Poznat je i po tome što je Alija poslao u penziju (iako je Ali boksovao poslije još dva meča), a Spinks se penzionisao u 42. godini, poslije borbe sa Fredom Houpom 1995. godine.

Spinks je drugi čovjek koji je bio svjetski šampion u boksu i u hrvanju, pošto je 1992. godine osvojio titulu i u ovom sportu.

Amerikanac je u posljednje vrijeme imao ozbiljnih zdravstvenih poteškoća, a 2019. dijagnostikovan mu je rak prostate. Kako se ističe u saopštenju njegove menadžerske kompanije, "u posljednjoj borbi se nadmetao istom vješitnom, gracioznošću i riješenošću koje su ga i krasile u mnogim životnim izazovima".

Bivši američki marinac je, kako prenosi BBC, preminuo u noći između petka i subote u Hendersonu, u američkoj saveznoj državi Nevada, uz suprugu Brendu koja je uz njega bila i u posljednjim momentima.

"Leon je svoju bitku vodio s mnogim bolestima, i to odlučno, a nikada nije izgubio prepoznatljivi osmijeh. Pokazao je i sada onu pravu Spinksovu odlučnost, nikada nije bacio peškir", dodaje se u saopštenju.

spinks-815x458

Foto: Youtube

Leon Spajks je rođen u Sent Luisu, 1976. je osvojio olimpijsko zlato u Montrealu, ali je svjetsku slavu stekao godinu i po dana kasnije, kada je odlukom sudija šokantno, kako smo već istakli, savladao Alija i uzeo VBC i VBA titule u teškoj kategoriji.

Iako je bio apsolutni autsajder na kladionicama, čak i da uopšte dočeka kraj 15. runde na nogama, dvojica sudija su dala svoje glasove njemu (145:140 i 144:141), a treći Aliju (143:142).

Sedam mjeseci kasnije je trofeje prepustio istom rivalu, jer se Muhamed Ali bolje pripremio za revanš održan u septembru 1978, a Spinks je probao da pojase uzme još jednom, i to 1981., ali je Lari Homs bio bolji u tri runde.

Njegov sin Kori (42) nastavio je uspešnim očevim stopama, jer je bio svjetski bokserski šampion u velter kategoriji, a i u tzv. "lakoj srednjoj".

(Sport.ba)

Učitaj još novosti