04. 09. 2020 - 11:57
NAJBOLJIH 11 HOLANDSKOG FUDBALA: Kako je moguće to da jedan...
907
Shares
NAJBOLJIH 11 HOLANDSKOG FUDBALA: Kako je moguće to da jedan Johan Krojf nikada nije poljubio boginju?

ESPRESO.RS IZABRAO

NAJBOLJIH 11 HOLANDSKOG FUDBALA: Kako je moguće to da jedan Johan Krojf nikada nije poljubio boginju?

04. 09. 2020 - 11:57
0
Shares

Malo je nacija koje su više dale fudbalu od Holandije. Država sa nešto manje od sedam miliona stanovnika je toliko uticala na ovaj sport da ga je nemoguće zamisliti bez zlatnog dodira takvih majstora, stručnjaka, revolucionara, doktora... 

Čista romantika!

Totalni fudbal je kovanica koja izaziva toliko strahopoštovanja i divljenja, a njeni očevi su upravo Holanđani i njihova luda braća iz Surinama! A koliko su veliki majstori, toliko su i teški baksuzi!

Prosto je neverovatno da jedna takva fudbalska nacija nema svetsku titulu! Zar ne zvuči nerealno?!

Kako to da jedan Johan Krojf nikada nije poljubio Boginju, kako to da Rud Gulit ili Marko van Basten nisu bili na krovu planete?

Lepo, kao što rekosmo, maler!

Tri izgubljena finala ima ova ponosna nacija bez koje fudbal možda nikada ne bi ni postao najvažnija sporedna stvar na svetu. Spomenite Holanđaninu 1974, 1978 i 2014. godinu i istovremeno ćete ga i iznervirati, ali i učiniti ponosnim na sve to što su njegovi zemljaci učinili. 

Melem na ranu je ta jedna kruna evropskih šampiona 1988, ali, složićete se premalo je...

Zlatna istorija Narandžastih velemajstora počinje upravo 70-ih godina prošlog veka, pod komandom Rinusa Mihelsa i najvećeg od najvećih - Johana Krojfa!

U prethodnih 50-ak godina su izbacili toliko asova da je praktično nemoguće odrediti najboljih 11 igrača, ali nešto ćemo valjda sprčkati. Mnogi od vas će reći "što nema ovog, što nema onog", ali šta da se radi. 

Elem, vreme je da vam predstavimo najboljih 11 fudbalera holandske reprezentacije po našem izboru, u okviru Espreso serijala "klub 11"! 

Krenimo redom!

1. Edvin van der Sar

O, kakav je to samo golman bio! Što bi rekao Kosanović, skalamerija krakata od čoveka. Kad stane na gol delovalo je kao da ga celog pokriva. Čak četiri puta bio izabran za igrača godine u Holandiji što je enorman podvig za jednog čuvara mreže. Sa reprezentacijom nije uspeo da osvoji ništa, ali je sve to nadomestio u dresu Ajaksa, Mančestera, Fulama, Juventusa... Malo mu je falilo da postane rekorder po broju nastupa za Oranje (130) i na našoj listi je zauzeo mesto ispred još jedne legende i najboljeg golmana tog zlatnog Evropskog prvenstva 1988. godine - Hansa van Brukelena.

vandersar

2. Ronald Kuman

Mlađe generacije ga znaju kao uspešnog trenera, ali još uspešniji je bio dok je harao planetom u kopačkama. Jedinstven igrač kakav se nikada više neće pojaviti. Sa mesta u centru odrane je uspeo da tokom karijere postigne 239 golova! Pozicija libera na kojoj je igrao više ne postoji, a možemo reći da ju je i obesmislio. Kakva je glava u pitanju dobro pokazuje i to što je pri dolasku na klupu Barse pokazao zube jednom Lionelu Mesiju i maltene ga oterao iz kluba. Šef!

3. Virdžil van Dajk

Op, evo ga i jedan "novi momak"! Najskuplji odbrambeni igrač u istoriji fudbala i kapiten reprezentacije tek treba da dostigne veliku slavu u narandžastom dresu, ali zločin bi bio da ga ne stavimo u ovaj tim. Predvodnik je nove generacije koju je do skoro selektirao upravo Ronald Kuman. Ti momci će pod njegovom komandom vratiti tim na staze stare slave garantovano. Umalo da završi u Dinamo Zagrebu k'o Levandovski u Zvezdi!

4. Jap Stam

Defanzivni trio kompletiramo ćelavom lobanjom, elegantnim kostolomcem! Hapsio je, lomio rivale kao besan, pucale su im cevanice, glave i noge. Lopta može da prođe, ali igrač ne je bio njegov moto. Visok, a brz, autoritativan... Dovoljan je bio samo pogled da ulije strah u kosti svima koji bi se na njega nameračili.

stam

5. Johan Neskens

Moderni fudbal je nezamisliv bez pozicije "box-to-box" veznjaka, a znate li ko je izmislio tu poziciju? Čika Neskens! Igrao je na atomski pogon, nije stajao, znao je da preore ceo teren, ukrade loptu, a u napadu da kreira i trese mreže kao od šale. Nikada nije čuo za reč umor, igrač kojeg svaki trener sanja da ima u timu. Pravi totalni fudbal bez njega nikada ne bi ni postojao.

6. Frank Rajkard

Titan je reč koja najbolje opisuje jednog od najbolji defanzivnih veznjaka ikada. Prirodno nadaren vanserijskim fizikalijama i tehnički potkovan je prototip idealnog igrača na svojoj poziciji. Dokazao je da ko ima u glavi, ima i u nogama i kao igrač i kao trener. Na terenu je radio apsolutno sve, a van njega udario temelje čuvenoj Gvardiolinoj Barseloni. Neprevaziđen do dan danas. 

7. Klarens Sedorf

Možda i najsimpatičniji i najomiljeniji igrač na našoj listi. Da li ste ikada čuli da je neko pričao ružno o Klarensu? Ako jeste, onda stvarno ne znamo. Sveprisutan na terenu, uvek birao genijalna rešenja. Koristan nazad, ubitačan napred, primer pravog profesionalca. Mesto u istoriji zauzeo više na klupskom, nego na reprezentativnom nivou. Prvi čovek sa tri titule u Ligi šampiona sa tri različita kluba - Ajaksom, Realom i Milanom. Povukao se, a i dalje trenira kao lud. Pred kraj karijere igrao u Brazilu k'o gospodin. I dalje ima najveći but na svetu. Profesor.

clarence-seedorf

8. Rud Gulit

Istinski velikan. Imao je šesto čulo što se tiče lopte, znao je kuda će i pre nego što bi ona krenula. Možda i najkultniji igrač u istoriji Holandije. Godine 1987. proglašen za najboljeg igrača na svetu. Krasile su ga fizička i tehička superiornost, jedan od najboljih ofanzivnih srednjaka ikada. Žene ludele za njegovim čuvenim frizom.

9. Marko van Basten

Zastrašujući napadač, tri puta osvajao Zlatnu loptu. Opasan u vazduhu, nemilosrdan na zemlji. Trpao golove na milion načina. Šanse nije propuštao, a znao je da pogodi i nemoguće. Jak kao zemlja, noćna mora za svakog defanzivca. Klasična devetka, takođe nikada nije nadmašen. Dao 277 komada na 373 utakmice. Povrede su ga sputale da možda napravi i još već od ogromne karijere koju je imao.

10. Arjen Roben

Bilo je potrebno duže razmišljanje koga staviti na ovu poziciju, ali prelomili smo nekako. Krilni igrač koji je bukvalno otkrio "šifru" kako da zatrpava protivničke golmane. Zalom u sredinu, pa ubistvo pauka u mreži. Svi su znali gde će i kako će, ali retko ko je znao da ga zaustavi. Deo generacije koja je igrala finale Mundijala, ali ostala bez Boginje. Možda će morati da prođe još godina kako bi svet zaista shvatio kakav je to fudbalski velikan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

????????????⚽️

A post shared by Arjen Robben (@arjenrobben) on

11. Johan Krojf

Kao što smo rekli na početku teksta, najveći od najvećih. Da nema Kristijana Ronalda lagano bi mogli da kažemo najbolji igrač Evrope u istoriji. Pola čovek, pola totalni fudbal. Takva fudbalska inteligencija se jednom rađa. Eksplozivan, kreativan, nezaustavljiv. Bio je prava raketa. Van terena lud 100 gradi i veliki ljubitelj života, svestan i kritički nastrojen prema svetu u kojem je živeo. Pušio je k'o Turčin i na kraju umro od raka pluća. Pored sve te genijalnosti, pamtićemo ga i po tome što iz protesta protiv diktature u Argentini nije igrao na Svetskom prvenstvu 1978. godine. Gospodin.

(Espreso.rs)

Učitaj još novosti