04. 08. 2020 - 10:44
ZA SVE ŠTO JE POSTIGAO U ŽIVOTU MOŽE DA ZAHVALI MAFIJAŠU DON...
907
Shares
ZA SVE ŠTO JE POSTIGAO U ŽIVOTU MOŽE DA ZAHVALI MAFIJAŠU DON GUSTAVU: Kako je specijalista za likvidacije otkrio Hamesa

JAMES RODRIGUEZ

ZA SVE ŠTO JE POSTIGAO U ŽIVOTU MOŽE DA ZAHVALI MAFIJAŠU DON GUSTAVU: Kako je specijalista za likvidacije otkrio Hamesa

04. 08. 2020 - 10:44
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Fudbaler Real Madrida i reprezentacije Kolumbije Hamez Rodrigez ima nevjerovatnu životnu priču.

Za sve što je napravio u fudbalu, Hames može da zahvali jednom čoveku - Don Gustavu Upegiju, opakom mafijašu koji je prepoznao njegov talenat i lansirao ga u zvijezde!

Upegi je bio partner najpoznatijeg narko bosa Pabla Eskobara. Upegi je vodio tzv. "Envigado kancelariju", koja je bila produžena ruka Eskobarovog kartela. Izvršavao je najprljavije poslove... Bio je specijalista za likvidacije, iznude...

2

FOTO: PROFIMEDIA

Kad je Hames ostvario transfer u Real Madrid, kolumbijski mediji su prvi put plasirali u javnost priču koja povezuje slavnog fudbalera i čuvenog mafijaša.

U devedesetim je u Kolumbiji bilo moderno da mafijaši kupuju fudbalske klubove, pa je tako Upegi uložio novac u Envigado, skromnu drugoligašku ekipu. Plan je bio da se otkriju mladi talenti, da im se da šansa za razvoj, kako bi se kasnije prodali u Evropu.

Upegi je umio da prepozna dobrog fudbalera. Hames je sigurno najslavnije ime koje je otkrio, ali kroz ovaj klub je prošlo još nekoliko sjajnih igrača: Fredi Guarin, Huan Fernando Kintero, Dorlan Parbon...

Priča o odnosu Rodrigeza i jednog od vodećih kolumbijskih mafijaša počela je 2003. godine.

Hames je rođen 1991. godne u jednom gradiću na sjeveroistoku Kolumbije. Od malih nogu je pokazivao nesvakidašnji talenat za fudbal, a Upegi ga je zapazio na jednom turniru za igrače do 13 godina.

Tada 11-godišnji Hames je opčinio Upegija, koji je odmah posjetio njegovu porodicu i ubijedio ih da je najbolje da mu dozvole da se brine o njegovoj karijeri.

3

FOTO: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Maria del Pilar Rubio, Rodrigezova mama i očuh Huan Karlos složili su se da je to dobra ideja. Upegi je obećao da će Hames trenirati u Medelinu, a da će čim stasa dobiti priliku da zaigra profesionalni fudbal u Envigadu, piše Kurir.

Porodica je imala samo jedan uslov, da im Upegi nađe smještaj u Medelinu. Obećano - ispunjeno. Smjestio ih je u luksuzan stan tik pored trening kampa gdje je sin trenirao.

Iako je bilo jasno kao dan da je ogroman talenat, ljudi iz Medelina bili su zabrinuti jer je bio mršav i nizak za svoj uzrast.

"Ne može on igrati ozbiljan fudbal. Presitan je. Neko će ga zgaziti", upozoravali su Upegija treneri mlađih kategorija.

Upegi nije očajavao, štaviše. Kako je imao razvijen dar za sve što nije legalno, lako je došao do rješenja kako da mu ojača mišićnu masu - pomoću steroida.

Vrijeme je prolazilo i dok je 14-godišnji Hames polako postajao ozbiljan igrač, njegov drugi otac je bio sve moćniji u poslovima s druge strane zakona.

Specijalnost su mu bile otmice i iznude, a gotovo nijedna odluka u Envigadu nije se smjela donijeti bez njegovog blagoslova.

2006. godine Hames je dobio narandžasti dres s brojem 10 za debi na velikoj sceni. Imao je samo 14 godina.

Dok je Hamesova karijera rapidno napredovala, Upegi je završio završio onako kako je i živio. Svega mjesec dana nakon debija svog štićenika ubijen je u atentatu u Kolumbiji. Osam ubica, obučenih u policijske uniforme, bukvalno su bombardovali njegovu kuću, a Daniel Mejia, nalogodavac ubistva i njegov najozbiljniji rival za prevlast u Envigadu, dva mjeseca kasnije je doživio istu sudbinu. Bio je kažnjen jer je donio odluku o atentatu bez dozvole kartela.

Restrepo Rodrigez, Hamesov deda, priznao je da je "jedini koji je vjerovao u Hamesa bio Don Gustavo Upegi".

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti