09. 07. 2020 - 17:22
UZEĆU ONU TVOJU KU*VU! Prava istina o NAJVEĆEM SKANDALU u...
907
Shares
UZEĆU ONU TVOJU KU*VU! Prava istina o NAJVEĆEM SKANDALU u historiji SP! Zašto je Zidaneu tog dana PAO MRAK NA OČI!

ČUVENO FINALE U BERLINU

UZEĆU ONU TVOJU KU*VU! Prava istina o NAJVEĆEM SKANDALU u historiji SP! Zašto je Zidaneu tog dana PAO MRAK NA OČI!

09. 07. 2020 - 17:22
0
Shares

Na današnji dan prije tačno 14 godina dogodio se jedan od najšokantnijih poteza u historiji svjetskih prvenstava. Tog već sad čuvenog 9. jula 2006. godine, na Olimpijskom stadionu u Berlinu, snage su u velikom finalu Mundijala odmjerile dvije velesile - Francuska i Italija.

Ovaj susret ujedno je bio i oproštajni za sadašnjeg trenera Reala Zinedine Zidanea. I nije moglo bolje početi po Tricolore. Igrao se 17. minut kada je upravo Zizou s bijele tačke donio prednost svojoj reprezentaciji. Međutim, samo 12 minuta kasnije drugi "junak" ove priče Marco Materazzi poslije ubačaja iz ugla donosi izjednačenje Azurrima.

Na kraju, gledali smo produžetke, a u 109. minuti viđen je jedan od najupečatljivijih poteza u historiji fudbala. Nakon jednog verbalnog duela uvijek poprilično staloženi Francuz alžirskih korijena glavom je snažno udario stasitog stopera u grudi, zbog čega je dobio direktan crveni karton.

Nije bilo duela, Zidane je trčao ka svom golu, a na snimku se jasno vidjelo da mu Materazzi nešto dobacuje... Francuz se iznenada okrenuo, ljutito prišao Italijanu i snažno ga udario glavom. Na kraju se ispostavilo da mu je nekadašnji stoper Intera uvrijedio porodicu, pa se Zidaneu doslovno smračilo pred očima.

2272879-profimedia0019878313-ls

FOTO: PROFIMEDIA

Dugo je ovaj događaj predstavljao misteriju, a deset godina kasnije legendarni Italijan je u svojoj biografiji objasnio šta se zapravo dogodilo te večeri na stadionu u Berlinu.

U jednom duelu je povukao Zidanea za dres, pa mu je Francuz rekao: "Ako želiš moj dres, dobićeš ga poslije utakmice." Materazzi je na Zidaneove riječi, odgovorio: "Radije ću uzeti onu tvoju ku*vu". Na to je Zidanu pao mrak na oči…

Nakon meča se spekulisalo da je Materazzi vrijeđao majku Francuzu, a on je kasnije priznao da je zapravo mislio na njegovu sestru.

"To što sam mu rekao odnosilo se na njegovu sestru, a ne na njegovu majku, kao što su prenijeli mediji. Moja majka je umrla kad sam bio tinejdžer, kada sam imao samo 15 godina. Nikada ne bih pao toliko nisko da uvrijedim nečiju majku. Nikada u potpunosti nisam shvatio toliku pompu oko tog incidenta", napisao je Materazzi.

Bila je to posljednja utakmica u karijeri jednog od najbolji igrača u historiji fudbala i vjerovatno jedna jedina mrlja u istoj. Dobio je crveni karton i Francuska je izgubila finale poslije izvođenja penala.

Dvojica spomenutih igrača susrela su se sasvim slučajno četiri godine poslije i pomirila.

"Sreli smo se na parkingu hotela u Milanu. Rekao sam mu da mi je iskreno žao zbog svega što se dogodilo i da je za mene to stvar prošlosti. On mi je rekao da to ni za njega više nije problem, da ne brinem, a nakon toga smo se rukovali i zagrlili", rekao je jednom prilikom Italijan.

Zanimljivo, umjetnik iz Alžira Adel Abdesemed je napravio skulpturu koja oslikava ovaj čuveni incident. Statua je bila izložena u brojnim muzejima širom svijeta.

2272877-profimedia0227339435-ff

FOTO: PROFIMEDIA


 

Učitaj još novosti